06/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποζημίωση για ηθική βλάβη θα ζητά το Δημόσιο

Του Μάριου Χριστοδούλου Αποζημίωση για ηθική βλάβη από φοροδιαφυγή θα απαιτεί πλέον το Δημόσιο, διεκδικώντας από τους παραβάτες χρηματικά ποσά 2.000 ευρώ για υποθέσεις μέχρι.
      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Αποζημίωση για ηθική βλάβη από φοροδιαφυγή θα απαιτεί πλέον το Δημόσιο, διεκδικώντας από τους παραβάτες χρηματικά ποσά 2.000 ευρώ για υποθέσεις μέχρι του ύψους των 20.000 ευρώ που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για τα κρατικά ταμεία.

 

 

Το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι τώρα, αφού το Δημόσιο ουδέποτε είχε ζητήσει κάτι ανάλογο μαζί με την εκδίκαση μίας φορολογικής υπόθεσης. Πράγμα το οποίο σκοπεύει να το κάνει τώρα. Βέβαια, ο χρόνος τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μία τέτοια απόφαση, αποκτά στην παρούσα φάση ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται σε μια στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν «πνιγεί» στους φόρους.

 

Τα φορολογικά «φέσια» αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ τον μήνα, γεγονός το οποίο θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους πολίτες που θα αφήνουν απλήρωτα τα χρέη τους προς την Εφορία αφού διώκονται ποινικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

 

Η εγκύκλιος, που εξέδωσε η Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, εστιάζει στα σοβαρά αδικήματα της φοροδιαφυγής δίνοντας εντολή στους εφόρους να παρίστανται οι ίδιοι ή οι υπάλληλοι τους ως πολιτικοί ενάγοντες στα δικαστήρια και να ζητούν πρόσθετη χρηματική αποζημίωση για το Δημόσιο.

 

Αυτή με την αιτιολογία της ηθικής βλάβης που υπέστη το Δημόσιο λόγω της προσβολής του κύρους του από τη συμπεριφορά του φορολογουμένου. Αυτή θα επιδικάζεται μαζί με την υπόθεση φοροδιαφυγής του κατηγορούμενου.

 

Εξαιτίας της τεράστιας ανάγκης για πρόσθετα έσοδα που έχουν τα κρατικά ταμεία, το Δημόσιο θα μένει ευχαριστημένο και από μία ποινή 2.000 ευρώ σε βάρος του φορο-παραβάτη, εφόσον πρόκειται για υποθέσεις φορολογικής διαφοράς μέχρι του ορίου των 20.0000 ευρώ.

 

Το όριο των 20.000 ευρώ ορίζεται σχηματικά από το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας εμμέσως στους εφόρους το δικαίωμα να ενεργοποιούν το μέτρο (με βάση νόμους που χρονολογούνται από το 1953) «εν λευκώ» ακόμα και για χαμηλότερες φορολογικές διαφορές και παραβάσεις.

 

Αλλωστε σύμφωνα με το ποινολόγιο της Εφορίας τον δρόμο προς τη φυλακή θα παίρνουν όλοι όσοι συλλαμβάνονται από τις ελεγκτικές αρχές να μην αποδίδουν ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ ή φόρο εισοδήματος ή εκδίδουν εικονικά τιμολόγια άνω των 150.000 ευρώ.

 

Αυτόφωρη διαδικασία θα ακολουθείται από το πρώτο ευρώ για μη απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων ως 75.000 ευρώ και φόρου εισοδήματος έως 150.000 ευρώ. Οι ποινές αυτές θα αλλάξουν επί τα χείρω με το νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή που θα καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Μαΐου στην Βουλή.

 

Τόσο αυτό το ζήτημα αυτό όσο και θέματα που έχουν με το νέο καθεστώς των φορολογικών αποδείξεων (εκκρεμούν αποφάσεις σχετικά με το πέναλτι για τις λειψές αποδείξεις θα είναι κλιμακωτό και θα κυμαίνεται ανάλογα το εισόδημα του φορολογουμένου από 10% έως και 22%), τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τα φορολογικά έσοδα αποτέλεσαν χθες αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γιάννη Στουρνάρα.

 

Στο θέμα των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται η επέκτασή τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ για τα αγροτεμάχια επίκειται η ένταξη τους στο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από φέτος.

Scroll to top