30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πέταξε» η Hochtief

      Pin It

Παρελθόν αποτελεί η Hochtief Airport για το «Ελ. Βενιζέλος», επιταχύνοντας τις διαδικασίες πλήρους ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση όλων των μετοχών της στην PSP Investments, που ανήκει σε ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου στον Καναδά. Η αποχώρηση αφορά μόνον τον αεροπορικό τομέα και γίνεται στο πλαίσιο των γενικότερων μέτρων εξυγίανσης που υλοποιεί ο γερμανικός όμιλος.

 

Η διαδικασία μεταβίβασης είχε ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου και με την ολοκλήρωσή της η Hochtief θα έχει στα ταμεία της 1,1 δισ. ευρώ, ενώ ο καναδικός φορέας απέκτησε όλες τις μετοχές που διαχειριζόταν η γερμανική εταιρεία στα αεροδρόμια Αθήνας, Αμβούργου, Ντίσελντορφ, Τιράνων, Βουδαπέστης και Μελβούρνης. Δεν έγινε γνωστό το ποσό που αντιπροσωπεύει το πακέτο του «Ελ. Βενιζέλος», όπου οι Γερμανοί είχαν το 39,99% των μετοχών.

 

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ εξηγούσαν στην «Εφ.Συν.» ότι έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τον καναδικό φορέα, που έδειξε ενδιαφέρον για την απόκτηση του 30% των μετοχών οι οποίες έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του ταμείου, στο πλαίσιο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του «Ελ. Βενιζέλος». Το υπόλοιπο 25% παραμένει στο Δημόσιο. Βασικό σημείο των συζητήσεων είναι τα τέλη στάθμευσης αεροσκαφών, που χαρακτηρίζονται υψηλά παρά τα εκπτωτικά πακέτα που εφαρμόζονται.

 

Η PSP Investments ιδρύθηκε με νόμο το 1999 και διαχειρίζεται μετοχές στους τομείς ενέργειας, υποδομών και real estate, με συνολικό χαρτοφυλάκιο άνω των 50 δισ. ευρώ, που μόνον το 2012 κατέγραψε αύξηση 5 δισ. ευρώ.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top