02/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάνονται 100 παιδιά κάθε χρόνο

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε συνολικά 120.617 κλήσεις (660 την ημέρα) το α΄ εξάμηνο του 2013, ενώ έγιναν και 552 καταγγελίες, από τις οποίες το 50% αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση και το 40% παραμέληση/εγκατάλειψη.
      Pin It

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε συνολικά 120.617 κλήσεις (660 την ημέρα) το α΄ εξάμηνο του 2013, ενώ έγιναν και 552 καταγγελίες, από τις οποίες το 50% αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση και το 40% παραμέληση/εγκατάλειψη

 

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Μία εξαφάνιση παιδιού κάθε 3 μέρες καταγράφονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του «Χαμόγελου του Παιδιού», και αφορούσαν τα εξαφανισμένα παιδιά και τα παιδιά υπό εκμετάλλευση για το α′ εξάμηνο του 2013.

 

Το τηλεφωνικό κέντρο του οργανισμού δέχτηκε συνολικά 120.617 κλήσεις (660 κλήσεις την ημέρα), ενώ έγιναν και 552 καταγγελίες από τις οποίες το 50% αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση και το 40% παραμέληση/εγκατάλειψη. «Στην Ελλάδα δεν έχουμε αρπαγές παιδιών.

 

Ωστόσο το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης των παιδιών», είπε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κων/νος Γιαννόπουλος.

 

Η οικονομική κρίση και τα αποτελέσματα αυτής γίνονται αισθητά στα αιτήματα που δέχεται ο οργανισμός για φροντίδα και φιλοξενία παιδιών στα σπίτια του «Χαμόγελου».

 

Από τα 63 αιτήματα που αφορούσαν 102 παιδιά (33% αύξηση από την αντίστοιχη περίοδο του 2012), ο οργανισμός δέχθηκε 15 παιδιά. Για μία ακόμη φορά η βασικότερη αιτία απομάκρυνσης των παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι η παραμέληση/εγκατάλειψη (71%) και η σωματική κακοποίηση (14%).

 

Καταγράφεται 50% αύξηση μέσα σε 2 χρόνια τόσο στα παιδιά όσο και στις οικογένειες που ο οργανισμός στηρίζει, παρέχοντάς τους συμβουλευτικές υπηρεσίες όσον αφορά τη σχολική προσαρμογή, τον εκφοβισμό αλλά και τον αυτοκτονικό ιδεασμό μεταξύ άλλων. «Δεν είναι τόσο οι αριθμοί όσο η ποιότητα της βοήθειας. Δεν πρέπει να προσφέρουμε φιλανθρωπία της σακούλας και της οκάς. Θα πρέπει να κατανοήσουμε το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν οικογένειες που ξαφνικά βρίσκονται στην απόλυτη φτώχεια», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη για τρόφιμα τα οποία θα μπορεί κάποιος να παραδώσει στα κατά τόπους κέντρα στήριξης του οργανισμού.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ερωτήματα για τη δωρεά της ΕΛ.ΑΣ.

 

Πάντως, σχετικά με τη φετινή και περσινή χορηγία της ΕΛ.ΑΣ. στον οργανισμό (η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα λειτουργούσε φέτος περίπτερο στη ΔΕΘ και θα διέθετε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» το ποσόν «από τη συνεισφορά χιλιάδων αστυνομικών», όπως είπε ο αρχηγός της), η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη ρωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ποιο ήταν το ποσόν της δωρεάς, με ποια διαδικασία επιλέχτηκε η οργάνωση ανάμεσα σε εκατοντάδες οργανώσεις με παρεμφερές αντικείμενο, και με ποια κριτήρια αισθάνεται η ΕΛ.ΑΣ. «ευγνωμοσύνη και αναγνωρίζει το κοινωνικό έργο της συγκεκριμένης ΜΚΟ».

 

Scroll to top