Pin It

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση Ακης Φάντης

 

Επικρίσεις κατά του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β' εκτόξευσε χθες ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας σε προσφώνησή του κατά την κοπή της βασιλόπιτας στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ. «Η παρούσα κυβέρνηση δεν δημιούργησε την κρίση, αλλά υπεύθυνοι γι' αυτήν είναι οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες, από τους οποίους δεν εξαιρείται ο αρχιεπίσκοπος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας. Για να προσθέσει με νόημα ότι «οι υπεύθυνοι για την κρίση λοιδορούν καθημερινά την κυβέρνηση».

 

Αναφερόμενος ειδικά στις επικρίσεις του αρχιεπισκόπου για την απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης από τη δοξολογία της Πρωτοχρονιάς, δήλωσε ότι «φέτος δεν εστάλη ούτε πρόσκληση/υπενθύμιση για την πρωτοχρονιάτικη λειτουργία» και διερωτήθηκε αν υπήρχε στοχοπροσήλωση. «Δεν είθισται την πρώτη ημέρα του χρόνου ο προκαθήμενος της Εκκλησίας να μιλά μ' αυτόν τον τρόπο και καλά θα κάνει να κατανοήσει ότι έχουμε δικοινοτικό και όχι θεοκρατικό κράτος», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

«Σέβομαι την Εκκλησία, είπε, αλλά το θέμα είναι καθαρά πολιτικό. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει, τα ευρωπαϊκά, όμως, κράτη δεν συμπεριφέρονται έτσι και ούτε εκχωρούν αρμοδιότητές τους στην Εκκλησία». Ο Κύπριος πρόεδρος επέκρινε επίσης τον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη, διότι, όπως είπε, «εκείνος που έπρεπε να ελέγξει τους τραπεζίτες πολεμούσε την κυβέρνηση, αντί να ελέγχει το τραπεζικό σύστημα».

 

Αναφερόμενος στην τρόικα, ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε στις διαπραγματεύσεις να πετύχει λιγότερες αποκοπές από τα κοινωνικά ωφελήματα του κόσμου. «Πιστεύω ότι το έχουμε επιτύχει», πρόσθεσε. Παράλληλα αναφέρθηκε στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, λέγοντας ότι σε αυτές τις χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη.

 

«Εμείς», τόνισε, «καταφέραμε να διασφαλίσουμε τον 13ο μισθό, τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την κυριαρχία». Τέλος, εξέφρασε την ευχή οι εκπρόσωποι της τρόικας να μη μας ζητήσουν ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. «Αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχτώ, είμαι δεσμευμένος», διακήρυξε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

 

Μήνυμα αισιοδοξίας

 

Εξάλλου, μήνυμα αισιοδοξίας προς τον λαό έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει των δύσκολων ημερών που έρχονται, εξαιτίας του μνημονίου, ενώ άρχισε ήδη η εφαρμογή των πρώτων μνημονιακών μέτρων. Ο Βάσος Σιαρλή δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο, που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

 

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είναι εκεί που χρειάζονται τα πολλά δισ. «Αυτό το κομμάτι», δήλωσε, «δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε και θα είναι το αντικείμενο συζητήσεων, που θα γίνουν στις 21 Ιανουαρίου στο Eυrogroup». Ο Βάσος Σιαρλή ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει το μνημόνιο, αν το Eυrogroup εγκρίνει το αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση.

 

Scroll to top