Pin It

Κι εκεί που η πολιτεία σηκώνει ψηλά τα χέρια, η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται να βάλει το δικό της χέρι για να προχωρήσει η λειτουργία του πρώτου Μουσείου της χώρας. Οπως είπε ο δρ Γιώργος Κακαβάς, «τα οικονομικά του ΕΑΜ είναι σε αθλιότητα», παρ’ όλο που με την έκθεση των Αντικυθήρων η επισκεψιμότητα έχει αυξηθεί κατά 81%.

 

Το μουσείο, από τους πιο δυνατούς πόλους έλξης για το διεθνές κοινό κι ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου στον τομέα του, μοιάζει να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Δεν έχει πάρει φράγκο από τα χρήματα του ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) λόγω του Μνημονιακού Νόμου που εφαρμόζεται από 1.1.13 και δεν επιτρέπει στα ΝΠΔΔ να εκδίδουν Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής (ΧΕΠ). Ο υπουργός Πολιτισμού «κληρονόμησε» το πρόβλημα όταν πάτησε το πόδι του στην Μπουμπουλίνας. Κι ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιληφθεί προσωπικά το θέμα δεν κατάφερε μέχρι σήμερα, μετά από τέσσερις μήνες δηλαδή στο τιμόνι του υπουργείου, να βρει λύση.

 

Αλήθεια είναι ενημερωμένος για όλα αυτά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που θα τελέσει τα εγκαίνια την προσεχή Δευτέρα; Γνωρίζει ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αιμορραγούν, κι όπως έχουν σημειώσει στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους διευθυντές, αρχαιολόγοι, επιμελητές αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τα λειτουργικά τους έξοδα; Δηλαδή για τα στυλό που γράφουν, για το χαρτί υγείας, για τη βενζίνη των υπηρεσιακών αυτοκινήτων ή για το τσεκάπ των δυτών όταν βουτούν στη θάλασσα για το καλό της ενάλιας αρχαιολογίας;

 

Β.ΤΖ.

 

Scroll to top