Xrimatistirio-Wall-Street

08/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομικός Αρμαγεδδών

ΗΠΑ Εξετάζοντας τα ακραία σενάρια, το Bloomberg υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση χρεοκοπίας, η καταστροφή θα ξεπεράσει την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman, πριν από μια πενταετία.
      Pin It

ΗΠΑ Εξετάζοντας τα ακραία σενάρια, το Bloomberg υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση χρεοκοπίας, η καταστροφή θα ξεπεράσει την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman, πριν από μια πενταετία

 

Της Ελλης Πάνου

 

τζο μπενερ ηγετης ρεπουμπλικανωνΤη δεύτερη εβδομάδα με κλειστό τον κρατικό μηχανισμό ζουν από χθες οι Αμερικανοί, με την ηγεσία και τον σκληρό πυρήνα των Ρεπουμπλικανών, από τη μία πλευρά, να εξακολουθούν να τα έχουν στυλώσει και τους Δημοκρατικούς με τον Λευκό Οίκο, από την άλλη, να επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές» τους, την ώρα που έχει αρχίσει να ρίχνει βαριά σκιά η απειλή της χρεοκοπίας.

 

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Τζο Μπένερ, επέμενε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει να αυξηθεί το πλαφόν δανεισμού των ΗΠΑ, εάν η άλλη πλευρά δεν δεχτεί να κάνει μια «σοβαρή συζήτηση» για τα αίτια της αύξησης του χρέους, στάση την οποία οι Δημοκρατικοί χαρακτηρίζουν ανεύθυνη και παράλογη πολιτική, που οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό.

 

Προειδοποιήσεις από Κίνα

 

Και όχι μόνο αυτή τη χώρα, προειδοποιούν αναλυτές. Η Κίνα, για παράδειγμα, που εκτιμάται ότι έχει στην κατοχή της 1,28 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα, ίσως και περισσότερα, προειδοποίησε ήδη τον Λευκό Οίκο ότι «ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα».

 

Το Πεκίνο έκανε σαφές ότι έχει αρχίσει και εκνευρίζεται πολύ με το αδιέξοδο και τα πολιτικά παιχνίδια της Ουάσινγκτον και θύμισε με εύσχημο τρόπο στους Αμερικανούς ότι ως βασικός χρηματοδότης τους θα σκεφτεί δύο φορές στο μέλλον πού και πώς θα επενδύει τα χρήματά του. Οι σύμβουλοι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, γράφουν οι «Financial Times», ήδη παροτρύνουν τις Αρχές να μην ποντάρουν πλέον όλα τα λεφτά σε ένα άλογο.

 

Εξετάζοντας τα ακραία σενάρια του «οικονομικού Αρμαγεδδώνα», το Bloomberg υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση χρεοκοπίας, η καταστροφή που θα ακολουθήσει θα ξεπεράσει κατά πολύ την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε από την κατάρρευση της τράπεζας Lehman, πριν από μια πενταετία.

 

Με τη διορία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου να λήγει στις 17 Οκτωβρίου, η αδυναμία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη να ξεπληρώσει τα χρέη της θα προκαλέσει χάος στα χρηματιστήρια από τη Βραζιλία μέχρι τη Ζυρίχη, εκτιμά η οικονομική ιστοσελίδα. Θα ανασταλούν οι δραστηριότητες του μηχανισμού δανεισμού, ύψους 5 τρισ., για επενδυτές που βασίζονται στην αγορά αμερικανικών ομολόγων, θα εκτιναχθεί στα ύψη το κόστος δανεισμού για δισεκατομμύρια ιδιώτες και εταιρείες, θα βουλιάξει το δολάριο στην αγορά συναλλάγματος και θα βυθίσει τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

 

Ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ παρομοίασε μια τέτοια υποθετική περίπτωση «με έκρηξη πυρηνικής βόμβας» στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας. Κι όχι άδικα, αφού τα 12 τρισ. του αμερικανικού κρατικού χρέους είναι ποσό 23 φορές μεγαλύτερο από τα 517 δισ. που χρωστούσε η Τράπεζα Lehman, όταν κήρυξε χρεοκοπία τον Σεπτέμβριο του 2008. «Εάν συμβεί -και πρόκειται για μεγάλο εάν- θα περίμενε κανείς αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιθανώς “μεταδίδοντας” τη χρεοκοπία και σε άλλες αγορές» εκτιμά και ο Μοχάμετ Ελ Εριάν, CEO σε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο. «Και μια τέτοια εξέλιξη, βεβαίως, θα είναι κόντρα άνεμος σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας».

 

Αυτά τα σενάρια είναι μια πρόσθετη πίεση και στους Ρεπουμπλικανούς που ήδη βλέπουν ότι η στρατηγική τους για το λουκέτο στην κυβέρνηση γυρίζει μπούμερανγκ. Ο ηγέτης τους, Τζον Μπένερ, εμφανώς παγιδευμένος στην αρχική γραμμή του, επανέλαβε την Κυριακή ότι «εάν η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία φταίει η αδιαλλαξία του Μπαράκ Ομπάμα», άφησε όμως να εννοηθεί ότι θέλει αλλά δεν μπορεί ακόμα να συμβιβαστεί αφού προς το παρόν δεν διαθέτει τις ψήφους μεταξύ των Ρεπουμπλικανών για να περάσει από τη Βουλή, χωρίς όρους, νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου αλλά και μερίδας του αμερικανικού Τύπου, οι ψήφοι φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν, αφού εάν κρατήσουν ενιαία στάση οι 200 Δημοκρατικοί στη Βουλή, είναι και 22 έως 23 Ρεπουμπλικανοί έτοιμοι πλέον να «αλλαξοπιστήσουν», δηλαδή πέντε έως έξι παραπάνω απ’ ό,τι χρειάζονται για να υπάρξει πλειοψηφία.

 

Πολιτικά παιχνίδια

 

Ο Μπένερ στην πραγματικότητα ξέρει να μετράει, σχολιάζει η «Washington Post», αλλά θέλει επίσης διακαώς να διατηρήσει το πανίσχυρο στην Ουάσινγκτον αξίωμα του προέδρου της Βουλής και μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2015. Για να το πετύχει, χρειάζεται τη στήριξη των υπερσυντηρητικών του Κινήματος του Τσαγιού και επομένως δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι υποκύπτει στις θέσεις του Λευκού Οίκου ή των Δημοκρατικών.

 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, φαίνεται ότι και ο ίδιος χάνει το έρεισμά του στο κόμμα, και το κόμμα στη λαϊκή βάση.

 

Μια σειρά δημοσκοπήσεων που δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι η σκληροπυρηνική γραμμή, που αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι Ρεπουμπλικανοί μετά τις πιέσεις της υπερσυντηρητικής τους πτέρυγας, μπορεί να τους κοστίσει τελικά πολύ ακριβά. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, στις εκλογές του 2015 κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της Βουλής, δηλαδή το προβάδισμα των 33 εδρών που έχουν σήμερα, παραδίδοντας στην ουσία έτσι και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου στα χέρια των Δημοκρατικών για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα.

 

Scroll to top