Pin It

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου Ισμαήλ Χακί Καρανταγί κρατείται και ανακρίνεται για την υπόθεση της ανατροπής της κυβέρνησης Ερμπακάν το 1997

 

Της Ελλης Πάνου

 

H προσαγωγή, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την εισαγγελία στην Αγκυρα, του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ήταν ένα ακόμα πλήγμα για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.

 

 

Ο απόστρατος στρατηγός κρατείται και ανακρίνεται στο πλαίσιο της έρευνας για τον ρόλο του Στρατού στην πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού του Ισλαμιστή, Νετσμετίν Ερμπακάν, ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας, μέλη του οποίου ήταν και ο Ταγίπ Ερντογάν και ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ .

 

Η υπόθεση πάει πίσω στο 1997, είναι γνωστή ως η «διεργασία της 28ης Φεβρουαρίου» κι αναφέρεται στη συνεδρίαση εκείνης της ημέρας, του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας και την στρατιωτική παρέμβαση που ακολούθησε, εξαναγκάζοντας τον Ερμπακάν την κυβέρνηση του σε παραίτηση.

 

Με το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα»- όπως το έχει βαφτίσει ο τουρκικός Τύπος- οι στρατιωτικοί, υποστηρίζοντας ότι αυξάνεται επικίνδυνα η επιρροή του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, εξαπέλυσαν εκστρατεία εναντίον όσων διατηρούσαν σχέσεις με θρησκευτικές οργανώσεις- ακόμα και αξιωματικούς- εξανάγκασαν σε κλείσιμο εφημερίδες κι επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στις θρησκευτικές ελευθερίες, με αιχμή την έμμεση απαγόρευση της μαντίλας στους δημόσιους χώρους.

 

Το κεντρικό όργανο σε αυτή την υπόθεση φαίνεται ότι ήταν η λεγόμενη «Δυτική Ομάδα Μελέτης» ή «Δυτική Ομάδα Εργασίας», γνωστή στην Τουρκία με τα αρχικά BCG, που ιδρύθηκε από τον Στρατό, υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου και το Ισμαήλ Καρανταγί, για να παρακολουθεί, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Ινστιτούτου Brookings «τους φίλα προσκείμενους στους Ισλαμιστές στις δημόσιες υπηρεσίες και τα άλλα κρατικά όργανα».

 

Πριν από δύο εβδομάδες, ο κρατούμενος για την ίδια υπόθεση, απόστρατος στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, δημοσιοποίησε γραπτή ανακοίνωση, με την οποία κατηγόρησε ευθέως τον τότε προϊστάμενο του Καρανταγί ως υπεύθυνο για τα γεγονότα του 1997.

 

Η υπόθεση αυτή είναι μια από τις πολλές που ερευνούν οι δικαστικές αρχές κατά των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά πάνω από 300 απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί έχουν ήδη καταδικαστεί, ενώ άλλα 300 άτομα- μεταξύ αυτών πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι- αντιμετωπίζουν κατηγορίες ενορχήστρωσης πολιτικής βίας.

 

Scroll to top