03/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολυθρόνα για τρεις

      Pin It

Ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να εμφανιστεί ως «αρχάγγελος» της κάθαρσης, ο Ευ. Βενιζέλος προσπαθεί να βγει από το κάδρο του σκανδάλου και να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς με τους παπανδρεϊκούς, ενώ ο Φ. Κουβέλης θέελει να δείξει ότι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβέρνηση

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Επικοινωνιακά οφέλη αποκομίζουν και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι από την εξέλιξη της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ-Φαλτσιανί και την εμπλοκή σε αυτήν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, γι' αυτό και έσπευσαν να ενστερνιστούν την πρόταση του Φώτη Κουβέλη και να προτείνουν από κοινού τη σύσταση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και την παραπομπή τού πρώην τσάρου της Οικονομίας.

 

Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ. η πρόταση Κουβέλη ήρθε ως μάννα εξ ουρανού. Η διατήρηση του θέματος όλες τις τελευταίες μέρες στον αφρό της επικαιρότητας αλλά και η στοχοποίηση ενός επιφανούς στελέχους του ΠΑΣΟΚ, που κράτησε το τιμόνι της Οικονομίας επί δύο χρόνια, έδωσαν τη δυνατότητα στον κ. Σαμαρά να εμφανιστεί, μέσω του πρωτοχρονιάτικου μηνύματός του, ως ο σημαιοφόρος της κάθαρσης του πολιτικού συστήματος. «Η παλιά «ατιμωρησία» παίρνει τέλος. Πρώην μεγαλόσχημοι πιάνονται και λογοδοτούν. Και αυτό θα συνεχιστεί», ήταν η ακριβής αποστροφή του πρωθυπουργού.

 

Παράλληλα, εκ των πραγμάτων, αφού η δημόσια συζήτηση έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στη λίστα Λαγκάρντ, «λησμονούνται» επί του παρόντος τα βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων: Οι περαιτέρω μειώσεις από 1ης Ιανουαρίου σε μισθούς και συντάξεις, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στη φορολόγηση των πολιτών αλλά και οι επικείμενες ανακατατάξεις στον δημόσιο τομέα που μπορεί να σημάνουν την απόλυση για χιλιάδες εργαζόμενους.

 

Οπως βεβαίως γίνεται ελάχιστος λόγος για τα μειωμένα έσοδα του κράτους, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, και για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, των περίφημων ισοδυνάμων, αν ο λογαριασμός δεν βγει.

 

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Ε. Βενιζέλο η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ήταν η χρυσή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί τού νυν με τον πρώην πρόεδρο Γ. Παπανδρέου και το περιβάλλον του, που τόσο του στοίχισαν εκλογικά.

 

Ο πρόεδρος του Κινήματος συντασσόμενος με την πρόταση ουσιαστικά στοχεύει να καταδείξει, εν όψει και του επικείμενου συνεδρίου, ότι το «παλαιό κακό ΠΑΣΟΚ πέθανε» και ότι ουδείς, εφόσον προκύπτουν ευθύνες, θα μένει εφεξής στο απυρόβλητο.

 

Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι βγαίνει από το κάδρο του σκανδάλου, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τον ξαναβάλει με την υποβολή της δικής του ξεχωριστής πρότασης και ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ τους καλά κρατεί.

 

Για τη ΔΗΜΑΡ και τον Φ. Κουβέλη, που έχει και την πατρότητα, η πρόταση ήταν ακόμη μια δυνατότητα να διατηρήσουν το προφίλ του αριστερού κόμματος, που ευρισκόμενο όλα αυτά τα χρόνια εκτός κυβερνητικών θώκων δεν διστάζει να βάλει τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων και να πρωτοστατήσει στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος, συμπαρασύροντας μαζί της και τους άλλους δύο εταίρους.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εξάλλου το κόμμα του Φ. Κουβέλη ζητεί τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» όλων όσοι χειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, αλλά και τη διερεύνηση από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του πρόσφατου σκανδάλου που ανέκυψε στον ΕΟΤ.

 

Και αν για πολλούς η όλη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ συμβάλλει στην ενίσχυση της συνοχής της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, ήρθε χθες ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης να τη διαταράξει.

 

Ο εκ των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου «καλημέρισε» τον Α. Σαμαρά, ευχόμενος καλή χρονιά με ένα «καυτό ερώτημα» μέσω της ιστοσελίδας του στο face book: «Καλημέρα κ. πρωθυπουργέ και καλή μας χρονιά με δύναμη και πάνω απ' όλα υγεία.

 

Στους μεγαλοσχήμονες που αναφερθήκατε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά σας, ότι θα λογοδοτήσουν, μήπως ανήκει και ο σύμβουλός σας επί διεθνών θεμάτων που εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ να έχει ο ίδιος σε κοινό λογαριασμό με άλλους πέντε εκατομμύρια ευρώ; Και για το οποίο σιωπάτε. Αυτός κατά τα λεγόμενά σας θα πιαστεί; Θα λογοδοτήσει;»

 

Η κυβέρνηση δεν απάντησε, αλλά και το ΠΑΣΟΚ τήρησε αιδήμονα σιωπή. Η συνοχή πάνω απ' όλα…

 

 

Scroll to top