30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα εισβολή των ΜΑΤ σε κοινωνική κατάληψη

Εγιναν 30 συλλήψεις μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περιοίκων, που για τρίτη φορά έγιναν θεατές στη... χολιγουντιανού τύπου παράσταση της αστυνομίας.
      Pin It

Εγιναν 30 συλλήψεις μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περιοίκων, που για τρίτη φορά έγιναν θεατές στη… χολιγουντιανού τύπου παράσταση της αστυνομίας

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Στο στόχαστρο της αστυνομίας οι χώροι κοινωνικής αλληλεγγύης. Με έφοδο των ΜΑΤ και 30 συλλήψεις συνεχίστηκε το «πογκρόμ» που έχει εξαπολύσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις καταλήψεις. Το… «έργο» παίχτηκε πάλι στο παλιό ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» στην περιοχή της Τούμπας Θεσσαλονίκης, όταν ομάδα νεαρών προσπάθησε να ανακαταλάβει τον χώρο.

 

Εγιναν 30 συλλήψεις, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περιοίκων, που για τρίτη φορά έγιναν θεατές στη… χολιγουντιανού τύπου παράσταση της αστυνομίας. Πάνοπλοι σαν αστακοί άνδρες των ειδικών δυνάμεων έσπασαν με βαριοπούλα την πόρτα, εισέβαλαν στο κτίριο και συγκέντρωσαν τους καταληψίες που ακολούθησαν ειρηνικά, χωρίς ένταση και φασαρίες. Αργότερα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για την «επιτυχία» της, που συνόδευσε με σειρά φωτογραφιών. Μεταξύ των 30 συλληφθέντων (16 άνδρες – 13 γυναίκες) ήταν ένας Γερμανός υπήκοος.

 

Από την άλλη, σε κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα indymedia, οι καταληψίες εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στην προσπάθεια ανακατάληψης του χώρου.

 

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ανακατάληψη του κτιρίου, θεωρώντας πως είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος σε αυτό τον χώρο και χρόνο, ώστε να θέσουμε ένα ακόμη ανάχωμα στις επιθέσεις ενάντια στις δομές του κινήματος. Σε αυτή την ενέργεια δεν προχωράμε απλά σαν ένα κομμάτι κόσμου που διεκδικεί ξανά τον χώρο όπου κατάφερνε να επιβιώνει αξιοπρεπώς, καθώς και να οργανώνει τον χρόνο του μέσα από διαδικασίες αλληλεγγύης», αναφέρουν.

 

Το ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», που βρίσκεται στην οδό Γρ. Λαμπράκη, στην περιοχή της Τούμπας, είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Υγείας και έχει παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά είναι εγκαταλειμμένο και χρόνια τώρα τελεί υπό κατάληψη. Ωστόσο, εδώ κι έναν χρόνο περίπου, η αστυνομία έχει κάνει άλλες δυο «εφόδους» στο κτίριο. Η προηγούμενη επιχείρηση των ΜΑΤ έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο, αφού το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε τότε πανηγυρικά τους επτά συλληφθέντες.

 

Χθες το πρωί, ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας άσκησε ποινική δίωξη για τους 30 με βάση τη δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. για «διατάραξη κοινής ειρήνης» και τους άφησε ελεύθερους, αφού όρισε τακτή δικάσιμο στις 16 Δεκεμβρίου. Εξω από το δικαστικό μέγαρο υπήρχαν δεκάδες συμπαραστάτες τους, που τους υποδέχτηκαν θριαμβευτικά.

 

Μολότοφ έξω από το τουρκικό προξενείο

 

Επίθεση με μολότοφ δέχτηκε χθες τα ξημερώματα μια διμοιρία των ΜΑΤ έξω από το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα κουκουλοφόρων πλησίασε σε απόσταση αναπνοής και εκσφενδόνισε βόμβες μολότοφ χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί. Οι άγνωστοι διέφυγαν στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ συνέχισαν να πετούν μολότοφ επί της οδού Εθνικής Αμύνης, με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά ένα σταθμευμένο ΙΧ.

 

Scroll to top