30/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και η… σφαγή συνεχίζεται

      Pin It

→ΣΥΡΙΑ Την ώρα που στους νεκρούς προστέθηκαν και ανήλικοι μαθητές συνεχίζονται οι διπλωματικές μάχες με ορίζοντα για επίλυση τον Νοέμβριο και με απόφαση που δεν προβλέπει επέμβαση

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Καθώς οι διεθνείς ζυμώσεις εντείνονται για την επίλυση του Συριακού -με χρονικό καταπώς φαίνεται ορίζοντα τα μέσα Νοεμβρίου και τη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης Γενεύη II-, το αίμα συνεχίζει να ρέει άφθονο στα μέτωπα του εμφυλίου. Χθες, στον φρικαλέο απολογισμό των περίπου 100.000 νεκρών προστέθηκαν τουλάχιστοι άλλοι 16, κυρίως ανήλικοι μαθητές γυμνασίου, στη βορειοανατολική πόλη αλ-Ράκα, οι εγκαταστάσεις του οποίου -καταγγέλλει η συριακή αντιπολίτευση- βομβαρδίστηκαν ανηλεώς από μαχητικά του καθεστώτος Ασαντ.

 

«Επικρατούσε πανικός, παιδιά έκλαιγαν μέσα στο σχολείο και προσπαθούσαν να κρυφτούν» διηγείται αυτόπτης μάρτυρας στο βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την ίδια πόλη είχαν την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιηθεί κι άλλα βίντεο, με εξτρεμιστές ισλαμιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα να λεηλατούν χριστιανικές εκκλησίες…

 

Οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών συνεχίζονται και στα υπόλοιπα μέτωπα στη χώρα. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κλιμακώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού -με τουλάχιστον 19 στρατιώτες νεκρούς και 60 τραυματίες από επίθεση ανταρτών- καθώς και στη νότια επαρχία Ντεραά, κοντά σε συνοριακό φυλάκιο με την Ιορδανία, το οποίο κατελήφθη το Σάββατο από δυνάμεις ανταρτών, μεταξύ αυτών και της Αλ Νούσρα.

 

Κι ενώ στο εσωτερικό της χώρας δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά και επί της ουσίας, σε εξέλιξη βρίσκεται δεύτερη αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη συριακή πρωτεύουσα, με εντολή τη διενέργεια ερευνών σε 7 τοποθεσίες όπου υπάρχουν καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων και από καθεστωτικές δυνάμεις και από αντάρτες. Σε αντίθεση, πάντως, με το πρόσφατο παρελθόν, το δύσκολο έργο τους διεξάγεται μέσα σε κλίμα διεθνούς συναίνεσης και συνεργασίας γύρω από το ζήτημα του συριακού οπλοστασίου.

 

Επειτα από πολλούς μήνες διαφωνιών, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα το βράδυ της Παρασκευής -με ομοφωνία-, με το οποίο απαιτεί την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Ωστόσο, δεν προβλέπεται αυτόματη ανάληψη δράσης σε περίπτωση που το καθεστώς Ασαντ δεν συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.

 

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, διαβεβαίωσε εκ νέου χθες ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ. «Το κεντρικό νόημα του ψηφίσματος συνάδει με αυτό που ζητάμε εμείς οι ίδιοι» ανέφερε στο ιταλικό δίκτυο RaiNews24. «Πρόκειται στην ουσία για τις δικές μας προθέσεις [...] Προφανώς θα πρέπει να σεβαστούμε τους όρους [...] Οφείλουμε να σεβόμαστε όλες τις διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει».

 

Με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης να έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο -τουλάχιστον μέχρι… νεωτέρας- το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι τον Νοέμβριο, οπότε καθεστώς και αντιπολίτευση θα κληθούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συναποφασίσουν, με διεθνή εποπτεία, το μέλλον της Συρίας.

 

Το Σάββατο, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε την πρώτη συνάντησή του με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης, Αχμάντ Τζαρμπά, γεγονός που ενόχλησε σφόδρα το καθεστώτος Ασαντ, που έσπευσε να διαμηνύσει, μέσω του Σύρου υπ. Εξωτερικών, ότι τον Νοέμβριο δεν πρόκειται να αποφασιστεί το πολιτικό μέλλον του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

 

Scroll to top