07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To Δημόσιο σε ρόλο… μεσίτη!

      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Δέκα ή και περισσότερα «καλάθια», στα οποία θα μεταβιβαστούν 50 ακίνητα του Δημοσίου από τα ελληνικά νησιά, ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση, με σκοπό να τα διαθέσει άμεσα σε ξένους επενδυτές.

 

Τους πιθανούς ενδιαφερόμενους θα προσεγγίσουν το επόμενο διάστημα οι σύμβουλοι του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και εφόσον εκφράσουν την επιθυμία να αγοράσουν κάποια από αυτά, τότε θα προκηρύσσεται διαγωνισμός με ταχύτατες διαδικασίες.

 

Η αρμόδια διεύθυνση δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρώτο χαρτοφυλάκιο, το οποίο απαρτίζουν υψηλής εμπορικής αξίας οικόπεδα και αγροτεμάχια στα κυκλαδίτικα νησιά. Το Δημόσιο, μέσω της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) και του υπουργείου Υγείας, διαθέτει 7 οικόπεδα–«φιλέτα» στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στις περιοχές Πύργο και Καμάρι, τα οποία θα μπορούν να αποτελέσουν ένα «καλάθι» από μόνα τους.

 

Χάρη στο γεγονός ότι η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών θα μπορούσε να αποδώσει σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Εκτός από τη νήσο της Θήρας, 2 ακίνητα διαθέτει το Δημόσιο σε ένα ακόμη κοσμοπολίτικο νησί, αυτό της Μυκόνου, συνολικής έκτασης 28.125 τετραγωνικών μέτρων.

 

Αυτά τα δύο οικόπεδα μαζί με άλλα 2 που βρίσκονται απέναντι, στον Πάνορμο και τον Αγιο Φωκά της Τήνου (με το δεύτερο να βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης), και αυτά που διαθέτει σε Κέα (δύο), Μήλο (63.800 τ.μ.) και στην άνω Σύρο, συνιστούν ένα ακόμη πακέτο ακινήτων.

 

Το «ξεσκαρτάρισμα» στην κρατική περιουσία έδειξε ότι σημαντικές εισροές εσόδων μπορούν να προκύψουν για το Δημόσιο και από την εκμετάλλευση ακινήτων που βρίσκονται στα υπόλοιπα νησιά.

 

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Υδρα (2 ακίνητα), τις Σπέτσες, τη Λέρο, την Ανδρο, τη Ζάκυνθο, την Κύθνο, την Κέρκυρα (εκτός της έκτασης της Κασσιόπης), τη Σκιάθο, τη Θάσο, τα Χανιά, την Εύβοια, τη Λευκάδα, το Ελαφονήσι και τη Ρόδο. Μάλιστα, στο νησί των Ιπποτών, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να βγάλει «στο σφυρί» ή να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο με 13 ακίνητα που βρίσκονται εκτός της Αφάντου, σε Λίνδο, Καλλιθέα και Αρχάγγελο.

 

Στο παρελθόν και πριν ακόμη η οικονομική κρίση χτυπήσει μέχρι τελικής πτώσης την ελληνική οικονομία, ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια ή εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του real estate είχαν προσεγγίσει την κυβέρνηση για εκτεταμένες αγορές οικοπέδων που βρίσκονται σε παραλιακές κυρίως ζώνες.

 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτών θα προσπαθήσει να αναθερμάνει τώρα η κυβέρνηση, που πιέζεται για άμεσες αποκρατικοποιήσεις από την τρόικα.

 

 

 

Scroll to top