Pin It

Υπό εποπτεία τίθενται όσοι δήμοι αποκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους, οι δε εργαζόμενοι σ' αυτούς κινδυνεύουν με απόλυση. Κενές θέσεις μονίμων υπαλλήλων θα καλύπτονται από συμβασιούχους, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν

 

Tου Ιάσονα Παναγιωτόπουλου

 

Αύξηση των δημοτικών τελών και νέες διαθεσιμότητες φέρνει η εποπτεία στους δήμους. Συγκεκριμένα, υπό εποπτεία θα τίθενται όλοι οι δήμοι που παρουσιάζουν απόκλιση από τους στόχους των προϋπολογισμών τους, ενώ οι εργαζόμενοι στους «προβληματικούς» ΟΤΑ κινδυνεύουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως προβλέπεται μεταξύ άλλων στη νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξέδωσε την παραμονή Πρωτοχρονιάς ο Ε. Στυλιανίδης συμπληρώνοντας τις προηγούμενες.

 

Επιπλέον ο υπουργός αλλάζει τα εργασιακά δεδομένα στο Δημόσιο χτυπώντας στην καρδιά της μονιμότητας, αφού πλέον οι δήμοι θα μπορούν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους και άρα «φθηνότερους» εργαζόμενους προκειμένου να καλυφθούν θέσεις μονίμων εργαζομένων που είναι κενές, κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν.

 

Κι ενώ το υπουργείο Εσωτερικών υποχρηματοδοτεί τους δήμους της χώρας, τώρα τους ζητά να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους εντός ενός τριμήνου. Σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα λαμβάνει μια προειδοποίηση και αν η κατάσταση συνεχιστεί τότε θα μπαίνει στο περίφημο Παρατηρητήριο.

 

Αυτό θα σημαίνει πως όλες οι δαπάνες του θα ελέγχονται από το υπουργείο, ενώ υπάρχει και περίπτωση να τεθούν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι, κάτι που θα εξαρτηθεί από τις αποκλίσεις των εσόδων. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά βάζει την πλειονότητα των δήμων στο Παρατηρητήριο, καθώς τα οικονομικά στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αρνητικό πρόσημο.

 

Επιπλέον το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του ισοσκελισμού των προϋπολογισμών θα μπορεί να υποχρεώσει τους δήμους να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη και τους φόρους, κόστος που θα μετακυλιστεί στους δημότες, επιβαρύνοντάς τους άμεσα.

 

 

 

Ιάσονας Παναγιωτόπουλος.

Scroll to top