ΓΕΡΜΑΝΙΑ Προκειμένου να πιέσει τους Σοσιαλδημοκράτες να μειώσουν τις απαιτήσεις τους για τον σχηματισμό κοινής κυβέρνησης, η Μέρκελ άρχισε διαπραγματεύσεις με τους Οικολόγους στη σκιά σκανδάλου με στέλεχός τους… παιδεραστή
Της Ελλης Πάνου
Είκοσι δύο στελέχη από τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ και τους Πράσινους αρχίζουν σήμερα διερευνητικές επαφές για να δουν εάν υπάρχει κάπου κοινό έδαφος για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η συγκυρία βέβαια δεν είναι και η καλύτερη για το κόμμα των Πρασίνων και παραλίγο η συνάντηση να αναβληθεί, όταν έγινε γνωστό χθες το πρωί ότι εξεδόθη ένταλμα σύλληψης κατά του 61χρονου βουλευτή του Τομ Κένιγκς, με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε 160 περιπτώσεις! Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο, υποστήριξαν πανικόβλητοι οι Πράσινοι, που έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιου είδους «τρομερά εγκλήματα» και προετοιμάστηκαν να στείλουν σήμερα το απόγευμα 8 αντιπροσώπους στη συνάντηση με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Κανείς στην ουσία δεν πιστεύει ότι μπορεί να συγκροτηθεί συνασπισμός με τη συμμετοχή αυτών των κομμάτων και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν, σύμφωνα με το «Spiegel», ότι με αυτόν τον τρόπο η Μέρκελ κάνει νάζια στους Σοσιαλδημοκράτες -είναι σαν να τους λέει «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές»- και στόχος της είναι να τους κάνει να λυγίσουν στις απαιτήσεις τους.
Η καγκελάριος γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους ενός συνασπισμού με τους Πράσινους, σχολιάζει το περιοδικό, και επίσης γνωρίζει ότι μια τέτοια συνεργασία δύσκολα θα γίνει αποδεκτή και από την εκλογική βάση και από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Ολα όμως θα πρέπει να γίνουν γρήγορα. Η Μέρκελ βιάζεται. Δεν θα ήθελε όταν θα αρχίσει η νέα Βουλή τις συνεδριάσεις της, στις 22 Οκτωβρίου, η ίδια να μην έχει καταλήξει ποιος θα είναι ο κυβερνητικός της εταίρος. Παρά τα λοξοκοιτάσματα της καγκελαρίου προς τους Πράσινους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να επιφορτιστούν με αυτό το έργο. Οπως είπε άλλωστε και ο γενικός γραμματέας του κόμματός της, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, που συνήθως δεν μασάει τα λόγια του: «Θα προτιμούσαμε να μιλήσουμε με τους Σοσιαλδημοκράτες, διότι δεν θέλουμε να υποχρεωθούμε να ακούμε τους Πράσινους με τις ώρες να φλυαρούν για την Ημέρα της Χορτοφαγίας και να υπαγορεύουν στους άλλους πώς θα ζήσουν τη ζωή τους».
Ετσι, αφού διαπραγματευτούν με τους Πράσινους, για το θεαθήναι όπως φαίνεται, θα αρχίσουν οι «σοβαρές» κουβέντες. Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι επιμένουν στα έξι υπουργεία και κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών, με τον πρώην αντικαγκελάριο και πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ να λέγεται ότι είναι το φαβορί για το αξίωμα που κατέχει σήμερα ο Σόιμπλε. Και παρ’ ότι έχουν βάλει νερό στο κρασί τους όσον αφορά τη βασική προεκλογική τους εξαγγελία, δηλαδή την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, εξακολουθούν να ζητούν χαλάρωση της λιτότητας στην Ευρώπη.
Κι εκεί φρόντισε, όμως, να τους βάλει πάγο η Μέρκελ. Τα αποτελέσματα των εκλογών, είπε χθες στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα, δεν έδειξε ότι οι Γερμανοί θέλουν αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική, μόνο «ορισμένες τροποποιήσεις». Αναλυτές εκτιμούν ότι οι διακομματικές διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του χρόνου ή ακόμα και τον Ιανουάριο. Κι εάν αποτύχουν, η χώρα θα πρέπει να πάει πάλι σε εκλογές.
Σε αυτή την περίπτωση, πάλι η Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες θα κατακτήσουν την πρωτιά, πιθανώς και με αυτοδυναμία, σύμφωνα τουλάχιστον με χθεσινή δημοσκόπηση της Forsa, που δίνει 45% στο CDU -ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 41,5% που πήρε στις κάλπες του περασμένου μήνα- ενώ αντίθετα οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν 24%, δηλαδή καταγράφουν πτώση 1,7 μονάδων. Η ίδια δημοσκόπηση αφήνει πάλι τους Φιλελεύθερους εκτός Βουλής με ακόμα πιο χαμηλά ποσοστά, αλλά δίνει στους ευρωσκεπτικιστές του νεόκοπου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία 6% και είσοδό τους στην Μπούντεσταγκ.