09/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην ουρά για Μνημόνιο…

ΣΛΟΒΕΝΙΑ Από τα τέλη του περασμένου μήνα η κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την κακή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
      Pin It

→ΣΛΟΒΕΝΙΑ Από τα τέλη του περασμένου μήνα η κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την κακή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας

 

Της Ελλης Πάνου

 

αλενκα μπρατουσεκ σλοβενια πρωθυπουργος«Μνημονιακή» ώρα της αλήθειας και για τη Σλοβενία; Απανωτές οι διαψεύσεις όλο το καλοκαίρι από αρμόδια χείλη, ότι η χώρα από μια πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία που ήταν το 2007, «δεν πρόκειται να γίνει Ελλάδα», αφού μπορεί να τα καταφέρει χωρίς «βοήθεια» από ΔΝΤ και Ευρωπαίους.

 

Από τα τέλη του περασμένου μήνα, ωστόσο, σιγά σιγά το τροπάρι άλλαξε και η κυβέρνηση άρχισε να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την κακή κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Τις πρώτες νύξεις έκανε ο Σλοβένος Κεντρικός Τραπεζίτης και την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης -τον γνωστό ESM- ίσως είναι ο πιο συμφέρον τρόπος για να αναμορφωθούν οι κυρίως κρατικές τράπεζες, που υπολογίζεται ότι έχουν στα συρτάρια τους κόκκινα δάνεια ύψους 7,9 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 22,5% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Με τον γνωστό μπερδεμένο πολιτικό λόγο, αυτό στην ουσία είπε χθες και ο Κεντρικός Τραπεζίτης Μποστιάν Γιάζμπετς. Θα σκεφτεί -δήλωσε- εάν θα ζητήσει έξωθεν βοήθεια εφόσον παραμείνει ακριβός ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές και εφόσον οι προσπάθειες να μειωθεί το κόστος δεν είναι επιτυχημένες, είναι πιθανό να προσφύγει για στήριξη «στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων».

 

Οσο για την πρωθυπουργό Αλένκα Μπράτουσεκ, υποστήριξε μεν στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προετοιμάζοντας μέτρα για την αποφυγή της προσφυγής», ωστόσο, λίγο αργότερα, στη Βουλή, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι προς το παρόν κανείς δεν έχει ιδέα τι ποσό θα χρειαστούν οι τράπεζες για να μην καταρρεύσουν, δηλώνοντας ότι όλοι πρέπει να περιμένουν για να μάθουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα από τα stress tests, που δοκιμάζουν τις αντοχές των ιδρυμάτων σε ακραία σενάρια.

 

Με τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων της χώρας να φλερτάρουν με το κρίσιμο 7%, την οικονομία να προβλέπεται ότι τελικά φέτος θα συρρικνωθεί κατά 2,6% -και όχι κατά 1,9% που ήλπιζε τον Απρίλιο η κυβέρνηση- και το έλλειμμα να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 8%, η Σλοβενία δεν προσπαθεί μόνο να αποφύγει τους πιθανούς «διασώστες» της, αλλά και να διαχειριστεί την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει πάλι στην κυβέρνηση.

 

Ο νυν δήμαρχος της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, Ζόραν Γιάνκοβτς, ο οποίος είναι ύποπτος για διαφθορά, επιδιώκει να εκθρονίσει την πρωθυπουργό και ηγέτιδα του κεντροαριστερού κόμματος Θετική Σλοβενία (PS), Μπράτουσεκ, από την εξουσία, υποχρεώνοντας τα στελέχη του κόμματος, ενόψει της διαφαινόμενης παραλυσίας και κατάρρευσης της τετρακομματικής κυβέρνησης, να δηλώσουν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπό της και να αναβάλουν το συνέδριο του κόμματος που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου.

 

Ωστόσο, ο Γιάνκοβιτς -που είναι και ιδρυτής του κόμματος και υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Φεβρουάριο του 2011- επιμένει ότι θα διεκδικήσει πάλι την προεδρία του PS και λέγεται ότι έχει στο πλευρό του και ομάδα κορυφαίων στελεχών.

 

Την ίδια πρόθεση έχει δηλώσει και η Μπράτουσεκ. Παρότι το κόμμα είναι το μεγαλύτερο στη Βουλή, με 27 από τις συνολικά 90 έδρες, χρειάστηκε τη συνεργασία τριών άλλων κομμάτων για να κυβερνήσει. Και οι τρεις αυτοί εταίροι απειλούν να αποσυρθούν από τον συνασπισμό, οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, εάν αναλάβει την ηγεσία ο Γιάνκοβιτς.

 

Scroll to top