ΑΙΓΥΠΤΟΣ – Ο πανεθνικός, τραγικός απολογισμός των ταραχών ανήλθε τελικά σε 53 νεκρούς και 271 τραυματίες, κυρίως στο Κάιρο, ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών τής -εκτός νόμου πλέον- Μουσουλμανικής Αδελφότητας
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Τρεις νέες επιθέσεις συντάραξαν χθες την Αίγυπτο, μία μέρα μετά την ανελέητη καταστολή ογκώδους διαδήλωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τις δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλους παρακρατικούς, που αιματοκύλησαν ξανά το Κάιρο και άλλες πόλεις.
Η πιο σοβαρή σημειώθηκε στην Ισμαηλία, κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, όπου άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικής περιπόλου σκοτώνοντας έναν αξιωματικό και πέντε στρατιώτες. Λίγες ώρες αργότερα στην πόλη Αλ Τορ στα νότια της Χερσονήσου του Σινά -όπου μαίνονται τελευταία οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ισλαμιστών μαχητών- ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε μικρή απόσταση από το τοπικό αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό σαράντα οκτώ.
Σχεδόν ταυτόχρονα, ένοπλοι έπληξαν με ρουκέτες τις εγκαταστάσεις κρατικού δορυφορικού σταθμού αναμετάδοσης στο προάστιο Μαάντι του Καΐρου. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, παρά μόνον υλικές ζημιές. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, η κλιμάκωσή τους όμως, σε συνδυασμό με την κυριακάτικη νύχτα τρόμου στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, αντικατοπτρίζει τον διχασμό και τον φανατισμό που συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τον λαό της στρατοκρατούμενης χώρας του Νείλου.
Αρχικά με δακρυγόνα, μετά με πλαστικές σφαίρες και στο τέλος με πραγματικά πυρά -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες-, στρατιώτες, ένστολοι αστυνομικοί αλλά και άντρες με πολιτικά διέλυσαν στο Κάιρο το συλλαλητήριο χιλιάδων οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι, που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταχρίρ. Εκεί διαδήλωνε ήδη μεγάλο πλήθος υποστηρικτών της μεταβατικής κυβέρνησης, με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ με το Ισραήλ.
Βίαιη τροπή, λόγω αντίστοιχων επεμβάσεων καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας, πήραν οι συγκεντρώσεις και οι αντισυγκεντρώσεις που είχαν διοργανωθεί σε πόλεις της περιφέρειας. Ο πανεθνικός, τραγικός απολογισμός των ταραχών ανήλθε τελικά σε 53 νεκρούς και 271 τραυματίες (η συντριπτική πλειονότητά τους στο Κάιρο), ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες συλλήψεις οπαδών τής -εκτός νόμου πλέον- Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Παρ’ ότι το αίμα συνεχίζει να ρέει άφθονο στους δρόμους, ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Αμπντελ Φατάχ αλ- Σίσι, διαψεύδει τις κατηγορίες ότι ο στρατός ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι μέσω πραξικοπήματος, υποστηρίζοντας ότι ανταποκρίθηκε μόνο στη «βούληση του λαού». Σε χθεσινή συνέντευξή του ισχυρίστηκε μάλιστα πως είχε προειδοποιήσει από τον Φεβρουάριο τον Μόρσι ότι απέτυχε κι ότι «το έργο του έχει τελειώσει», ενώ τόνισε πως τα συμφέροντα της χώρας έρχονται σε αντίθεση με αυτά των Αδελφών Μουσουλμάνων. Κι ενώ οι υποσχέσεις του για τη δημιουργία πολιτικού οδικού χάρτη, που θα οδηγούσε τη χώρα σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, έχουν μείνει ακόμα στα χαρτιά, συμβουλευτικό δικαστικό σώμα της κυβέρνησης προτείνει τώρα τη διάλυση και της πολιτικής πτέρυγας της Αδελφότητας, δηλαδή του Κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα και καθόλου τυχαία, ο μεταβατικός πρόεδρος, Αντλι Μανσούρ, εγκαινίασε τις επίσημες επαφές του στο εξωτερικό από τη Σαουδική Αραβία. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, να εκφράσει στον βασιλιά Αμπντάλα «τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου για την υποστήριξή του», καθώς το Ριάντ ήταν από τις πρώτες πρωτεύουσες που χαιρέτισαν την ανατροπή Μόρσι από τον στρατό, ενώ έχει υποσχεθεί και -πολύτιμη στην παρούσα συγκυρία- οικονομική βοήθεια προς τη χώρα του Νείλου, ύψους 5 δισ. δολαρίων.