ΙΤΑΛΙΑ Δεν του βγήκε σε καλό του Μπερλουσκόνι η πρόκληση κυβερνητικής κρίσης: φαίνεται ότι τον αποχαιρετούν 40 γερουσιαστές του, με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματός του
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Στο ίδιο «έργο» θεατές, οι Ιταλοί αναμένουν σήμερα το επόμενο… επεισόδιο στο εγχώριο πολιτικο-οικονομικό τους «δράμα», κρατώντας για πολλοστή φορά την ανάσα τους και κλείνοντας τη μύτη. Οι εξελίξεις φαίνεται να έχουν πια δρομολογηθεί, εν όψει της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, καθώς αυτή πλέον αναζητά νέους -πιο αξιόπιστους από την μπερλουσκονική Κεντροδεξιά (PDL)- εταίρους για τη μακροημέρευσή της…
Ο βασικότερος εξ αυτών φαίνεται ότι θα προέλθει από τα ίδια τα «σπλάχνα» των «αιώνιων» αντιπάλων. Εως 40 «αντάρτες» του PDL δηλώνουν πια έτοιμοι να εγκαταλείψουν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σχηματίζοντας νέα, πιο μετριοπαθή παράταξη, με το συμβολικό όνομα Νέα Ιταλία.
Το τελεσίγραφο του… Βρούτου
Προς επίρρωση μάλιστα της ρήξης ήλθε αργά χθες και το εσωκομματικό τελεσίγραφο του γραμματέα του PDL, Αντζελίνο Αλφάνο, ότι άπαντες οι βουλευτές και γερουσιαστές της Κεντροδεξιάς θα πρέπει να στηρίξουν με την ψήφο τους τον Λέτα!
Υπό αυτό το πρίσμα, τα «κουκιά» για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου βγαίνουν, πιθανόν και με το παραπάνω. Κάτι που αποτελεί πια το μεγάλο ζητούμενο -όχι μόνο για τη Ρώμη- προκειμένου μέχρι την άνοιξη του 2014 να έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ιταλικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα που εστάλη μέσα στο τελευταίο 24ωρο από σχεδόν όλα τα επίσημα χείλη.
«Στη Βουλή θα πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα για μια σταθερή κυβέρνηση», διεμήνυσε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο. Σε έκτακτη συνάντηση του Λέτα με τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Ματέο Ρέντζι, αποφασίστηκε μια πρόσκαιρη «ανακωχή», για «το καλό της χώρας». Κατά της κυβερνητικής κρίσης τάχθηκε και η Ενωση Ιταλών Βιομηχάνων, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα βυθιστεί στην ύφεση, για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.
Ανάλογο μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας λέγεται ότι μετέφερε τηλεφωνικά και η Ανγκελα Μέρκελ στον Ιταλό ομόλογό της, το βράδυ της Δευτέρας. Αφησε μάλιστα να εννοηθεί -εκτιμά η μπερλουσκονική εφημερίδα Il Giornale- ότι είναι διατεθειμένη να κάνει για λίγο τα «στραβά μάτια» σε μια υπέρβαση του ιταλικού ελλείμματος άνω του ευρωπαϊκού ορίου (3%)! Το γιατί εξήγησε χθες ο ίδιος ο επίτροπος Ολι Ρεν. «Η ανάκαμψη στην Ευρώπη είναι εύθραυστη», τόνισε, «και η πολιτική αστάθεια δεν θέτει σε κίνδυνο μόνον την Ιταλία, αλλά ολόκληρη την ευρωζώνη». «Τυχόν κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης θα προκαλούσε τεράστια αναταραχή στις αγορές, σε βάρος όχι μόνον της Ιταλίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο πρακτορείο Ansa. Οχι τυχαία, καθώς η διχοτόμηση της ιταλικής Κεντροδεξιάς έπαιρνε χθες σάρκα και οστά, τα χρηματιστήρια άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους, με πρώτο του Μιλάνου!
Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ιταλοί δεν έχουν κάποιον ιδιαίτερο λόγο για να πανηγυρίζουν. Ανήμερα της χθεσινής αύξησης του ΦΠΑ από 21 σε 22% -ως πρώτο πρακτικό αντίκρισμα της κυβερνητικής «παράλυσης»- ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία, που για τους νέους ειδικά «έσπασε» κάθε αρνητικό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον Αύγουστο το «φράγμα» του 40% στη χώρα. Σκιαγραφώντας το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο, νέα δημοσκόπηση της RAI Tre καταδεικνύει ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες: η Κεντροαριστερά συγκεντρώνει 35%, η Κεντροδεξιά 33%, οι αντισυστημικοί του Γκρίλο 22% και όλοι οι υπόλοιποι κυμαίνονται κάτω από το 5%, μεταξύ αυτών και οι κεντρώοι του Μόντι. Στην αναζήτηση πάντως «εθνικού σωτήρα», το 48% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Λέτα και τον εσωκομματικό «δελφίνο» του, δήμαρχο Φλωρεντίας Ρέντζι. Επεται με 32% ο κεντροδεξιός Αλφάνο και 8 μονάδες πίσω του ακολουθεί ο -κατάδικος για φοροδιαφυγή- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δείχνει πια πανικόβλητος, βάλλοντας κατά πάντων. Αφού κατήγγειλε τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για ωμή παρέμβαση εις βάρος του στο έργο της Δικαιοσύνης, κατηγόρησε πρόεδρο και πρωθυπουργό για αναξιοπιστία. Και συνέχισε τις προεκλογικές του «ιαχές», προετοιμάζοντας για την ηγεσία της δικής του Κεντροδεξιάς την επιχειρηματία κόρη του, Μαρίνα.