Pin It

Συνεχίζονατι οι έρευνες των εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη για τη λίστα Λαγκάρντ

 

Της Μαρίας Δήμα

 

Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για βαρύτατα κακουργήματα ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα στοιχεία των οποίων… εξαφανίστηκαν από την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ.

 

Και οι τρεις έχουν κληθεί από τους Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, ως ύποπτοι διάπραξης των αδικημάτων:

 

-ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50),

 

-ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, επίσης, με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου,

 

-φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος,

 

-νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) κατ' επάγγελμα,

 

-και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

 

Την περασμένη Παρασκευή η ξαδέρφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αδερφής της πρώτης, διά των πληρεξουσίων δικηγόρων τους ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

 

Οπως σημειώνουν δικαστικές πηγές, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος που διενεργείται από το ΣΔΟΕ στους λογαριασμούς των τριών δικαιούχων συγγενών του πρώην υπουργού, η λαθροχειρία των αρχείων τους έχει δημιουργήσει στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς υποψίες για τη διάπραξη συγκεκριμένων αδικημάτων.

 

Γι' αυτό στα υπομνήματά τους που αναμένεται να καταθέσουν εντός της εβδομάδας στους εισαγγελείς θα πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για τη νόμιμη προέλευση και φορολόγηση των καταθέσεών τους στην ελβετική τράπεζα HSBC.

 

Παράλληλα, οι δύο εισαγγελείς και αυτή την εβδομάδα λαμβάνουν «πυρετωδώς» καταθέσεις από πρόσωπα που στελέχωναν το υπουργικό γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανιχνεύσουν τη διαδρομή του πρωτότυπου CD όταν αφίχθη για πρώτη φορά από τη Γαλλία το 2010, πριν ακόμα εξαφανιστούν τα ίχνη του.

Scroll to top