02/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Δεληβοριάς στον «Δαναό»

 

Ο Φοίβος Δεληβοριάς απόψε στον κινηματογράφο «Δαναό» (Κηφισίας 109, τηλ.: 2106922655), σ’ ένα προσωπικό best of από τα τραγούδια που έγραψε από το 1989 μέχρι σήμερα και μια προσωπική επιλογή των soundtracks και των κομματιών από τον ελληνικό και τον ξένο κινηματογράφο που έχει ξεχωρίσει. Μαζί του στο πιάνο ο Κωστής Χριστοδούλου.

 

 Διάλεξη για τη δυναμική της πόλης

 

Διάλεξη με θέμα «Η δυναμική της ανεπίσημης πόλης και οι προοπτικές των αυτοσχέδιων αστικών πρακτικών» σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 19.00 (Μικρή Σκηνή). Ομιλητές: Ethel Baraona Pohl, αρχιτέκτονας, συγγραφέας και blogger. Cathy Lang Ho, κριτικός αρχιτεκτονικής και design, επιμελήτρια εκθέσεων. Αρης Καλαντίδης, πολεοδόμος. Λόης Παπαδόπουλος, αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συντονιστής της βραδιάς είναι ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Χεκίμογλου. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Πάνος Δραγώνας, αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

 

 Μουσικές του κόσμου

 

Η Ελίνα Σκαρπαθιώτη με «Μουσικές του κόσμου» σήμερα στις 20.00 στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων (Διογένους 1-3, πλατεία Αέρηδων, Πλάκα, τηλ.: 210-3250198). Με τη συνοδεία κιθάρας και παραδοσιακών λατινοαμερικάνικων κρουστών ερμηνεύει τραγούδια της nueva cancion και της nueva trova. Είσοδος 10 ευρώ.

 

Οψεις της βίας στο «Βios»

 

«Ατιτλη βία» από τη νεοσύστατη ομάδα LEGω σε κείμενο-σκηνοθεσία του Κωστάκη Ανδρικόπουλου, ενδυματολογική επιμέλεια-επιμέλεια φωτισμών Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη, επιμέλεια κίνησης Χριστίνας Χειλά-Φαμέλη, στο Bios (Πειραιώς 84, Γκάζι, τηλ.: 210-3425335). Ενας φιλόδοξος εργαζόμενος χρησιμοποιεί χρωματιστούς συνδετήρες προσπαθώντας να κάνει δημιουργική τη διαδικασία παραγωγής τόνων φωτοτυπιών και την αρχειοθέτηση βαρετών εγγράφων. Ενα ανώτερο στέλεχος εταιρείας δημιουργεί μια σειρά από σχολαστικούς κανόνες με σκοπό τη διασφάλιση της τάξης στην εταιρεία και τον απόλυτο έλεγχο της συμπεριφοράς των υφισταμένων του. Μια οικογένεια έχει το δικό της σύστημα κανόνων και αγκυλώσεων μέσα στο οποίο τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και ελευθερία. Τι γίνεται όταν ο εργαζόμενος κουραστεί και θέλει να τα παρατήσει; Ή όταν διαταράσσεται η ασφάλεια της απόλυτης τάξης; Οταν οι άνθρωποι βγαίνουν από τα μικροσυστήματα στα οποία ανήκουν; Τότε έρχεται η βία ή μήπως η βία υπάρχει πάντα κάπου καλά κρυμμένη;

 

Παίζουν: Γιάννης Ασκάρογλου, Ιουλία Γεωργίου, Χριστιάνα Δρόσου, Καίτη Ιωαννίδου, Ιωάννα Μαργαρίτη, Θανάσης Πατριαρχέας. Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου. Τετάρτη – Κυριακή στις 21.00. Εισιτήρια: 10 ευρώ (ενιαίο).

 

Μην πατάς τους βασιλικούς

 

Μια κωμωδία εποχής με τίτλο «Μην πατάς τους βασιλικούς» παρουσιάζει η ομάδα «Eight plus theatre (8+)» (με την υποστήριξη του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής Tabula Rasa) στο Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός, τηλ.: 210-3457904), σε κείμενο των Βαρβάρας Βουτσινά – Αννας Κοντονίκα – Μάνου Μπάρτη, σκηνοθεσία Αννας Κοντονίκα, σκηνικά-κοστούμια Κατερίνας Παπαδοπούλου, μουσική επιμέλεια Γιάννη Μιχαήλ.

 

Σε μια αυλή, τη δεκαετία του 1950, η Φιλιώ περιποιείται τους αγαπημένους της βασιλικούς. Η πλούσια Λίλη επιστρέφει στην Ελλάδα με σκοπό να διεκδικήσει μια περιουσία χαμένη από την περίοδο του πολέμου. Αλλά πόσους πολέμους μπορεί να αντέξει η αυλή; Και πόσο καιρό μπορεί να αντέξει ο έρωτας; Και τι μυστικά είναι θαμμένα στο χώμα, μέσα στις γλάστρες των μυρωδάτων βασιλικών; Παίζουν: Ντίνος Βάρελης, Βαγγέλης Δισλάκης, Μάτα Κεχαγιά, Αννα Κοντονίκα, Αγγελος Μπαμπάλας, Μάνος Μπάρτης, Σταυρούλα Παπαδοπούλου, Γκόλφω Σταυρακέλη. Μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 21.15. Εισιτήρια: 6 ευρώ.

 

 Stomp στη Θεσσαλονίκη

 

Οι Stomp και το σύνολο κρουστών Paranaue μέχρι και τις 6 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπίρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα και παλιοσίδερα, ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των performers, οι οποίοι σκηνοθετούν μια άκρως εντυπωσιακή παράσταση, ένα πολυθέαμα ήχου, κίνησης, σκηνικών, φωτισμού κ.λπ., που μαγεύει το κοινό. Το συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1991 στο Μπράιτον, από τους Βρετανούς Luke Cresswell και Steve McNicholas, κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει κάθε προσδοκία και να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία. Τετάρτη και Παρασκευή στις 21.00. Πέμπτη, Σάββατο & Κυριακή στις 17.00 και στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 45€, 35€, 28€, 20€, 15€ (μαθητικά-φοιτητικά-κάτοχοι κάρτας ανεργίας).

 

 Νιγηριανό Φεστιβάλ στην Τεχνόπολη

 

Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι το πρώτο Νιγηριανό Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού υποδέχεται εξαιρετικούς μουσικούς και χορευτές από τη Νιγηρία και τον σπουδαίο Νιγηριανό καλλιτέχνη Keziah Jones. Η πρεσβεία της Νιγηρίας με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει μια μεγάλη γιορτή και προσκαλεί όλους τους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν την κουλτούρα μιας χώρας με μεγάλη παράδοση και δυναμικό παρόν. Ο Εθνικός Θίασος, National Troupe of Nigerian, έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας με μια ομάδα δεκαεννέα καλλιτεχνών. Στο line up συμμετέχει και ο Adedeji Adetayo (φωτ.) με το 11μελές συγκρότημά του και τον γνωστό Ελληνα καλλιτέχνη Νιγηριανής καταγωγής MC Yinca, που θα συμπράξει μαζί τους επί σκηνής!

 

Το φεστιβάλ θα μας συστήσει επίσης και άλλες ελκυστικές πλευρές της κουλτούρας της Νιγηρίας πέρα από τη μουσική: τον χορό και τη γαστρονομία. Η γιορτή αποτελεί μέρος της 53ης Επετείου της Νιγηριανής Ανεξαρτησίας.

 

Scroll to top