11/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αφοπλίζονται» οι βουλευτές της Χ.Α.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστεί η άρση της ασυλίας. Επισπεύδει τις διαδικασίες για τη διακοπή της χρηματοδότησης ο Χ. Αθανασίου.
      Pin It

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστεί η άρση της ασυλίας. Επισπεύδει τις διαδικασίες για τη διακοπή της χρηματοδότησης ο Χ. Αθανασίου

 

Των Ελενας Βαρίνου, Χάρη Ιωάννου

 

γ. γερμενης χρ. αλεξοπουλος χρυση αυγη βουληΣτον πολιτικό της αφοπλισμό οδηγείται η Χρυσή Αυγή, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή αναμένεται να αποφασίσει διακομματικά την άρση της ασυλίας έξι ακόμη μελών της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας, με την κυβέρνηση, παράλληλα, να προωθεί ταχύρρυθμα την αναστολή της κρατικής της χρηματοδότησης.

 

Ετσι, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια αφού, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μεταφέρει τη σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου έτσι να «κλείσει» νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό το θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής (θα αποσυρθεί δηλαδή από το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υποδίκων, αφού αυτό θα φτάσει στην Ολομέλεια σε δύο εβδομάδες).

 

Η τροπολογία

 

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ξεχωριστά τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων, ωστόσο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Ν. Βούτσης άφησε ανοιχτό το θέμα της διάστασης καθώς, απαντώντας στους καταλογισμούς πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλει επί της ουσίας να ψηφίσει την τροπολογία κατά της Χρυσής Αυγής, μίλησε για «επικοινωνιακά πανηγυράκια» που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Προσθέτοντας πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με τα κόμματα, ούτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικών οργάνων.

 

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ο Χαρ. Αθανασίου υποστήριξε σχετικά πως «η Δικαιοσύνη κινήθηκε στο ζήτημα των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής με ταχύτητα και νηφαλιότητα», επαναλαμβάνοντας ότι «η θέληση του πρωθυπουργού ήταν η ταχεία διεκπεραίωση». Προηγουμένως πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης καταλόγισε τόσο σε ορισμένα από τα ΜΜΕ όσο και σε μερίδα βουλευτών πως «το παράκαναν», υποστηρίζοντας ότι χωρίς να έχουν γνώση της δικογραφίας ερμήνευσαν κατά το δοκούν τις ποινικές διατάξεις.

 

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάσισε χθες το απόγευμα να εισηγηθεί την άρση της ασυλίας έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής με ομοφωνία ουσιαστικά των μελών της αφού, βέβαια, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «παρών».

 

Πρόκειται για τους Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλο και Στ. Μπούκουρα των οποίων την άρση ασυλίας αιτήθηκαν οι ανακριτικές αρχές προκειμένου να ασκήσουν δίωξη εναντίον τους για την πράξη «της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της διεύθυνσης αυτής». Η επιτροπή εισηγήθηκε επίσης την άρση της ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη (για τα επεισόδια στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μεταξύ των άλλων, όπως καταγράφηκε σε βίντεο, απείλησε αστυνομικό με τη φράση «θα έχεις νεκρούς εδώ»), του Ηλ. Παναγιώταρου (για τα έκτροπα στο θέατρο «Χυτήριο» και για επεισόδια στη Λάρισα) και του Χρυσοβ. Αλεξόπουλου (για παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό).

 

«Από ενθουσιασμό…»

 

«Ο,τι κάνω, το κάνω από ενθουσιασμό», φέρεται να είπε ο Γ. Γερμενής ενώπιον των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας (σ.σ. τα μέλη της Χρυσής Αυγής παρέκκλιναν χθες από την τακτική τους να μην παρίστανται σε ανάλογες περιπτώσεις στην αντίστοιχη κοινοβουλευτική διαδικασία).

 

Ζητώντας ο ίδιος από την επιτροπή να ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας του, υποστήριξε πως διώκεται η ιδεολογία του, συμπληρώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «δεν περίμενα ποτέ ότι θα ερχόταν η εποχή που θα κατηγορούμαι για ανατροπή του πολιτεύματος». Τέλος… αποσαφήνισε πως είναι «κατά της εμφάνισης με φόρμες παραλλαγής» και ότι ποτέ δεν του άρεσαν «ο στρατός και οι ασκήσεις»!

 

Η απόφαση για την άρση της ασυλίας των τριών θα ληφθεί τυπικά την ερχόμενη Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

 

Scroll to top