02/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ρούσεφ σφραγίζει μια νέα εποχή

ΒΡΑΖΙΛΙΑ Ο,τι είχε χάσει σε δημοτικότητα η πρόεδρος μετά τις διαδηλώσεις, το ανέκτησε όταν αρνήθηκε να κάνει προγραμματισμένη επίσκεψη στον Ομπάμα επειδή δεν της έδωσε εξηγήσεις για την παρακολούθησή της από τη .
      Pin It

→ΒΡΑΖΙΛΙΑ Ο,τι είχε χάσει σε δημοτικότητα η πρόεδρος μετά τις διαδηλώσεις, το ανέκτησε όταν αρνήθηκε να κάνει προγραμματισμένη επίσκεψη στον Ομπάμα επειδή δεν της έδωσε εξηγήσεις για την παρακολούθησή της από τη CIA

 

ντιλμα ρουσεφ προεδρος της βραζιλιαςΗ πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέκτησε το χαμένο έδαφος μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου Ιουνίου και Ιουλίου που καταπόντισαν τη δημοτικότητά της. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται με ποσοστό 38% της βασικής αντιπάλου της, Μαρίνα Σίλβα, η οποία περιορίστηκε σε ένα ισχνό 16%. Ισως αυτά τα ποσοστά δεν λένε και πολλά, καθώς υπολείπεται ένας χρόνος για τις προεδρικές εκλογές. Αλλά καταδεικνύουν πως αποφασιστικές χειρονομίες σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας μπορούν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα έστω και αν βασικά προβλήματα της καθημερινότητας παραμένουν ανεπίλυτα.

 

Η απόφαση της Ρούσεφ να ματαιώσει την προγραμματισμένη για τις 23 Οκτωβρίου επίσκεψή της στις ΗΠΑ (η πρώτη Βραζιλιάνου προέδρου εδώ και είκοσι χρόνια), μετά την άρνηση του προέδρου Ομπάμα να δώσει εξηγήσεις για την κατασκοπία εναντίον της χώρας και να απολογηθεί δημόσια, είναι ενδεικτική της νέας εποχής που ανατέλλει στις σχέσεις Λατινικής Αμερικής και ΗΠΑ. Η Ντίλμα Ρούσεφ ήταν η μόνη αρχηγός κράτους που το 2013 θα γινόταν δεκτή στην Ουάσινγκτον με το καθεστώς της «επίσημης κρατικής επίσκεψης», κατά την οποία θα συζητούνταν καίρια ζητήματα, όπως η αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων και σειρά εκκρεμών θεμάτων όπως η προώθηση του διμερούς εμπορίου.

 

Οπως σημειώνει ο Οράσιο Βερμπίτσκι στο Página 12, η Βραζιλία υπήρξε στήριγμα των συμμάχων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παίρνοντας ως αντάλλαγμα μεταπολεμικά γενναιόδωρη αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, εμπόριο και επενδύσεις. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αναδείχθηκε σε «πληρεξούσιο» των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ η γεωπολιτική σημασία της συμπυκνώνεται και από την ιστορική ρήση του Νίξον ότι «η Λατινική Αμερική θα πάει εκεί όπου θα πηγαίνει η Βραζιλία».

 

Αυτή η προνομιακή σχέση, που διατηρείται έως σήμερα, καθιστά τη χειρονομία της Ρούσεφ αλλά και τη στάση της στον ΟΗΕ, εξαιρετικά σημαντικές όσο και αποκαλυπτικές για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Η Ρούσεφ αρνήθηκε να παραστεί στη δεξίωση που παρέθεσε ο Ομπάμα στους αρχηγούς κρατών που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση και, μιλώντας σε αυτήν, κατήγγειλε πως οι ΗΠΑ παραβίασαν την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας και τη διεθνή νομιμότητα και έκαναν κάτι ανεπίτρεπτο ανάμεσα σε φιλικές χώρες. Σε αντίθεση με την παθητικότητα και συγκατάβαση που επέδειξαν η Ανγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, απέρριψε το επιχείρημα ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δικαιολογεί αυτές τις παρακολουθήσεις. Πόσο μάλλον όταν αφορούν τα γραφεία της κυβέρνησης και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, της οποίας τα αποθέματα σε αργό και αέριο βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής των κατασκόπων.

 

Πριν μάλιστα φτάσει στην Ουάσινγκτον είχε συμφωνήσει με την πρόεδρο Κίρτσνερ να συντονίσουν τις θέσεις τους και να αναλάβουν κοινές δράσεις κατά της αμερικανικής κατασκοπίας στην περιοχή, αναπτύσσοντας εργαλεία για την άμυνα των χωρών τους. Απαντώντας έτσι στο αμερικανικό επιχείρημα, ότι «η κατασκοπία έγινε για την προστασία αυτών των χωρών», πως η Βραζιλία ξέρει να προστατεύεται.

 

Scroll to top