03/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Την Τρίτη εκδικάζεται η προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ εναντίον της απομάκρυνσής τους

Βυζαντινές αρχαιότητες σε μετρό Θεσσαλονίκης: ώρα μηδέν

      Pin It

Την ερχόμενη Τρίτη 8 Οκτωβρίου και όχι τον Ιανουάριο του 2014, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί, θα εκδικαστεί στο ΣτΕ το «πάγωμα» της απομάκρυνσης των βυζαντινών αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης. Την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε “κατάθεση των απόψεών της” στο ΣτΕ, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, με αντικείμενο την άρση της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης».

 

Θυμίζουμε ότι την προσφυγή είχε κάνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας να παραμείνουν οι αρχαιότητες στον τόπο ανεύρεσής τους. Με απόφαση του ΣτΕ, τον περασμένο Ιούλιο, διατάχθηκε η προσωρινή παύση οποιασδήποτε ενέργειας απόσπασης αρχαιοτήτων από τον σταθμό, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.

 

Σε έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στα τέλη Αυγούστου στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης -παρουσία υπουργών, της γ.γ. Λίνας Μενδώνη, του Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της «Αττικό Μετρό» Χρήστου Τσίτουρα και άλλων παραγόντων-, βρέθηκε λύση που αφορούσε τη συνύπαρξη των αρχαιοτήτων στο σημείο όπου βρέθηκαν και του μετρό. Ωστόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε κάνει σαφές -και με δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.»- ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την προσφυγή αν δεν υπάρξει «αλλαγή της προηγούμενης υπουργικής απόφασης» για απόσπαση των αρχαιοτήτων. «Πρέπει να είναι σαφές ότι τα αρχαία θα αποσπαστούν για να προχωρήσει το έργο και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν, δεν θα μείνουν κάπου αλλού… Θέλω όλα να είναι καθαρά» μας είχε πει.

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απευθύνει δημόσια έκκληση «για να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη αποξήλωση των μνημείων στο βυζαντινό σταυροδρόμι της Θεσσαλονίκης» και καλεί σε διαμαρτυρία και συμβολική αλυσίδα προστασίας του μνημείου, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ώρα 6.00 μ.μ. στην οδό Εγνατίας και Βενιζέλου.

 

Β.ΤΖ.

 

Scroll to top