Pin It

Απλήρωτοι από τη μια, απολύονται από την άλλη οι ναυτεργάτες. Την ίδια ώρα, η τρόικα ζητάει νέα μέτρα

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

πηνελοπη ΑΤην ώρα που η τρόικα ζητάει κι άλλα μέτρα στη ναυτεργασία, 56 ναυτεργάτες, πλήρωμα του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι της Ραφήνας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, παραμένουν απλήρωτοι και εγκαταλειμμένοι από την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Παράλληλα συνεχίζονται οι απολύσεις ναυτεργατών στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Hellenic Spirit» με βάση τις υπουργικές αποφάσεις για τα υπό ελληνική σημαία πλοία στη γραμμή Πάτρα – Ιταλία.

 

Αυτά καταγγέλλουν τρία ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ-μηχανικοί, Στέφενσων-κατώτερα πληρώματα μηχανής και ΠΕΕΜΑΓΕΝ-μάγειροι), ζητώντας την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και την άμεση σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ)για τον καθορισμό αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

 

Σύμφωνα με τους ναυτεργάτες, το «Πηνελόπη Α» της εταιρείας «Flanmare Shipping», το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ραφήνας λόγω επίσχεσης εργασίας των ναυτικών, καθώς η εταιρεία τούς οφείλει δεδουλευμένα, από την προηγούμενη Παρασκευή λόγω διακοπής της παροχής πετρελαίου, οι ναυτεργάτες δεν έχουν φαγητό και νερό, ενώ υπάρχει κίνδυνος για την ασφαλή προστασία του πλοίου και της λιμενικής εγκατάστασης.

 

Οι διοικήσεις των σωματείων ζητούν την παρέμβαση του ΥΝΑ για την άμεση επαναλειτουργία του πλοίου με παροχή πετρελαίου και νερού για την ασφαλή ενδιαίτηση και διαμονή των μελών του πληρώματος, καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.

 

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται πρόβλημα με το «Πηνελόπη Α». Και τον περασμένο Ιούνιο είχαν σημειωθεί επεισόδια στο λιμάνι της Ραφήνας, συλλήψεις συνδικαλιστών και του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας. Και τότε κάποιοι ναυτεργάτες βρίσκονταν και πάλι σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα.

 

Πριν από μερικές μέρες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) δήλωσε συμπαραστάτης των απλήρωτων ναυτικών, υποστήριξε ότι δεν θα δείξει καμία ανοχή, πως ό,τι προβλέπει ο νόμος πρέπει να τηρείται και ότι αυτή την εντολή έχει δώσει σε όλα τα λιμεναρχεία. Παρά ταύτα βλέπουμε ότι κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες δεν παίρνουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις του αρμόδιου υπουργού και εξακολουθούν να οφείλουν δεδουλευμένα στους ναυτικούς.

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top