Νέο λουτρό αίματος στη στρατοκρατούμενη Αίγυπτο, με τουλάχιστον 44 νεκρούς, τρεις μήνες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μ. Μόρσι
Του Γιώργου Τσιάρα
Η μέρα μύριζε μπαρούτι από το πρωί, καθώς χτες συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, μια επέτειος που το καθεστώς έσπευσε να εκμεταλλευτεί: έτσι, χιλιάδες υποστηρικτές της στρατιωτικής κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, το λίκνο της αιγυπτιακής επανάστασης που έριξε τον Μουμπάρακ, γεμίζοντάς την με αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ που απεικόνιζαν τον νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ομως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή παρά την καρατόμηση της ηγεσίας της και την απαγόρευση της λειτουργίας της, δεν μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση. Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του καθεστώτος, που ξεκαθάρισε πως «θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά κάθε απόπειρα διατάραξης των εορτασμών της 6ης Οκτωβρίου», αλλά και το σχετικό τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουι, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές τής εκτός νόμου Αδελφότητας βάδισαν προς το κέντρο του Καΐρου και τη θρυλική πλατεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της χούντας και του στρατηγού αλ Σίσι. Ανάλογου μεγέθους πορείες πραγματοποιήθηκαν σε προάστια της πρωτεύουσας, την Γκίζα, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ο στρατός δεν περίμενε να φτάσει το ανθρώπινο ποτάμι στην Ταχρίρ: έχοντας αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης σε κομβικά σημεία της πόλης, προσπάθησε αρχικά να απωθήσει τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα. Οταν αυτά τα μέτρα δεν απέδωσαν, άρχισε να ρίχνει στο ψαχνό, με τις χειρότερες συγκρούσεις να πραγματοποιούνται στην πλατεία Ραμσή. Δεν έγινε γνωστό αν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις συνέδραμαν και παρακρατικοί υποστηρικτές του καθεστώτος ή εάν συγκρούστηκαν σε κάποια σημεία της πόλης φιλοκυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί διαδηλωτές: πάντως, οι περισσότεροι νεκροί σκοτώθηκαν από σφαίρες, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.
Σύμφωνα με τον Χάλεντ αλ Χατίμπ, αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εξ αυτών, 32 σκοτώθηκαν στο Κάιρο και την Γκίζα, εκ των οποίων τουλάχιστον 11 στην πλατεία Ραμσή. Αλλοι τρεις διαδηλωτές δολοφονήθηκαν στην Μπένι Σουάιφ, ενώ ένας ακόμη υποστηρικτής της Αδελφότητας σκοτώθηκε νωρίτερα από σφαίρα στην πόλη Ντέλγκα, νοτίως του Καΐρου, που θεωρείται «οχυρό» των ισλαμιστών, και οι υπόλοιποι ακόμη σε «αδιευκρίνιστες τοποθεσίες». Επεισόδια αναφέρθηκαν ακόμη στην Αλεξάνδρεια, αλλά και σε δύο πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.
Ο Χατίμπ δεν διευκρίνισε πάντως ποιοι ήσαν αυτοί που έχασαν τη ζωή τους και υπό ποιες συνθήκες: παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν πως έγιναν και τουλάχιστον 400 συλλήψεις «τρομοκρατών» – όπως αποκαλεί πλέον συλλήβδην το καθεστώς, αλλά και τα περισσότερα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Στην περίπτωση της Ντέλγκα, το καθεστώς κάνει λόγο για πυρά από κυνηγετικά όπλα, από πλευράς των διαδηλωτών. Ομως από πρώτες φωτογραφίες από το Κάιρο και την πλατεία Ραμσή, αλλά και στις ανταποκρίσεις του BBC από το Ντόκι, συνοικία της Γκίζας στα δυτικά του Καΐρου, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο: αντίθετα, είναι φανερό πως οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ στο ψαχνό εναντίον άοπλων διαδηλωτών, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανατράπηκε με πραξικόπημα ο Μόρσι, και βέβαια στο μακελειό της 14ης Αυγούστου, όταν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας διέλυσαν βίαια τους δύο καταυλισμούς υποστηρικτών της Αδελφότητας σε ισάριθμες πλατείες του Καΐρου.