10/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Χαραγμένες ζωές

 

Η νέα ταινία του Σπύρου Τέσκου «Χαραγμένες ζωές», για τη δημοκρατία και τον φασισμό στην Ελλάδα, βγαίνει σήμερα στους κινηματογράφους «Τριανόν» (κέντρο) και «Σινέ Παράδεισος» (Κορυδαλλός). Μια ταινία επίκαιρη και διαχρονική, στην οποία ιστορικοί, οικονομικοί αναλυτές, αλλά κυρίως τα πρόσωπα και τα γεγονότα του σημερινού δράματος αποδεικνύουν ότι τα ίδια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που χρηματοδότησαν τον Κάιζερ και τον Χίτλερ παραμένουν σε καίριες θέσεις.

 

 Παρουσίαση του βιβλίου της Ντ. Παπαλιού

 

Το μυθιστόρημα της Ντορίνας Παπαλιού «Το απαραίτητο φως», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ικαρος», παρουσιάζεται σήμερα (20.30) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, η εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου και ο Νίκος Μαραντζίδης, πολιτικός επιστήμων, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 

Ο Ερικ Σμιντ της Google στην Αθήνα

 

Ποιο είναι το μέλλον του Διαδικτύου και οι τάσεις της τεχνολογίας; Πώς αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά μας; Δημιουργούν οι τεχνολογικές καινοτομίες τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής; Είναι η τεχνολογία η κινητήριος δύναμη για μια ισχυρή οικονομία που προσφέρει νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας; Από τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους για να απαντήσει ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Ερικ Σμιντ, μιλά απόψε (17.30) στο Megaron Plus με θέμα: «Technology as a spark of growth». Τη διάλεξη και τη συζήτηση με το κοινό συντονίζει ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Η διάλεξη θα αρχίσει στις 17.30. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή τους αρχίζει στις 16.00. Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

 

Το Μέγαρο τιμά τον Λ. Καραπαναγιώτη

 

«O Λέων Καραπαναγιώτης και η πρόκληση της είδησης» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα (19.00) το Megaron Plus τιμώντας το ιερό τέρας της ελληνικής δημοσιογραφίας που εξέφρασε και σημάδεψε μιαν ολόκληρη εποχή. Ομιλητές είναι ο Παντελής Καψής, δημοσιογράφος, υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, η δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη και ο Χρήστος Μεμής, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας «Τα Νέα». Παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος Στάθης Ευσταθιάδης και συντονίζει ο Ν. Αλιβιζάτος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογίας.

 

Ο Λέων Καραπαναγιώτης, άνθρωπος με πλούσια και πολύπλευρη μόρφωση, αποτέλεσε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της δημοσιογραφίας, του πνευματικού κόσμου και της πολιτικής και στάθηκε δάσκαλος για δύο γενιές δημοσιογράφων. Γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1931 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι και κατόπιν στην Ελβετία. Το 1963 ανέλαβε διευθυντής Σύνταξης στο «Βήμα» και η θητεία του συνοδεύτηκε από τη μετεξέλιξη της εφημερίδας σε μαχητικό, δημοσιογραφικό όργανο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης στην κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο. Από το 1982 και για μια 20ετία ήταν διευθυντής των «Νέων».

 

Συνέδεσε το όνομά του με γεγονότα-σταθμούς της νεότερης πολιτικής ζωής της χώρας. Εδωσε αγώνες με την πένα του για τη Δημοκρατία σε καιρούς δύσκολους για τον τόπο. Είχε στενή προσωπική φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου από το πρώτο κιόλας διάστημα που ο μετέπειτα ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Βρέθηκε δίπλα στον Γεώργιο Παπανδρέου και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον «ανένδοτο» που κήρυξε ο Γέρος της Δημοκρατίας παραδίδοντάς του συγκλονιστικά στοιχεία για τις εκλογές «βίας και νοθείας» της ΕΡΕ το 1961.

 

Το 2002 ο Λέων Καραπαναγιώτης τιμήθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 74 ετών.

 

Πτήσεις δωματίου του Κεχαγιόγλου

 

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Κεχαγιόγλου «Στις άκρες του κόσμου – Πτήσεις δωματίου». Τριάντα έργα ακριλικά σε καμβά, δουλειά των δύο τελευταίων χρόνων, πίνακες, κυρίως μεσαίων διαστάσεων, όπου η καθαρή ζωγραφική έχει τον πρώτο λόγο παρουσιάζονται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου 20, τηλ. 2103608278). Μαζί με τα ζωγραφικά έργα θα εκτεθούν μια σειρά έγχρωμων φωτογραφιών και μια βιντεοεγκατάσταση.

«Ο μανάβης» στον Ιανό

 

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ κάνει κατάληψη στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24, 210 3217810). Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διοργανώνονται κάθε Πέμπτη στις 10.30 μ.μ. προβολές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό Η έναρξη γίνεται απόψε με την ταινία «Ο μανάβης» (2013) του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου. Ενα οδοιπορικό στα χωριά της Νοτιοδυτικής Πίνδου μαζί με τον μανάβη Νίκο Αναστασίου, ο οποίος από τη δεκαετία του ’80 κάθε εβδομάδα κάνει με το φορτηγάκι του το δρομολόγιο των 75 χιλιομέτρων.

 

Μotorama και Still Corners

 

Η alternative Αθήνα απόψε βλέπει τους Motorama και η alternative Θεσσαλονίκη τους Still Corners (φωτ.), οι οποίοι παίζουν επίσης αύριο στην Αθήνα και το Σάββατο στην Πάτρα. Oι Still Corners, η μπάντα από το Λονδίνο, έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Η σοφιστικέ noir pop σπίθα του Αντζελο Μπανταλαμέντι και η αιθέρια αισθητική των Cocteau Twins είναι κάποια από τα στοιχεία που μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στα κομμάτια τους. Στα φωνητικά η Τέσα, η μουσική τους κινηματογραφική, τα τραγούδια γραμμένα από τον Γκρεγκ Χιουτζ. Το 2010 κυκλοφόρησαν από τη Sub Pop έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, το «Creatures of an Hour», φέτος οι Still Corners κάνουν ένα βήμα πιο μπροστά με τον δίσκο «Strange Pleasures» και ήχους που θυμίζουν τα κινηματογραφικά τοπία του Ντέιβιντ Λιντς. Απόψε Eightball Θεσσαλονίκη (Πίνδου 1, Λαδάδικα). Παρασκευή: An club (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια). Σάββατο: Πάτρα, Ρήγα Φεραίου 150.

 

• Οι Motorama έρχονται στο six d.o.g.s στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας τους για να παρουσιάσουν το νέο τους άλμπουμ «Calendar», αλλά και παλιότερο υλικό τους. Παίζουν post punk και new wave, κατάγονται από τη Ρωσία και είναι μαζί από το 2010. Γνήσια παιδιά των 80s, μεγάλωσαν ακούγοντας Joy Division, Smiths και Beach Boys, αγάπησαν αργότερα τους Interpol και πλέον έχουν αγαπηθεί οι ίδιοι ώς άξιοι συνεχιστές του ήχου όλων των παραπάνω (six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8).

 

Scroll to top