Pin It

Την προμήθεια ανταλλακτικών για τα F-16 αποφάσισε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έναντι 183,7 εκατομμυρίων ευρώ. Η προμήθεια των ανταλλακτικών εκκρεμούσε τα τελευταία δύο χρόνια και το θέμα μπήκε στο ΚΥΣΕΑ με τη μορφή του κατεπείγοντος. Η προμήθεια θα γίνει με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ, μέσω του προγράμματος FMS και θα αφορά 67 κινητήρες των μαχητικών F-16 block 52+.

 

Το ποσό των 183,7 εκατομμυρίων ευρώ θα αποπληρωθεί σε πέντε χρόνια, ενώ η παραλαβή των ανταλλακτικών θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Η συγκεκριμένη προμήθεια είχε αποφασιστεί ξανά από το ΚΥΣΕΑ το 2012 όμως δεν είχε υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται τρομακτικές ελλείψεις σε ανταλλακτικά των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είναι τα πλέον σύγχρονα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

 

Εξερχόμενος της συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Είναι δεδομένη η απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η χώρα, από πλευράς εθνικής ασφάλειας, άμυνας, να παραμείνει πλήρως θωρακισμένη. Και λαμβάνονται όλες οι σχετικές μέριμνες και φροντίδες».

 

Η δήλωση αυτή παραπέμπει ευθέως στις δηλώσεις του ιδίου παραμονή Χριστουγέννων, όπου είχε προαναγγείλει προμήθειες κατά τη διάρκεια των επικείμενων ταξιδιών του πρωθυπουργού σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.

 

Αν και χθες στο ΚΥΣΕΑ δεν ελήφθη καμία σχετική απόφαση και με δεδομένο ότι δεν έχει συνεδριάσει το Συμβούλιο Αμυνας, το οποίο είναι συμβουλευτικό όργανο του εκάστοτε υπουργού σε θέματα προμηθειών, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταστρώσει σχέδιο προμηθειών ερήμην των Ενόπλων Δυνάμεων και αποφασίζει γι' αυτές χωρίς αυτές.

 

Ενα από τα θέματα που οι στρατιωτικοί έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα είναι ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ του στόλου. Οι φρεγάτες διανύουν τη δεύτερη δεκαετία υπηρεσίας και στο Πολεμικό Ναυτικό θεωρούν ότι το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) είναι πλέον αναγκαίο. Το κόστος είχε εκτιμηθεί στα 400.000.000 ευρώ. Το θέμα πάντως δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Scroll to top