ΛΟΝΔΙΝΟ Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
«Το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι δίκαιο γι’ αυτούς που το χρειάζονται και δίκαιο γι’ αυτούς που το πληρώνουν». Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν για να στηρίξει τα νέα μέτρα που προγραμματίζει να πάρει η κυβέρνηση Κάμερον για τους μακροχρόνια ανέργους, εδώ στη Βρετανία. Σύμφωνα με αυτά, από τον Απρίλιο του 2014, όσοι βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας για περισσότερα από δύο χρόνια, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανέργου θα πρέπει να επιλέξουν: είτε να παρέχουν εθελοντική εργασία σε κοινωφελή ιδρύματα, είτε να επισκέπτονται το γραφείο εύρεσης εργασίας κάθε μέρα, είτε να μπουν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Οποιος αρνηθεί μία από τις παραπάνω επιλογές θα χάνει το επίδομα για τουλάχιστον ένα μήνα. Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθήσει να μη «συμφωνεί με το πρόγραμμα», δεν θα λαμβάνει το επίδομα για τρεις μήνες.
Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών ονομάζεται «Βοήθεια για Εργασία» και στόχο έχει από τη μια να μειώσει τους μακροχρόνια ανέργους και από την άλλη τα έξοδα του βρετανικού κράτους, υποστήριξε ο Τζορτζ Οσμπορν. Ετσι, όπως επισήμανε, «κανείς δεν θα αγνοηθεί ή δεν θα μείνει χωρίς βοήθεια αλλά και κανείς δεν θα παίρνει κάτι για το τίποτα». Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε 200.000 μακροχρόνια ανέργους, θα στοιχίσει πάνω από 350 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής των Συντηρητικών μιλούσε στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός του που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ελπίζει να παγώσει τις τιμές της φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το 2015, ώστε να βοηθηθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ο οποίος όπως είπε έχει «πληγεί σοβαρά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης». Τόνισε ότι μπορεί η Βρετανία να είναι στον σωστό δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά χρειάζεται επιπλέον «χρόνος και κόπος» για να φανούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας. «Ο ήλιος αρχίζει να ανατέλλει, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά πράγματα για να αυξηθεί η ποιότητα ζωής αυτής αλλά και της επόμενης γενιάς», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης η θέση που πήρε για τα οικονομικά της Βρετανίας. Ο Τζορτζ Οσμπορν δεσμεύτηκε πως ακόμη και αν η βρετανική οικονομία εξυγιανθεί πλήρως, η κυβέρνηση Κάμερον δεν πρόκειται να ανοίξει «το καπάκι των εξόδων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και αυτό για να δημιουργηθούν αποθέματα για την «επόμενη βροχερή μέρα», όπως επισήμανε.
Πρακτικά όμως, όπως λένε οι αναλυτές εδώ στη Βρετανία, η θέση αυτή σημαίνει ότι τα χαμηλά εισοδήματα της βρετανικής κοινωνίας δεν πρόκειται σύντομα να δουν την πολυπόθητη «άσπρη μέρα».