07/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σημειώσεις ενός μετανάστη Επιμέλεια: Χάλεντ Τάχερ

Η δυσκολία τού να είσαι Αλβανός και γκέι

      Pin It

Γεννήθηκα στην Κορυτσά. Πήγα στην Ελλάδα οκτώ χρονώ, το 1996, και μεγάλωσα στην Κατερίνη, σ’ ένα περίεργο περιβάλλον. Από τη μια διακρίσεις για το ότι ήμουν Αλβανός, από την άλλη διακρίσεις για τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Κυρίως στο σχολείο αυτά. Στα 16 μου έκανα δειλά δειλά τις πρώτες επαφές με γκέι άτομα. Στα 17 άρχισα να βγαίνω στη Θεσσαλονίκη, στα γκέι μπαρ. Θυμάμαι πρώτη φορά είχα πάει στο Bigaroon και στο Wager, που έχει πια κλείσει. Αξέχαστες βραδιές, πολύ γέλιο και κέφι.

 

Κανένας Αλβανός στην Ελλάδα δεν λέει ότι είναι Αλβανός, και ειδικά οι γκέι. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα τους αποδεχτούν αν πουν ότι είναι Αλβανοί, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σαν Ιταλοί ή άλλες εθνικότητες. Μια φορά, αντιμετώπισα κι εγώ διακρίσεις από άλλους γκέι όταν είπα από πού είμαι. Από τότε δεν ξαναείπα ότι είμαι Αλβανός, όταν με ρωτούσαν. Δεν με ρωτούσαν και συνέχεια βέβαια.

 

Εδωσα πανελλήνιες στην Ελλάδα, πέρασα σε σχολή οικονομικών, αλλά δεν μου άρεσε. Επέστρεψα στα Τίρανα και σπούδασα οδοντιατρική. Στα Τίρανα, έπρεπε να ξεκινήσω από την αρχή. Δεν ήξερα ούτε ένα γκέι άτομο. Αρχισα να γνωρίζω κόσμο στην αρχή από το Ιντερνετ και μετά από φίλους.

 

Η γκέι κοινότητα της Αλβανίας έχει πάρει τα πάνω της και προσπαθεί να κάνει κινήσεις ώστε να πιέσει να δοθούν λύσεις στα προβλήματά μας, που είναι πολλά. Πρώτα θέλουμε να καταλάβουν ότι υπάρχουμε κι εμείς. Εδώ νομίζουν ότι οι γκέι είναι εξωγήινοι. Οι παλιότεροι έχουν μείνει στη δικτατορία του Χότζα, όπου η ομοφυλοφιλία ήταν νομικά κολάσιμη. Και οι νεότεροι, μέχρι πριν από κάποια χρόνια, δεν είχαν ακούσει καν τη λέξη γκέι. Χρησιμοποιούν την αντίστοιχη λέξη «πούστης» στα αλβανικά, που προέρχεται από μια ελληνική λέξη: pederast.

 

Στην επαρχία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι γκέι δεν εκφράζονται, δεν έχουν πολλές επαφές με άλλους γκέι, νιώθουν πολύ καταπιεσμένοι και πολλές φορές πέφτουν θύματα κακοποίησης. Στα Τίρανα τα πράγματα είναι καλύτερα. Υπάρχουν οργανώσεις, βρίσκεις παρέες, φίλους, σεξ και γενικότερα μπορείς να εκφράσεις αυτό που είσαι. Υπάρχουν άτομα που είναι χρόνια μαζί, αλλά σε μικρό ποσοστό και μακριά από τα μάτια του κόσμου. Τον τελευταίο καιρό, η νέα γενιά ψάχνει κάτι σταθερό, όχι απλά μια βραδιά σεξ.

 

Γενικότερα, οι γκέι Αλβανοί λατρεύουν την Ελλάδα. Είναι ενημερωμένοι για την ελευθερία που υπάρχει στην γκέι ζωή, ως προς τα γκέι μπαρ, το πράιντ, τα γκέι σινεμά.

 

Ρ. (Αλβανία)

 

[Αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη του Ρ. στο γκέι διαδικτυακό περιοδικό 10% (www.10percent.gr)]

 

Scroll to top