Το Δημόσιο στις ΗΠΑ βρίσκεται για ένατη ημέρα σε «λουκέτο» και η χώρα πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην επιλεκτική χρεοκοπία
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον εκβιασμό παράμετρο της δημοκρατίας μας» προειδοποίησε για πολλοστή φορά χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο χρόνος για την «ώρα μηδέν» τρέχει, το αμερικανικό Δημόσιο βρίσκεται για ένατη ημέρα σε «λουκέτο» και η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην επιλεκτική χρεοκοπία. Σε ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου -που ο Μοχάμετ Ελ Εριάν της Pimco παρομοίασε εύστοχα με «ρώσικη ρουλέτα»- οι Δημοκρατικοί και, κυρίως, οι Ρεπουμπλικανοί επιδίδονται το τελευταίο 24ωρο σε νέους τακτικούς ελιγμούς, βάζοντας στο «τραπέζι» νέες προτάσεις και θέτοντας στον μέσο Αμερικανό το… προαιώνιο δίλημμα του «αυγού και της κότας» για την απόδοση ευθυνών!
«Στριμωγμένοι» στις δημοσκοπήσεις, όπου το 70% των πολιτών τούς «χρεώνει» γι’ αυτή την κρίση, οι -διχασμένοι μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών τού Tea Party- Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να βρουν μια «χρυσή» μεταξύ τους λύση, που θα στριμώξει και τους Δημοκρατικούς. Κι έτσι, η ηγεσία τους στη Βουλή (όπου έχουν την πλειοψηφία) ξέθαψε χθες από το «χρονοντούλαπο» μια αποτυχημένη ιδέα του 2011, για να θέσουν εντέχνως τη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ ως προϋπόθεση για την αύξηση του ορίου του χρέους, που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 17 του τρέχοντας μηνός.
Η νέα πρότασή τους επιγραμματικά προβλέπει τη συγκρότηση μιας 20μελούς διακομματικής επιτροπής, με αντικείμενο τον συμβιβασμό. Σαν «καρότο» μάλιστα προσφέρουν την ψήφιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει ότι θα καταβληθούν κανονικά οι μισθοί του «απαραίτητου προσωπικού», που συνεχίζει να εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ομοσπονδιακού «λουκέτου». Ομως, κανένας Ρεπουμπλικανός δεν ήταν σε θέση χθες να διαβεβαιώσει ότι μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να καρποφορήσει μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις 17 του μήνα: την καταληκτική ημερομηνία για τη στάση πληρωμών.
Αντεπίθεση στη Γερουσία
«Πρώτα να ξαναλειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός και να αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού και μετά συζητάμε ό,τι θέλετε», είναι επιγραμματικά η αντίδραση της ηγεσίας των Δημοκρατικών και του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, που -βλέποντας τα περιθώρια των αντιπάλων να στενεύουν- αρνούνται να μπουν στη λογική ενός «ανατολίτικου παζαριού». Σε απάντηση, αντίθετα, ετοιμάζουν για αύριο τη δική τους αντεπίθεση στο νομοθετικό σώμα που ελέγχουν: τη Γερουσία.
Αυτή θα γίνει με την κατάθεση ενός νομοσχεδίου, που θα παρέχει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αυξάνει «άνευ όρων» βραχυπρόθεσμα το όριο δανεισμού, καλύπτοντας έτσι τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014.
Πρακτικά, δηλαδή, το πρόβλημα θα μετατεθεί χρονικά μετά τις συμπληρωματικές εκλογές στο Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν του χρόνου, περίπου τέτοια εποχή, οπότε οι πολιτικές ισορροπίες στο Καπιτώλιο μπορεί να έχουν αλλάξει άρδην…
Επί του παρόντος, οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι τα «κουκιά» βγαίνουν για την έγκριση του νομοσχεδίου τους στη Γερουσία, ακόμη και με ειδική πλειοψηφία, δεδομένης της οριακής πλειοψηφίας τους στο σώμα (έχουν 54 γερουσιαστές, σε σύνολο 100) και των διαρροών ψήφων στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, που κατά ορισμένες πληροφορίες φτάνουν έως και τις 6! Αντίστοιχο θεωρείται ότι είναι λίγο-πολύ και το τοπίο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών πρέπει να επιτρέψει «μία έγκαιρη ψηφοφορία» και εκεί, ήταν το σαφές μήνυμα που λέγεται ότι μετέφερε τηλεφωνικά χθες ο Μπαράκ Ομπάμα στον ίδιο τον Τζο Μπένερ, καθώς στην Ουάσινγκτον… αντηχούσε ο «κώδωνας κινδύνου» που έκρουε και το ΔΝΤ. «Εάν υπάρξει πρόβλημα στην αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, η σημερινή ανάκαμψη θα μπορούσε να μετατραπεί σε ύφεση ή σε κάτι ακόμη χειρότερο», τόνισε ο οικονομολόγος επικεφαλής του οργανισμού, Ολιβιέ Μπλανσάρ, καθώς παρουσίαζε την αναθεωρημένη επί τα χείρω έκθεση του Ταμείου για τις οικονομικές τάσεις παγκοσμίως. «Κάθε μέρα που χάνεται έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, σε αποκλειστική συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Στην ουσία», είπε, «είμαστε στο ίδιο καράβι»…