07/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με «θα» και φέτος η αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος λίγο πριν... ανάψουν οι καμινάδες.
      Pin It

Πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος λίγο πριν… ανάψουν οι καμινάδες

 

Μία από τα… περσινά περιμένει για τον χειμώνα το υπουργείο Περιβάλλοντος και ξεκίνησε… συσκέψεις και τα συνήθη «θα» για να αντιμετωπίσει το νέφος αιθαλομίχλης που «χτυπάει κόκκινο». Με βάση τις μετρήσεις που είχαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2012-Φεβρουαρίου 2013 τα αιωρούμενα σωματίδια στο Λεκανοπέδιο διαμορφώθηκαν για πολλές ημέρες γύρω στα 180 μικρογραμμάρια και στη Θεσσαλονίκη στα 130, όταν το όριο που θέτει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι τα 20! Τα στοιχεία είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος οργάνωσε την Παρασκευή την πρώτη σύσκεψη, ενώ ετοιμάζει και άλλες με στελέχη των περιφερειών. Εκτός από τον υπουργό Γ. Μανιάτη, συμμετείχαν ο γραμματέας συντονισμού κυβερνητικού έργου Δ. Βαρτζόπουλος και εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων. Στον απολογισμό των έως τώρα παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου που εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου, με την οποία θεσπίζονται προδιαγραφές για pellets, μπριγκέτες, καυσόξυλα κ.λπ. Πέρυσι, με κριτήριο και τη δυσοσμία, είχε διαπιστωθεί ότι οι πολίτες χρησιμοποιούσαν ακατάλληλα υλικά λόγω οικονομικής ανέχειας. Με δεδομένο ότι φέτος η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, οι προδιαγραφές δεν αναμένεται να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα…

 

Εγινε επίσης γνωστό ότι τώρα ετοιμάζεται μηχανισμός για τη μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων και τη λήψη έκτακτων μέτρων όταν οι τιμές υπερβαίνουν τα όρια προστασίας της υγείας, τα οποία ακόμη δεν έχουν καθοριστεί από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top