07/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το καταφύγιο Μεγάρων σε περιπέτειες

Δωρήθηκε πέρυσι στον Δήμο Αθηναίων, αλλά τώρα η δωρήτρια ζητάει την ανάκληση της δωρεάς.
      Pin It

Δωρήθηκε πέρυσι στον Δήμο Αθηναίων, αλλά τώρα η δωρήτρια ζητάει την ανάκληση της δωρεάς

 

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει με τη λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων των Μεγάρων, αφ' ότου αυτό δωρήθηκε απ' την ιδιοκτήτριά του, τη γνωστή φιλόζωη κυρία Ελένη Γουίν-Ανδρέου στον Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, η δωρήτρια, δυσαρεστημένη απ' τη διαχείριση των ζώων αλλά και των εγκαταστάσεων από τα άτομα που τοποθέτησε εκεί ο δήμος, επιθυμεί την ανάκληση της δωρεάς, επικαλούμενη μη τήρηση των όρων του σχετικού συμβολαίου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.

 

Το 1998 η κυρία Ανδρέου ίδρυσε το καταφύγιό της στα Μέγαρα, σε έκταση 5 στρεμμάτων. Το 2005 πήρε άδεια λειτουργίας και φιλοξενούσε δεκάδες αναξιοπαθούντα ζωάκια, όλα μαζεμένα απ' τους δρόμους. Εκτός απ' την ίδια, στο καταφύγιο εργάζονταν ένας έμπειρος Μεγαρίτης επιστάτης (Μάριος Μωραΐτης) και μια ομάδα εθελοντών/τριών ζωοφίλων. Τον Δεκέμβριο πέρυσι η κυρία Ανδρέου συμφώνησε με τον Δήμο Αθηναίων (ύστερα από συζητήσεις με τον αντιδήμαρχο κ. Αντωνόπουλο) να δωρήσει το καταφύγιό της σ' αυτόν (στον δήμο), θέτοντας μια σειρά από όρους που αφορούσαν τη σωστή λειτουργία του.

 

Ο Δήμος Αθηναίων μετέφερε στο καταφύγιο των Μεγάρων περίπου 100 ζώα (σκύλους-γάτες) που στέγαζε πριν σε ιδιωτικό κυνοκομείο της Ανατολικής Αττικής. Τα ζώα αυτά, προστιθέμενα στα ήδη υπάρχοντα ζώα του καταφυγίου, ανέβασαν τον αριθμό των φιλοξενούμενων ζώων σε 150-160. Ο δήμος ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία («Εκάτη») τη διαχείριση του καταφυγίου.

 

Λίγους μήνες μετά άρχισαν τα προβλήματα, που οδήγησαν στην απομάκρυνση των εθελοντών και του επιστάτη και, έτσι, στην απόφαση της δωρήτριας να ανακαλέσει τη δωρεά. (Μιλώντας μαζί της, μείναμε με την εντύπωση πως η απόφασή της είναι οριστική.)

 

Εκεί ακριβώς βρίσκεται το θέμα σήμερα: Ο Δήμος Αθηναίων δεν θέλει επ' ουδενί να ανακληθεί η δωρεά, υποσχόμενος να λύσει κάθε πρόβλημα που τυχόν υπάρχει. Η δωρήτρια, απ' την άλλη, δεν θέλει πια καμιά σχέση με τον δήμο και την εταιρεία «Εκάτη». Και το θέμα είναι, μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο δικαστήριο και μέχρι να εκδοθεί (η όποια) απόφαση, τι θα γίνει με τα πλασματάκια που φιλοξενούνται στο καταφύγιο…

 

• Φυσικά, θα επανέλθουμε, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

 

Scroll to top