03/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το γινάτι βγάζει μάτι

ΗΠΑ Η αδυναμία στο να τα βρουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο οδήγησε στη στάση πληρωμών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά, και μετά από αυτό το σοκ, τα δύο κόμματα εξακολουθούν να μη συνεργάζονται.
      Pin It

ΗΠΑ Η αδυναμία στο να τα βρουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο οδήγησε στη στάση πληρωμών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά, και μετά από αυτό το σοκ, τα δύο κόμματα εξακολουθούν να μη συνεργάζονται

 

Της Ελλης Πάνου

 

μπαρακ ομπαμπαΜε την κρατική μηχανή κλειστή για τρίτη ημέρα σήμερα, βουλευτές, γερουσιαστές και Λευκός Οίκος τα έχουν στυλώσει και όλα δείχνουν για προετοιμάζονται για διαμάχη διαρκείας, που εγκυμονεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

 

Οι δυο πλευρές, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, δεν ενεπλάκησαν καθόλου σε διαπραγματεύσεις τις δύο πρώτες ημέρες του «λουκέτου», αντίθετα αντήλλασσαν κατηγορίες με την κάθε ευκαιρία, την ώρα που άρχισαν να γίνονται ορατές οι πρώτες επιπτώσεις της κρίσης.

 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται τουλάχιστον δυο από τα τέσσερα προγραμματισμένα ταξίδια του προέδρου στην Ασία- στη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες- όπου επρόκειτο να συζητηθούν σημαντικές περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού προειδοποίησε για σοβαρά προβλήματα στις καθημερινές επιχειρήσεις του Πενταγώνου, ενώ επιχειρηματίες και τραπεζίτες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις «μακροπρόθεσμες συνέπειες» του λουκέτου και κυρίως για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ούτε για αύξηση του επιπέδου δανεισμού της χώρας, όταν τελειώνει η διορία σε δυο εβδομάδες.

 

Ερχονται χειρότερα

 

Ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ήταν κάτι παραπάνω από σαφής χθες, προειδοποιώντας ότι η κρίση που ακολουθεί είναι πολύ πιο σοβαρή από την αναγκαστική άδεια των 800.000 υπαλλήλων. Σε επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Ρεπουμπλικανό Τζον Μπένερ, υπογραμμίζει ότι «έχουν ήδη εξαντληθεί τα νόμιμα μέσα για παράταση της ικανότητας διεθνούς δανεισμού της χώρας» και στο τέλος της διορίας, στις 17 Οκτωβρίου, στο ταμείο θα υπάρχουν μόνο 30 δισ. για να εκπληρώσουν οι ΗΠΑ τις διεθνείς οικονομικές τους υποχρεώσεις. «Κι εάν δεν έχουμε αρκετά μετρητά στο χέρι, θα είναι αδύνατο για τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους για πρώτη φορά στην Ιστορία τους» καταλήγει η επιστολή, επισείοντας τον κίνδυνο η χώρα να μην μπορεί να πληρώσει συντάξεις και τόκους και να αναγκαστεί να κηρύξει αδυναμία πληρωμών, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

 

Η αύξηση του επιπέδου δανεισμού «θα είναι σαν θερμοπυρηνική έκρηξη σε σύγκριση με μια έκρηξη χειροβομβίδας που είναι το λουκέτο» παραδέχονται ορισμένοι από το ρεπουμπλικανικό κόμμα, που έχουν αρχίσει να έχουν δεύτερες σκέψεις. Περίπου 12 με 15 είναι οι μετριοπαθείς μεταξύ των Συντηρητικών οι οποίοι φέρονται έτοιμοι να ψηφίσουν την άνευ όρων χρηματοδότηση του κράτους έτσι ώστε να τεθεί πάλι σε λειτουργία η μηχανή, σηκώνοντας ανάστημα στον σκληρό πυρήνα του κόμματος, το Κόμμα του Τσαγιού. Στην ουσία -γράφουν οι New York Times- είναι περίπου 24 οι ακραίοι Συντηρητικοί, που στέκονται εμπόδιο στον δρόμο συμβιβασμού και μπορεί ο αριθμός να είναι μικρός, αλλά είναι αρκετός για να απειλούν με «πολιτικό αφανισμό» τον πρόεδρο της Βουλής και ηγέτη τους, Τζον Μπένερ, εάν υποκύψει στους Δημοκρατικούς. «Η στρατηγική τους», γράφει η εφημερίδα, «είναι να μην κάνουν ούτε μισό βήμα πίσω μέχρι να επιβάλουν νομοθεσία που τουλάχιστον θα αναστέλλει το πακέτο του Ομπάμα για την περίθαλψη. Εάν για να το πετύχουν αυτό πρέπει να κλείσει η κυβέρνηση, δεν τους πειράζει καθόλου. Και μάλιστα πιστεύουν ότι κερδίζουν τη μάχη».

 

Νόμοι πάνε κι έρχονται

 

Χθες και σήμερα νομοσχέδια πηγαινοέρχονται μεταξύ της «ρεπουμπλικανικής» Βουλής και της «δημοκρατικής» Γερουσίας και απορρίπτονται εκατέρωθεν, με τον Λευκό Οίκο να έχει ήδη δηλώσει ότι έτσι κι αλλιώς όποια πρόταση περιέχει όρους δεν πρόκειται να υπογραφεί από τον πρόεδρο. Παρότι είναι λίγα τα σημάδια της προσέγγισης και ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί εκβιαζόμενος από τους Ρεπουμπλικανούς, είχε χθες συνάντηση με τους τέσσερις κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δυο κόμματα. Για την κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, όλοι φταίνε για την κρίση. Αυτό πιστεύει το 46%, το 24% αποδίδει απολύτως τις ευθύνες στους Ρεπουμπλικανούς και το 19% στον Ομπάμα.

 

Scroll to top