08/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκληρό παζάρι «δελφίνων» στη Forza Italia

Αναζητούν τον διάδοχο του -καταδικασμένου για φορολογική απάτη- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται ένα βήμα πια πριν από την επίσημη εκπαραθύρωσή του από την ιταλική πολιτική σκηνή.
      Pin It

Αναζητούν τον διάδοχο του -καταδικασμένου για φορολογική απάτη- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται ένα βήμα πια πριν από την επίσημη εκπαραθύρωσή του από την ιταλική πολιτική σκηνή

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Επειτα από μία πολιτικά θυελλώδη εβδομάδα και τη βίαιη επαναφορά στην οδυνηρή πραγματικότητα -με την τραγωδία των Αφρικανών προσφύγων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα-, η ιταλική ηγεσία επιχειρεί να επιστρέψει στην καθημερινή ομαλότητα, πατώντας όμως πάνω σε «κινούμενη άμμο»…

 

Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση έχει πια «ανάψει» για το τι τελικά μέλλει γενέσθαι με τον φόρο κατοικίας, ποιο θα είναι το πλαφόν απαλλαγής για τους χαμηλοεισοδηματίες, τι θα γίνει με την αύξηση του ΦΠΑ (από 21 σε 22%) που μεγαλώνει την «τρύπα» στην τσέπη των φορολογουμένων.

 

Ολα αυτά εν μέσω εύθραυστων ισορροπιών, κυρίως στους κόλπους της συγκυβερνώσας Κεντροδεξιάς, όπου οι φωνές πληθαίνουν κατά των μετριοπαθών για υποτέλεια στις απαιτήσεις του κεντροαριστερού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα.

 

Μοιραία, στη Forza Italia έχει αρχίσει η κούρσα διαδοχής του -καταδικασμένου για φορολογική απάτη- Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που βρίσκεται ένα βήμα πια πριν από την επίσημη εκπαραθύρωσή του από την πολιτική σκηνή (εντός του μήνα αναμένεται να ψηφίσει η ολομέλεια της Γερουσίας για την αποπομπή του από το σώμα, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή).

 

Φαβορί ο Αλφάνο

 

Στο προσκήνιο έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται επίδοξοι «δελφίνοι» έναντι του εσωκομματικού φαβορί, Αντζελίνο Αλφάνο.

 

Χθες, ο πρώην περιφερειάρχης τού Μπάρι, Ραφαέλε Φίτο, δήλωσε έτοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία της κεντροδεξιάς Forza Italia, κατά… προτίμηση ως κοινός υποψήφιος των «γερακιών», ζητώντας και τη διεξαγωγή έκτακτου κομματικού συνεδρίου.

 

Η ιδέα έφερε περισσότερο πανικό παρά ενθουσιασμό στις τάξεις της Forza Italia, συναντώντας την αντίθεση ακόμη και του ίδιου του Μπερλουσκόνι, υπό τον φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα επέφερε την οριστική διάσπαση του κόμματος, που -ένεκα των εξελίξεων- κρατιέται με το ζόρι ενωμένο. Ομως, ούτε αυτή η τακτική δείχνει να αποδίδει.

 

Χθεσινή δημοσκόπηση της «Repubblica» καταγράφει πτώση άνω των 6 μονάδων στα ποσοστά της Forza Italia, που με 20% κατρακυλά τώρα στην τρίτη θέση, πίσω από το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, που συγκεντρώνει 20,9%. Σταθερά πρώτο -μάλιστα με άνοδο 4 μονάδων- είναι το PD, στο 32,2%.

 

Οριακά πάνω από το 4% κινούνται τα υπόλοιπα κόμματα: η Λέγκα του Βορρά στο 4,5%, η Επιλογή Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι στο 4,1%, το χριστιανοδημοκρατικό UdC στο 3,3%, η «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα στο 3,8%.

 

Προτιμούν νέους

 

Οχι τυχαία, σε επίπεδο πολιτικών προσώπων, η δημοσκόπηση καταγράφει την προτίμηση των Ιταλών στο «νέο». Τα «πρωτεία» έχει ο πρωθυπουργός Λέτα (59,6%). Ακολουθεί ο κεντροαριστερός δήμαρχος Φλωρεντίας -και ισχυρό «χαρτί» του PD- Ματέο Ρέντζι (53,1%). Κι έπονται η υπουργός Εξωτερικών Εμα Μπονίνο (47,5%) κι ο Μπέπε Γκρίλο (21,6%). Οσο για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι; Λίγες ημέρες πριν δηλώσει πώς θέλει να εκτίσει τελικά την μονοετή ποινή του -λέγεται ότι θα προτιμήσει την κοινωφελή εργασία από τον κατ’ οίκον περιορισμό- η δημοτικότητά του έχει συρρικνωθεί στο 17,6%.

 

Με αυτά και με άλλα, λιγότεροι από 1 στους 3 Ιταλούς πια πιστεύουν ότι δύσκολα θα ξεσπάσει μία νέα κυβερνητική κρίση στη χώρα τους, μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Πάνω από 40% θεωρεί ότι η κυβέρνηση Λέτα θα παραμείνει στην εξουσία έναν χρόνο ή και περισσότερο.

 

Αρκεί βέβαια να ξεπεραστούν με ευκολία και οι επόμενοι «σκόπελοι»: ο νέος προϋπολογισμός και ο λεγόμενος «νόμος σταθερότητας» για την περίοδο 2014-2016, το συνέδριο του PD τον Δεκέμβριο (όπου αναμένεται να αναλάβει την ηγεσία ο Ρέντζι) και φυσικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπέρ της οποίας ο αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος του PD, Ρομπέρτο Τζιακέτι, άρχισε από χθες απεργία πείνας -την έκτη της πολιτικής καριέρας του- απαιτώντας εδώ και τώρα μεταρρυθμίσεις.

 

Scroll to top