Adetayo-Αdede

01/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αύριο στην «Τεχνόπολη» μια συναυλία και η επέτειος της ανεξαρτησίας τους

Οι Νιγηριανοί μάς προσκαλούν σε γλέντι

Χωρίς πια τον φόβο των χρυσαυγιτών, το μεγάλο αστέρι τους, ο Keziah Jones, το National Troupe of Nigeria, ο Adedeji Adetayo με 11μελές τζαζ συγκρότημα αλλά και ο δικός μας MC Yinca θα προσφέρουν ένα μουσικό πανόραμα και συγχρόνως ένα απλωμένο χέρι για κατανόηση και συνύπαρξη.
      Pin It

Χωρίς πια τον φόβο των χρυσαυγιτών, το μεγάλο αστέρι τους, ο Keziah Jones, το National Troupe of Nigeria, ο Adedeji Adetayo με 11μελές τζαζ συγκρότημα αλλά και ο δικός μας MC Yinca θα προσφέρουν ένα μουσικό πανόραμα και συγχρόνως ένα απλωμένο χέρι για κατανόηση και συνύπαρξη

 

Toυ Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Πιο κατάλληλη στιγμή δεν μπορούσε να βρει ο Νιγηριανός Keziah Jones για να έρθει στην Αθήνα για συναυλία. Τώρα ακριβώς που η εγκληματική οργάνωση, η οποία ονομάζεται Χρυσή Αυγή, τα ηγετικά της στελέχη σύσσωμα βρίσκονται έγκλειστοι στα κελιά τους. Απόλαυση. Ο Keziah καταφτάνει στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διοργανώνει αύριο στην «Τεχνόπολη» η Νιγηριανή πρεσβεία. Και το είχαν άγχος οι διοργανωτές, σχετικά δηλαδή. Είχε φουντώσει τόσο το θέμα με τη Χρυσή Αυγή και τους τραμπουκισμούς της ώστε να μην ξέρεις τι μπορεί να συμβεί όταν διοργανώνεται ένα αφρικανικό φεστιβάλ στο κέντρο της Αθήνας. Είχαν αποθρασυνθεί πολύ οι φασίστες, δεν υπολόγιζαν τίποτε και κανέναν.

 

Πάνε αυτά, ελπίζουμε να αποτελούν παρελθόν. Και τέλος πάντων, ούτε καν να τους σκεφτόμαστε δεν θέλουμε. Ειδικά όταν περιμένουμε μια συναυλία, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε αληθινή γιορτή της Αφρικής. Υπάρχει και αφορμή, η 53η Επέτειος της νιγηριανής ανεξαρτησίας. Και φυσικά δεν είναι μόνον ο Keziah, το μεγαλύτερο αστέρι της μουσικής στη χώρα, είναι και πολλά ακόμα. Στην «Τεχνόπολη» θα βρίσκονται και οι National Troupe of Nigeria, που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με μια ομάδα 19 καλλιτεχνών. Στο line up συμμετέχει και ο Adedeji Adetayo με το 11μελές συγκρότημά του. Μαζί τους και ο δικός μας MC Yinca -Ελληνας καλλιτέχνης νιγηριανής καταγωγής- τον οποίο ακούσαμε μαζί με τους Imam Baildi στον κήπο του Μεγάρου πριν από τρεις-τέσσερις εβδομάδες και είναι ένας καταπληκτικός χιπ-χόπερ. Ο σύλλογος Νιγηριανών γυναικών θα ετοιμάσει, τέλος, σπιτικό φαγητό με παραδοσιακές συνταγές της Νιγηρίας. Ευκαιρία να δοκιμάσουμε κι άλλες γεύσεις.

 

«Βρισκόμαστε δίπλα στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια των δύσκολων αυτών καιρών και διαπιστώνουμε ότι θα πρέπει να πάρουμε θέση και αποφάσεις ώστε να βρούμε τρόπους διεξόδων μέσω της ανάπτυξης των κατάλληλων στρατηγικών και πολιτικών κινήσεων», δήλωσε ο οικοδεσπότης, ο πρέσβης της Νιγηρίας, Ayodeji L. «Από την πλευρά μας, έχουμε ανοίξει τα χέρια και το μυαλό μας, ώστε με τη συνεργασία των δύο χωρών να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή την περίοδο των προκλήσεων. Η πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνουμε αύριο αποτελεί μέρος της προσπάθειάς μας να κάνουμε τους Ελληνες να κατανοήσουν περισσότερα για την πλούσια κουλτούρα μας». Ο πρέσβης, ιδέα του οποίου αποτελεί το φεστιβάλ, είναι νέος άνθρωπος, πολύ open minded και σύγχρονος. Θα τον δούμε ωστόσο να ντύνεται με την παραδοσιακή ενδυμασία της χώρας του, του αρέσει καθώς λέει.

 

Τον Keziah Jones τον γνωρίζουμε από πολύ παλιά, όταν κι έβγαλε ένα κομμάτι που έκανε παγκόσμια επιτυχία, το Rythm Is Love. Εκτοτε βέβαια δεν κατάφερε ποτέ να επαναλάβει κάτι τόσο δυνατό, εξαφανίστηκε κι ένα διάστημα από το προσκήνιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι αρνητικό για το αυριανό live. Από τους Αφρικανούς μουσικούς δεν ξέρεις ποτέ τι καλό μπορείς να περιμένεις. Εχουν τον ρυθμό μέσα τους, στήνουν καταπληκτικά live από το πουθενά. Ο κάπως blufunk στο μουσικό του στιλ Keziah θα παίξει τραγούδια από τα πιο παλιά του άλμπουμ Blufunk is a Fact, Nigerian Wood, Black Orpheus κ.ά., αλλά και αποσπάσματα από το καινούργιο τού «Captain Rugged», που θα κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2013 και ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Λάγος. Soul, καταιγιστικά κρουστά, african beats κ.ο.κ. Ο Keziah θα είναι για τα πιο σύγχρονα ακούσματα της βραδιάς και το National Troupe of Nigeria για τα πιο παραδοσιακά με μουσικές και τραγούδια από τις πολλές εθνότητες της χώρας. Οχι από όλες εννοείται, θα ήταν δύσκολο άλλωστε, η Νιγηρία είναι ένα έθνος με περισσότερες από 445 εθνοτικές ομάδες με διαφορετικά είδη μουσικής, τεχνικές, μέσα και τραγούδια. Τέλος, ο Νιγηριανός μουσικός και τραγουδιστής Adedeji Adetayo θα παίξει με μια πολυεθνική ομάδα τζαζ μουσικών (από την Ελλάδα και από άλλες χώρες) με τη συμμετοχή του MC Yinca – θα τιμηθεί και ο πρωτοπόρος, εμπνευστής της afrobeat, o Fela Kuti.

 

[email protected]

 

 Info: 2 Οκτωβρίου 2013, «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι. Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ. Ωρα έναρξης: 19.30.

Scroll to top