06/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ολάντ επιβάλλει πειθαρχία

ΓΑΛΛΙΑ Με την πολυφωνία της κυβέρνησής του τα έβαλε ο πρόεδρος και απαγόρευσε τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπουργών του.
      Pin It

→ΓΑΛΛΙΑ Με την πολυφωνία της κυβέρνησής του τα έβαλε ο πρόεδρος και απαγόρευσε τις δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπουργών του

 

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

φρανσουα ολαντΑντιδράσεις προκάλεσε στην Αριστερά η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Φρανσουά Ολάντ σ’ εκείνους τους υπουργούς οι οποίοι προκαλούν δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη με τη δημόσια έκφραση πολιτικών τους διαφωνιών. Η πολυφωνία απόψεων που χαρακτηρίζει την πλουραλιστική Αριστερά οδηγεί συχνά μέλη της κυβέρνησης σε δημόσιες λεκτικές αντιπαραθέσεις, δίνοντας την εντύπωση «κακοφωνίας» και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του Ολάντ να επιβληθεί στο επιτελείο του.

 

Για να θέσει τέρμα σε μια κατάσταση που τον αποδυναμώνει, τροφοδοτώντας κριτικές για «μαλθακότητα» και έλλειψη αυστηρότητας, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να περάσει σε αντεπίθεση. Τον Ιούλιο άδειασε την υπουργό Οικολογίας Ντελφίν Μπατό, όταν δήλωσε ότι θεωρεί «κακό» τον προϋπολογισμό. Παράλληλα, ανακάλεσε στην τάξη τρεις υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής Κλοντ Μπαρτολόν, που τον κάλεσαν να αντιπαρατεθεί στην ηγεμονία της Μέρκελ στην Ε.Ε. Μέλη της κυβέρνησης που αντιπροσωπεύουν την αριστερή πτέρυγα στο Σ.Κ. συγκατατέθηκαν τελικά να σιγήσουν.

 

Πρόσφατα νέο επεισόδιο δημιούργησε η αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπουργό Στέγασης (πρώην ηγέτιδα των Πράσινων) Σεσίλ Ντιφλό, με τον υπουργό Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δήλωσε ότι «η πλειονότητα των Ρομά που δεν επιδιώκουν να αφομοιωθούν, προορίζονται να επιστρέψουν στις χώρες τους». Η Ντιφλό τον κατήγγειλε ότι «ξεπέρασε τα όρια και θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατική συνθήκη». Ζήτησε μάλιστα από τον Φρανσουά Ολάντ άμεση παρέμβαση. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλησε να αντιδράσει υπό πίεση, αλλά στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Σε παγερό κλίμα και σε αυστηρό τόνο απευθύνθηκε στους υπουργούς, ζητώντας τους «σεβασμό των αρχών της κυβέρνησης, ευθύνη, αλληλεγγύη και συντροφικότητα». Προσδιόρισε ότι ενδεχόμενες διαφορές απόψεων θα συζητιούνται μόνο σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, όχι δημόσια, κι ότι οι υπουργοί οφείλουν να έχουν προσυνεννόηση με τον πρωθυπουργό πριν κάνουν ανακοινώσεις. Επανέλαβε ότι παρέμβασή του γίνεται «για τελευταία φορά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιος δεν πειθαρχήσει θα αποπεμφθεί.

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA-BFMTV σχετικά με τη θέση των Γάλλων στο θέμα των Ρομά 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι προσκείμενοι στις απόψεις του Βαλς, 28% υπέρ της Σεσίλ Ντιφλό, 7% δεν εκφράζουν άποψη.

 

Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό ανέλαβε τον ρόλο εποπτείας της κυβερνητικής πειθαρχίας. Διαρροές από το περιβάλλον υπουργών δείχνουν αντιδράσεις για το «φίμωμα». Προσωπικότητες της πλειοψηφίας δίνουν έμφαση στην ανάγκη έκφρασης του δημοκρατικού διαλόγου. Η δεξιά καταγγέλλει τον «ερασιτεχνισμό της κυβέρνησης». Τα ΜΜΕ εκφράζουν αμφιβολία για το αν η παρέμβαση του Ολάντ στο θέμα των Ρομά έπεισε και για το αν θα επιτύχει τελικά να επιβάλει την πολυπόθητη κυβερνητική πειθαρχία.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top