09/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητούν 1.000 τόνους προβλήματα

ΣΥΡΙΑ Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, πρότεινε την αναβάθμιση της αποστολής, με σύσταση κοινής 100μελούς ομάδας των δύο διεθνών οργανισμών, με έδρα τη Δαμασκό και επιχειρησιακή βάση υποστήριξης στην Κύπρο.
      Pin It

ΣΥΡΙΑ Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, πρότεινε την αναβάθμιση της αποστολής, με σύσταση κοινής 100μελούς ομάδας των δύο διεθνών οργανισμών, με έδρα τη Δαμασκό και επιχειρησιακή βάση υποστήριξης στην Κύπρο

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Μία ημέρα μετά την έναρξη της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας από 20μελή ομάδα ειδικών του «Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων» (OPCW), ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, πρότεινε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας την αναβάθμιση της αποστολής, με σύσταση κοινής 100μελούς ομάδας των δύο διεθνών οργανισμών, με έδρα τη Δαμασκό και επιχειρησιακή βάση υποστήριξης στην Κύπρο.

 

«Αποστολή της θα είναι να φέρει σε πέρας μια επιχείρηση που δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, καθώς τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να διασχίσουν τις γραμμές του μετώπου και σε ορισμένες περιπτώσεις να εισέλθουν σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο ένοπλων ομάδων που είναι αντίθετες με αυτή την κοινή επιχείρηση» υπογράμμισε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Τα προς καταστροφή χημικά όπλα -περί τους 1.000 τόνους- είναι δύσκολα στη μεταφορά και επικίνδυνα στην καταστροφή τους, και η όλη επιχείρηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

 

Δυνάμεις προστασίας

 

Η πρώτη προπαρασκευαστική φάση έχει ξεκινήσει, η δεύτερη φάση θα ολοκληρώσει την καταστροφή του οπλοστασίου και η τρίτη θα αξιολογήσει και θα επαληθεύσει την όλη διαδικασία. Το ζήτημα της ασφάλειας των επιθεωρητών και της φύλαξης των χημικών όπλων μέχρι την πλήρη καταστροφή τους απασχολεί ακόμη τον ΟΗΕ, με τη Ρωσία να έχει προσφερθεί να βοηθήσει ακόμη και με την αποστολή περιορισμένων δυνάμεων, που θα είναι απαραίτητες στην τρίτη φάση.

 

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνήσαμε για τον τρόπο που θα εξαλειφθούν τα χημικά όπλα της Συρίας, ανακοίνωσε από το Μπαλί της Ινδονησίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας, Ειρηνικού.

 

Ο Πούτιν εξήρε τη συνεργασία της Συρίας στην εφαρμογή της απόφασης, ενώ την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του Ιράν στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Συρία που θα διεξαχθεί -άγνωστο ακόμη πότε- στη Γενεύη.

 

Στο παρασκήνιο, οργιάζει το παζάρι και τα σενάρια, με πρωταγωνιστές Ρώσους και Αμερικανούς να προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση να πάνε στη Γενεύη με στόχο να καταλήξουν σε λύση της οποίας τον οδικό χάρτη και τις βασικές παραμέτρους θα έχουν προσυμφωνήσει οι δύο μεγάλοι.

 

Ενα από τα πολλά ανοιχτά θέματα-αγκάθια είναι το πώς, ποιοι, πού και υπό ποιες συνθήκες, προϋποθέσεις, εποπτεία και εγγυήσεις θα διεξαχθούν οι ελεύθερες εκλογές στη Συρία, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2014.

 

Δημοσκόπηση που διεξήγαγαν πριν από το καλοκαίρι -και έγινε γνωστή μόλις τώρα- αμερικανικές εταιρείες για λογαριασμό του «Ιδρύματος του Κατάρ», στο οποίο ηγείται η σύζυγος του εμίρη, έδειξε ότι η πλειοψηφία (54%) των Σύρων ψηφοφόρων που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας υποστηρίζει τον Ασαντ ακόμη και για να θέσει δεύτερη υποψηφιότητα για πρόεδρος. Το 46% ήταν αντίθετο. Αν δεχτούμε ως έγκυρη τη δημοσκόπηση, φαίνεται ότι αν και πολωμένη η συριακή κοινωνία θα ψήφιζε υπέρ του καθεστώτος.

 

«Αγκάθι οι εκλογές»

 

Ωστόσο, η συνολική πρόθεση ψήφου αλλάζει ριζικά αν ψηφίσουν οι εκτοπισμένοι Σύροι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο εξωτερικό, που συμπαρατάσσονται με την αντιπολίτευση σε ποσοστά 83% για τους Σύρους στις χώρες του Κόλπου, 93% τους Σύρους της Αφρικής και 64% για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία και τον Λίβανο.

 

Με αυτά τα δεδομένα, η Ουάσινγκτον πιέζει τη Δαμασκό να ψηφίσουν όλοι οι Σύροι στις επόμενες εκλογές, με τους εκπατρισμένους να ασκούν το δικαίωμά τους στο εξωτερικό, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά το καθεστώς Ασαντ και ζητάει όλοι να ψηφίσουν μόνο στο εσωτερικό της χώρας, κάτω από διεθνή έλεγχο.

 

Πάντως, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης-ομπρέλα της αντιπολίτευσης, της «Εθνικής Συμμαχίας για τη Συρία» (NCS), δήλωσε -μετά πολλές παλινωδίες και εσωτερικές αντιδράσεις- ότι θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης και θα βοηθήσει τον ΟΗΕ να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο του Ασαντ.

 

Scroll to top