13/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαρτοβασίλειο

      Pin It

Και πάνω που νομίζαμε ότι θα γλιτώναμε από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων, να το πάλι μπροστά μας

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Ολοι εμείς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι (… όχι εμείς) καλούμαστε να επιδοθούμε και φέτος στο κυνήγι των αποδείξεων, ειδάλλως τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο σκούρα το 2014 με την Εφορία.

 

Θα πρέπει, λέει, να μαζέψουμε το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις και όσοι δεν το κάνουν (δεν εμπλέκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν τον δικό τους νταλκά, και δη να βρουν άνθρωπο που αγοράζει για να τις κόψουν) θα πληρώσουν του χρόνου το καλοκαίρι μαζί με τα άλλα χαράτσια και φόρο 22% επί του ποσού των δαπανών που έμεινε ακάλυπτο.

 

Δηλαδή, για να το κάνουμε πιο λιανά, η ποινή αυτή επιβάλλεται στη διαφορά της αξίας ανάμεσα στις αποδείξεις που απαιτούνται με βάση το εισόδημα και σε αυτές που συλλέγονται.

 

Α, και όπως πάλι μας λέει το υπουργείο Οικονομικών, τις αποδείξεις αυτές δεν τις μαζεύουμε για να «χτίσουμε» το αφορολόγητο, το οποίο από φέτος έπαψε να υπάρχει (και πέρυσι που το είχαμε, τι καταλάβαμε; Αλλωστε ήταν τόσο χαμηλό -είναι τόσο χαμηλό- που χρειαζόμασταν κιάλια για το δούμε ..) αλλά έτσι, σε δουλειά να βρισκόμαστε!

 

Και αυτό δεν το λέμε τυχαία, αφού το μέτρο της συλλογής αποδείξεων δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς αφορά ακόμα και φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ (σ.σ. μεγαλοσυνταξιούχους δηλαδή!), οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου.

 

Τώρα, εάν αναρωτιέστε αν υπάρχει «οροφή» στο απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων. Ναι υπάρχει, διότι για φανταστείτε έναν συνταξιούχο με εισόδημα 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο που βρίσκεται μέσα στη λίστα Λαγκάρντ να πάει το ¼ του εισοδήματός του σε αποδείξεις… Και μετά να πρέπει να τις μετρήσει ο εφοριακός για να επιβάλει το φοροπέναλτι…

 

Σχετικά με την προηγούμενη απορία σας, το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων έχει πλαφονάρει στα 10.500 ευρώ, οπότε και ο προηγούμενος ο κακομοίρης ο συνταξιούχος 10.500 ευρώ θα πρέπει να μαζέψει.

 

Δεν πιστεύω να έχετε παράπονο, για τα εισοδήματα του 2012 χρειαζόμασταν μεγαλύτερο κουτί αρχειοθέτησης, αφού το προηγούμενο σύστημα προέβλεπε ανώτατο όριο απαιτούμενων αποδείξεων μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ.

 

Βέβαια, θα μου πείτε ότι μπορεί να μειώθηκε ο όγκος των αποδείξεων, μεγάλωσε όμως η ποινή για τις ακάλυπτες δαπάνες. Από 10% σε 22%. Τι να πω; Δίκαιο έχετε.

 

Ενα τελευταίο σημείο με τις αποδείξεις είναι αυτό που έχει να κάνει με το ποιες αναγνωρίζει η Εφορία. Και γι' αυτό το θέμα έχω απάντηση.

 

Η εφορία δέχεται όλες τις αποδείξεις που αφορούν κάθε είδους δαπάνη του φορολογούμενου, πλην αυτών για τις οποίες δίνεται ειδική φορέκπτωση (π.χ. ιατρικά έξοδα, δωρεές κ.λπ.,), αυτών που αποτελούν τεκμήριο (π.χ. δίδακτρα, αγορά Ι.Χ.) και αυτών αφορούν πάσης φύσεως εισιτήρια μεταφορών (π.χ. αστικά, αεροπορικά) και δαπάνες κοινής ωφέλειας και τηλεφωνίας, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητή τηλεφωνία, δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης (για το τελευταίο όποιος βάζει στην πολυκατοικία του…).

 

Στην αξία αυτή προστέθηκαν επίσης τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών και οι αγορές αγαθών και παροχής υπηρεσιών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Μεγάλη γκάμα. Δεν πιστεύω ακόμη να κάθεστε.

 

 

Ι

Scroll to top