ΗΠΑ Ολους τους συντηρητικούς του Κογκρέσου κατηγορεί ο πρόεδρος -επειδή τους σέρνουν από τη μύτη 23 ακροδεξιοί- για το λουκέτο της κυβέρνησης και τους καλεί να σοβαρευτούν, ενώ ο λαός με βάση τα γκάλοπ συμφωνεί μαζί του
Της Ελλης Πάνου
«Δώστε προσοχή: σταματήστε αυτή τη φάρσα και δώστε ένα τέλος στο λουκέτο της κυβέρνησης αμέσως».
Τρίτη ημέρα υπολειτουργίας της κυβέρνησης χθες και σε πολύ αυστηρούς τόνους, ο Μπαράκ Ομπάμα εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά των αντιπάλων του στην Ουάσινγκτον, λίγες ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε με τους τέσσερις ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.
Κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για «επικίνδυνα παιχνίδια», έκανε έκκληση στη μετριοπαθή πτέρυγα των συντηρητικών να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Δημοκρατικούς κι έστειλε ένα «απλό», όπως είπε, μήνυμα: «Στείλτε το νομοσχέδιο προς έγκριση, αφήστε κάθε μέλος του Κογκρέσου να αποφασίσει μόνο του, κάνετε την ψηφοφορία, το νομοσχέδιο θα περάσει κι εγώ θα το υπογράψω… Σε μισή ώρα θα έχουμε τελειώσει. Αφήστε όμως τους πάντες να αποφασίσουν μόνοι τους», επανέλαβε, «διότι έτσι θα γίνει σαφές στους Αμερικανούς ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση».
Ο κόσμος ξέρει
Η κοινή γνώμη ήδη έχει άποψη για το ποιος φταίει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του δικτύου CBS, τις δύο πρώτες ημέρες του λουκέτου το 44% των Αμερικανών θεωρεί υπεύθυνους τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ το 35% τον Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς. Και το κυριότερο, το 70% δεν εγκρίνει το λουκέτο στον κρατικό μηχανισμό επειδή οι συντηρητικοί θέλουν να καταργήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην περίθαλψη, έναντι 25% που το εγκρίνει. Ακόμα και οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών εμφανίζονται διχασμένοι για το θέμα: 49% έναντι 48%.
Η έλλειψη χρηματοδότησης της κυβέρνησης έχει αρχίσει να επηρεάζει και τον ιδιωτικό τομέα, με μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Boeing και η United Technologies Corp, να προειδοποιούν αφενός για καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών και αφετέρου για το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να επιβάλουν αναγκαστική άδεια σε χιλιάδες υπαλλήλους τους, εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο και την άλλη εβδομάδα.
Ο φόβος είναι τώρα ότι με τις δύο πλευρές να έχουν περιχαρακωθεί στις θέσεις τους, δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία και για το επόμενο, ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα: το πλαφόν δανεισμού της χώρας, που σήμερα είναι 16,7 τρισ. δολάρια και χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να αυξηθεί. Επί τρεις ημέρες τώρα -προφανώς με την προτροπή του Λευκού Οίκου- το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός νέου αδιεξόδου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου που αδειάζουν τα ταμεία του και χθες έβγαλε την πλέον κατατοπιστική ανακοίνωση: «Το Κογκρέσο πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει την κήρυξη χρεοκοπίας», γεγονός που θα είναι «χωρίς προηγούμενο» και πιθανώς «καταστροφικό», αναφέρει το κείμενο, παραθέτοντας το κακό σενάριο: θα παγώσουν οι πιστωτικές αγορές, το δολάριο θα βουλιάξει, τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ θα φτάσουν στον ουρανό, θα επηρεαστούν οικονομίες σε όλο τον κόσμο και μπορεί να ακολουθήσει μια νέα κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2008 ή και χειρότερη.
Ελλειμμα 106 δισ.
Μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου -μέσα σε 20 εργάσιμες ημέρες δηλαδή- θα λείπουν από το υπουργείο Οικονομικών 106 δισ. δολάρια για να πληρώσει τα χρωστούμενα του κράτους στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δηλαδή δεν θα καταβληθεί το 32% των οφειλών.
Στη διαμάχη παρενέβη χθες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Το κλείσιμο της κυβέρνησης», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, «είναι μια κακή ιστορία, αλλά η αποτυχία να αυξηθεί το όριο δανεισμού θα είναι κάτι πολύ χειρότερο. Γι’ αυτό και η επίτευξη συμφωνίας είναι κρίσιμη αποστολή», την ώρα μάλιστα που «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση μετάβασης επικής κλίμακας». Οι ΗΠΑ έχουν ειδικές ευθύνες, τόνισε η Λαγκάρντ, να προχωρούν με εύρυθμες διαδικασίες, να συνδέουν την πολιτική τους με τον στόχο της ανάκαμψης και της απασχόλησης, να επικοινωνούν με σαφήνεια τις προθέσεις τους και να εμπλέκονται σε διαλόγους με τους άλλους».