01/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Αυλίδα

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την κρατική αδράνεια σε ό,τι αφορά τις παράνομες δραστηριότητες των Ναυπηγείων Χαλκίδας, που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων.
      Pin It

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την κρατική αδράνεια σε ό,τι αφορά τις παράνομες δραστηριότητες των Ναυπηγείων Χαλκίδας, που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων

 

Του Τάσου Σαραντή

 

ναυπηγεια χαλκιδας προαυλιοΜπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από τη διαρροή περίπου 3,5 τόνων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται έξω από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας, την οποία είχε αποκαλύψει η «Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που περισυνέλεξε προκειμένου να εντοπιστεί η ακριβής πηγή της ρύπανσης, να επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Εντούτοις, αυτή η ολιγωρία που επιδεικνύει η αρμόδια λιμενική αρχή φαίνεται ότι είναι μηδαμινή μπροστά σε αυτήν που έχει επιδείξει η αρμόδια υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία, παρ’ όλο που έχει διαπιστώσει σοβαρότατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την εταιρεία «Ναυπηγεία Χαλκίδας Επισκευαστική Ναυτιλιακή Α.Ε.» από τον Μάιο του 2011, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα (σχεδόν 2,5 χρόνια μετά!) στη βεβαίωση των παραβάσεων και, φυσικά, δεν έχει εισηγηθεί την επιβολή προστίμου.

 

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κάποιο «πέπλο προστασίας» σε ό,τι αφορά τις παράνομες δραστηριότητες των Ναυπηγείων Χαλκίδας που επιβαρύνουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αποκαλύφθηκαν έπειτα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ , Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Δυσκινησία

 

Οπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «στις 30 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε μερικός έλεγχος στα «Ναυπηγεία Χαλκίδας Επισκευαστική Ναυτιλιακή Α.Ε.», που βρίσκεται στο Μικρό Βαθύ Χαλκίδας, από επιθεωρητές περιβάλλοντος του Τομέα Νότιας Ελλάδας, για τον έλεγχο τήρησης των Περιβαλλοντικών Ορων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Οπως διαπιστώθηκε, «η εταιρεία δεν διαχειρίζεται σύννομα το χρησιμοποιημένο υλικό αμμοβολής (ρυπογόνος μέθοδος καθαρισμού της επιφάνειας των πλοίων) και δεν διαθέτει αυλάκι αποστράγγισης ομβρίων στον χώρο αποθήκευσης της πρώτης ύλης για την αμμοβολή, κατά παράβαση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων».

 

«Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει σε σύνταξη Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης και Εισήγησης Προστίμου στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις», αναφέρεται στη σχετική απάντηση προς τον κ. Αποστόλου, ενώ δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για τη διαρροή πετρελαίου που σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου.

 

Η παράδοξη δυσκινησία των ελεγκτικών υπηρεσιών επαναλαμβάνεται και επιβεβαιώνεται και στη σχετική απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς η οποία, αν και έχει εγκρίνει από τον Δεκέμβριο του 2011 την «εκτέλεση εργασιών εξυγίανσης/αποκατάστασης των ρυπασμένων χώρων από πετρελαιοειδή κατάλοιπα και απόβλητα από συσκευασίες χρωμάτων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ναυπηγεία Χαλκίδας Α.Ε., με υποχρέωση εκτέλεσης των εργασιών από την εταιρεία», ομολογεί ότι «προσεχώς θα ελεγχθεί κατά πόσον έχουν εκτελεστεί και αποπερατώθηκαν οι ως άνω εργασίες».

 

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, οι «Ενεργοί Πολίτες Αυλίδας πραγματοποίησαν χθες σχετική εκδήλωση στο δημαρχείο της Αυλίδας στην οποία παρευρέθηκαν ο κ. Αποστόλου, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολίτες και σύλλογοι της περιοχής.

 

Scroll to top