Ο Ομπάμα αργά χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία Δημοκρατικών βουλευτών και προσκάλεσε σήμερα στον Λευκό Οίκο Ρεπουμπλικανούς και στελέχη τους στο Κογκρέσο, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρία μέλη του Tea Party
→Τα περιθώρια ελιγμών για τους Ρεπουμπλικανούς στενεύουν ασφυκτικά καθώς μετά τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι 7 στους 10 Αμερικανούς αποδοκιμάζουν την τακτική τους, τώρα απομονώνονται ακόμη και από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές τους
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Δέκατη ημέρα του ομοσπονδιακού λουκέτου και μόλις 7 ημέρες πριν λήξει η διορία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για στάση πληρωμών στις ΗΠΑ, τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ουάσινγκτον, σχηματίζοντας μια δυνάμει παγκόσμια «καταιγίδα».
Η σκιά μιας επαπειλούμενης επιλεκτικής χρεοκοπίας έπεσε και χθες βαριά πάνω από τις αγορές, παρά την πολυαναμενόμενη από τους επενδυτές χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, διά στόματος Μπαράκ Ομπάμα, της υποψηφιότητας της Τζάνετ Γέλεν για την ηγεσία της FED. «Νούμερο δύο» μέχρι σήμερα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η 67χρονη Γέλεν θεωρείται «περιστέρα» της νομισματικής πολιτικής, έχει θέσει προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν διακατέχεται από αντιπληθωριστικές εμμονές και αναμένεται να συνεχίσει -για όσο κρίνεται αναγκαίο- την πολιτική «ποσοτικής και ποιοτικής χαλάρωσης», απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αποσταθεροποίησης στο προσεχές μέλλον.
Χρεοκοπία
Ομως, όλα αυτά φαντάζουν… πολυτέλειες, μπροστά στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να βρεθούν από τις 17 του μήνα με σχεδόν άδεια τα κρατικά ταμεία! Στο πολιτικό προσκήνιο η ρήξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών φαινομενικά βαθαίνει. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.
Ο πρόεδρος Ομπάμα εγκαινίασε νέο γύρο διαβουλεύσεων με τις κομματικές ηγεσίες. Αργά χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Δημοκρατικών βουλευτών. Ενώ σε μια κίνηση ματ προσκάλεσε σήμερα στον Λευκό Οίκο όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και αρκετά στελέχη τους στο Κογκρέσο. Τελικά, κατόπιν παρέμβασης του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής Τζο Μπένερ, η αντιπροσωπεία περιορίστηκε στα 18 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων διαφόρων επιτροπών και τουλάχιστον τριών μελών του υπερσυντηρητικού Tea Party.
Ζητούμενο τώρα είναι η έγκριση μιας, βραχυπρόθεσμης έστω, αύξησης του ορίου χρέους -ήδη οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν χθες σχετικό νομοσχέδιο στη Γερουσία, την οποία ελέγχουν, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα της αύξησης τα τέλη του 2014. Κατά ορισμένες πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να τεθεί προς ψήφιση το Σάββατο, με το στρατόπεδο Ομπάμα να «ποντάρει» στη στήριξη τουλάχιστον 6-7 Ρεπουμπλικανών «ανταρτών». Εάν πάλι η ηγεσία τους προσπαθήσει να «παίξει καθυστερήσεις», η τελική ψηφοφορία δεν αποκλείεται τελικά να γίνει και στο… παρά ένα, στις 16 του μήνα.
Φαινομενικά αμετανόητοι, οι Ρεπουμπλικανοί -αν και διχασμένοι- επιμένουν ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει, εάν δεν συμπεριληφθούν προβλέψεις για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και για περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Στελέχη τους υποστηρίζουν μάλιστα δημόσια ότι τα περί χρεοκοπίας είναι λίγο-πολύ εκβιαστικές… μπαρούφες! Με επιστολή τους στον Ομπάμα, 11 Ρεπουμπλικανοί της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας χαρακτηρίζουν τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας «παραπλανητικές και αντιπαραγωγικές». «Τα έσοδα από τη φορολογία είναι 10 φορές περισσότερα από τα τοκοχρεολύσια των κρατικών ομολόγων που ωριμάζουν», ισχυρίστηκε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Αλαμπάμα, Μο Μπρουκς. Η πραγματική διορία για τη στάση πληρωμών λήγει «γύρω στην 1η Νοεμβρίου», κατά τον Μπομπ Κρόκερ, Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή του Τενεσί.
Ομως, τα περιθώρια ελιγμών για τους Ρεπουμπλικανούς στενεύουν πια ασφυκτικά. Μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι 7 στους 10 Αμερικανούς αποδοκιμάζουν την τακτική τους, τώρα απομονώνονται ακόμη και από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές τους. Οι επενδυτές στη Wall Street δεν κρύβουν πια τον εκνευρισμό τους. Η Koch Industries -από τους βασικούς χρηματοδότες τού Tea Party- έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της, διαψεύδοντας τις καταγγελίες του Δημοκρατικού προέδρου της Γερουσίας, Χάρι Ριντ, ότι ο όμιλος υποκίνησε την κρίση. Με ανακοινώσεις κι επιστολές τους στο Κογκρέσο, το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου και η Εθνική Ενωση Κατασκευαστών κάλεσαν χθες ανοιχτά την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών σε αλλαγή στάσης, καθώς η εγχώρια καταναλωτική δαπάνη βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Δημοσκόπηση
Σε τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, μόλις το 11% των Αμερικανών δηλώνει ότι επιδοκιμάζει τη στάση του Κογκρέσου. Σκιαγραφώντας τη διογκούμενη αγανάκτηση, ο αμερικανικός Τύπος δημοσιεύει καθημερινά πια ιστορίες από τη διάλυση του κράτους. Οπως για εγκληματικές καθυστερήσεις στη χορήγηση πειραματικής θεραπείας σε καρκινοπαθείς, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά. Ή για τις οικογένειες 5 νεκρών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, που πληροφορήθηκαν την Τρίτη ότι, ένεκα του λουκέτου, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον φάκελο με τα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων ταφής.
Το θέμα λύθηκε τελικά αργά χθες, με συνοπτικές διαδικασίες, βάσει συμφωνίας του Πενταγώνου με φιλανθρωπικές οργανώσεις! Ο Ράνταλ Πάτερσον, πατέρας ενός από τους νεκρούς στρατιώτες, δεν κρύβει την οργή του. «Αν τα μέλη του Κογκρέσου είχαν στριμωχτεί όλα μαζί σε ένα αυτοκίνητο που βουλιάζει σε ένα ποτάμι», είπε στο NBC, «θα κολυμπούσα ώς το παράθυρο, θα τους κοίταζα στα μάτια και θα τους έλεγα: “Να πάτε να πνιγείτε”»!