03/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διήμερο φεστιβάλ «Ιn mute» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η «Απεργία» του Αϊζενστάιν έγινε electronica

Τέσσερα ιστορικά βωβά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν συνοδεία «αταίριαστων», πρωτοποριακών συνθέσεων από Ελληνες και ξένους συνθέτες και σχήματα.
      Pin It

Τέσσερα ιστορικά βωβά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν συνοδεία «αταίριαστων», πρωτοποριακών συνθέσεων από Ελληνες και ξένους συνθέτες και σχήματα

Της Μαρίνας Κουβέλη

 

"απεργια"τομας κενερΝα ντύσουν με μουσική βωβές ταινίες έχουν επιχειρήσει πολλοί. Και συνήθως το μουσικό είδος που επιλέγεται για τέτοιες απόπειρες είναι είτε η κλασική είτε η τζαζ. Στη Στέγη, όμως, πρωτοτυπούν με το φεστιβάλ «In mute»: το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου τέσσερα μουσικά σχήματα ντύνουν δημιουργίες του βωβού κινηματογράφου με ηλεκτρονικούς ήχους. Αναπάντεχες μουσικές και κινηματογραφικές ταινίες του 1920, σε ένα διήμερο φεστιβάλ «αταίριαστων» συνυπάρξεων, που υπόσχεται μεγάλες δόσεις πειραματισμού. Μια σειρά παραστάσεων που θα μπορούν να χαρακτηριστούν προβολές με τη συνοδεία μουσικής, αλλά και συναυλίες με τη συνοδεία εικόνας.

 

"απεργια"ιβανα νεϊμαρεβιτςΟι τέσσερις μουσικοί και μουσικά σχήματα που συνοδεύουν τις ισάριθμες ταινίες είναι Ελληνες, αλλά και καλλιτέχνες από το εξωτερικό, ενώ το «In mute» ως φεστιβάλ έχει στόχο του να αναδείξει τη δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων, αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος, θα καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βωβών ταινιών.

 

• Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Λόρενς Ινγκλις θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της γεμάτης ανθρωπολογικούς και πολιτικούς συμβολισμούς της ταινίας «Strike» (Η απεργία) του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Πρόκειται για μια πολιτική ταινία, την πρώτη του σημαντικού Σοβιετικού σκηνοθέτη και θεωρητικού, η οποία γυρίστηκε το 1924. Καταγράφει πώς η απεργία των εργατών ενός εργοστασίου οδηγείται σε αιματοκύλισμα από τις ρωσικές αρχές.

 

• Οι Silent Move είναι ένα ελληνικό ντουέτο, που αποτελείται από τον Βασίλη Τζαβάρα (πιάνο, κιθάρα) και τον Γιάννη Παξεβάνη (κιθάρα, tapes). Οι δυο τους έχουν ασχοληθεί αρκετά με τις βωβές ταινίες τρόμου και εδώ θα συνοδεύσουν την ταινία του Ζαν Επστάιν «The Fall of the House of Usher» (Η πτώση του Οίκου των Ασερ), η οποία βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Ξεκινά με την έλευση του Αλαν στον οίκο των Ασερ, ο οποίος θεωρείται στοιχειωμένος. Εκεί ζουν ο Ρόντερικ Ασερ, η άρρωστη σύζυγός του και μοντέλο των πινάκων του και ο γιατρός της. Οταν η γυναίκα του τελικά πεθαίνει, ο Ρόντερικ μη μπορώντας να δεχτεί την έλλειψη της, την «υποχρεώνει» με τον τρόπο του να επιστρέψει στον χώρο ως φάντασμα.

 

• Ο Γερμανός καλλιτέχνης Tόμας Κένερ, από την άλλη, θα δημιουργήσει τον ιδανικό «χώρο» για το εξαιρετικό, γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκιμαντέρ «Nanook of the North» («Ο Νανούκ του Βορρά») του εξερευνητή και κινηματογραφιστή Ρόμπερτ Φλάερτι. Υστερα από δέκα χρόνια παραμονής στην παγωμένη ζώνη Hudson Bay του Καναδά, ο Φλάερτι αποτύπωσε στα πλάνα του τη ζωή εκεί επιστρατεύοντας για πρωταγωνιστή του τον πιτσιρικά Εσκιμώο κυνηγό Νανούκ. H πρώτη αυτή σκηνοθετική απόπειρα του Φλάερτι είναι ένα ντοκιμαντέρ που καθόρισε την πορεία του είδους καταγράφοντας την αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης του μικρού και της οικογένειάς του.

 

• Tέλος, στο έργο «The Wind» (Ο άνεμος) του Σουηδού σκηνοθέτη Βίκτορ Σγιόστρομ την ένταση θα υπογραμμίσουν οι έντονοι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη. Οι συνθέσεις του θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας εύθραυστης νεαρής γυναίκας, που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου. Κατευθύνεται με τον ξάδελφό της προς τα δυτικά, αλλά οι οικογενειακές εντάσεις που προκαλούνται μεταξύ τους σιγά σιγά την οδηγούν στην τρέλα.

 

 

INFO: Μικρή Σκηνή: Ωρα έναρξης: 21.00. Εισιτήρια: 18 €, μειωμ. 10 €, ανέργ. 5 €. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 9005800 (Δευτ.-Κυρ.: 9.00-21.00). Εκδοτήρια εισιτηρίων: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφόρος Συγγρού 107-109. Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ.: 12.00-21.00.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

*Πρόγραμμα προβολών

 

• Σάββατο 12 Οκτωβρίου: «The Wind» (1928), σκηνοθεσία: Victor Sjostrom (διάρκεια: 78΄), μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης (κιθάρα, laptop). «Nanook of the North» (1922), σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty (διάρκεια: 79΄), μουσική: Tόμας Kένερ (λάπτοπ) και Ιβάνα Νεϊμάρεβιτς (πιάνο).

 

• Κυριακή 13 Οκτωβρίου: «The Fall of the House of Usher» (1928), σκηνοθεσία: Jean Epstein (διάρκεια: 66΄), μουσική: Silent Move. «Strike» (1925), σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein (διάρκεια: 89΄), Μουσική: Lawrence English (λάπτοπ).

 

• Την Κυριακή, πριν από τις προβολές, θα γίνει συζήτηση με θέμα τον βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στη συζήτηση, ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και Ελληνες σκηνοθέτες.

Scroll to top