07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαζύγιο με τους δύο

      Pin It

Ο Φ. Κουβέλης θέτει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας Βουδούρη και Μουτσινά, όμως στη ΔΗΜΑΡ δυναμώνουν οι αντιδράσεις για την «πάση θυσία» στήριξη της κυβέρνησης 

 

Tου Νίκου Σβέρκου

 

Μπορεί η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να επιχειρεί να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, ωστόσο το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ και η απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης για στοχοποίηση μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν αφήνουν αλώβητο τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο.

 

Η διαφωνία των βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά με την τακτική της κυβέρνησης τούς οδηγεί με απόφαση του Φώτη Κουβέλη στην έξοδο της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ενώ και άλλοι βουλευτές εκφράζουν χαμηλόφωνα τη διαφωνία τους με την τακτική των κυβερνητικών εταίρων.

 

«Ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ενώ δεν έχει διατυπώσει κανένα σοβαρό επιχείρημα στα όσα υποστηρίζουμε» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Οδυσσέας Βουδούρης, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ «δέχεται σοβαρές πιέσεις από τους Σαμαρά και Βενιζέλο, επιλέγοντας την πάση θυσία στήριξη της κυβέρνησης».

 

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε ότι στην ουσία του σκανδάλου της λίστας Λαγκάρντ υπάρχουν προεκτάσεις ποινικών ευθυνών και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που αφορούν το ότι η λίστα χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σαν προσωπικό έγγραφο, ότι δεν καταχωρίστηκε ούτε καν στα πρωτόκολλα που αφορούν σε απόρρητες πληροφορίες, καθώς και ότι η λίστα δεν παραδόθηκε στον διάδοχό του Φίλιππο Σαχινίδη. Ο Ο. Βουδούρης προσέθεσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση για προκαταρκτική, ανεξαρτήτως του ποιος την καταθέσει, που θα ζητά τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Την ίδια ώρα στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλοι βουλευτές που εκφράζουν τη διαφωνία τους για τον χειρισμό της υπόθεσης από την τρικομματική κυβέρνηση. Ο Γιάννης Πανούσης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σημείωσε ότι «πρέπει σίγουρα να διερευνηθούν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ» προκρίνοντας τη δημιουργία μιας σχετικής εξεταστικής επιτροπής.

 

Ο βουλευτής και εγκληματολόγος ωστόσο θεωρεί ότι «υπάρχει διάκριση ανάμεσα στο ποινικό και το πολιτικό μέρος της απόδοσης ευθυνών, ενώ οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν βρήκαν ποινική εμπλοκή σε άλλο πρόσωπο πέραν των συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου».

 

Οσον αφορά, πάντως, το τυπικό μέρος της ανακοίνωσης της διαγραφής των Βουδούρη και Μουτσινά στην Εκτελεστική Επιτροπή της Τρίτης, το καταστατικό του κόμματος δεν περιέχει σχετική διάταξη, ενώ δεν υπάρχει και κανονισμός λειτουργίας της Κ.Ο. του κόμματος.

 

«Το ότι δεν έχουμε συζητήσει ποτέ την πρόταση για τον κανονισμό λειτουργίας της Κ.Ο. δεν είναι τυχαία παράλειψη, αλλά επιλογή», σημείωσε στην «Εφ.Συν.» ο Ο. Βουδούρης, προσθέτοντας ότι «θα πρόκειται για παράδοξο αν ο Φώτης Κουβέλης χρησιμοποιήσει τον κανονισμό της Βουλής για τη διαγραφή μας».

 

«Η διαγραφή των δυο βουλευτών θα είναι στάχτη στα μάτια» δηλώνει παράλληλα στην εφημερίδα μας ο Ανδρέας Νεφελούδης από το μειοψηφούν «Αριστερό Δίκτυο» της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι «η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να διαγράψει κανέναν από το κόμμα μας». Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι οι χωριστοί δρόμοι για τις δυο πλευρές «θα είναι δική μας απόφαση και όχι επιλογή της ηγεσίας».

 

[email protected]

 

Scroll to top