11/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξυφαίνουν σενάρια περί αριστερής βίας

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ποινικοποιήσει τα κινήματα αντίστασης και να τα συνδέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Pin It

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ποινικοποιήσει τα κινήματα αντίστασης και να τα συνδέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Φώτη Παπούλια

 

«Αν ο πρωθυπουργός και οι σύμβουλοί του νομίζουν ότι μπορούν να στοχοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική και συνταγματική κρίση, τότε την απάντηση θα την πάρουν από τον ελληνικό λαό» διαμηνύουν προς κάθε πλευρά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία δεν πείθονται από τις επίσημες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργών της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζουν τα περί προβοκάτσιας «φαντασιόπληκτα σενάρια και γελοιότητες».

 

Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει σε ηγετικά κλιμάκια του κόμματος κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δυνάμει εκφραστή της «αριστερής βίας» και, εκμεταλλευόμενη την -πανταχόθεν βαλλόμενη (ακόμα και στο εσωτερικό της)- θεωρία των «δύο άκρων», να εξισώσει τα κοινωνικά κινήματα με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, υιοθετώντας τη λογική ότι «πλέον ασχολούμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τελειώνουμε με το άλλο άκρο».

 

Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»

 

Σε χθεσινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Αυγή» με τίτλο «Στήνουν προβοκάτσια» ανέδειξε το θέμα παραθέτοντας πληροφορίες και στοιχεία για το «τι συζητά ο Σαμαράς με συμβούλους του στο Μαξίμου, τη νομική κάλυψη Βενιζέλου και τον ρόλο Δένδια και Αθανασίου» σημειώνοντας τις «αντιδράσεις φιλελεύθερων στελεχών της Ν.Δ». Στο ρεπορτάζ της «Αυγής», το οποίο υπογράφεται από «ειδικό συνεργάτη», επισημαίνεται «η συστηματική παρακολούθηση των τηλεφώνων βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», με την ελπίδα να στοιχειοθετηθεί η σχέση της αντιπολίτευσης με οποιαδήποτε μορφή βίας, ο βομβαρδισμός της κοινής γνώμης με την τοξική προπαγάνδα κατά της αριστερής βίας, όπως και «η κινητοποίηση των προθύμων στο δικαστικό σώμα, οι οποίοι θα αναλάβουν να γενικεύσουν τις Σκουριές και να περάσουν την “αντιεγκληματική” νομοθεσία από τα κινήματα αντίστασης στην Αριστερά».

 

Το γεγονός ότι για την υπόθεση των Σκουριών έχει οριστεί εφέτης ανακριτής δημιουργεί στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πεποίθηση, έως βεβαιότητα για αρκετά από αυτά, ότι «η μετονομασία του λαϊκού κινήματος στις Σκουριές σε εγκληματική οργάνωση, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ως εγκληματίες είκοσι τρεις κάτοικοι και να είναι προφυλακισμένοι τέσσερις», οδηγεί την κυβέρνηση να «κατασκευάσει τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και τον καθοδηγητικό του ρόλο, κατά την παλιά μέθοδο του κομμουνιστικού δακτύλου».

 

Αν και έγκριτοι νομικοί και δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι αδιανόητο να κατηγορηθεί μία ολόκληρη τοπική κοινωνία ότι «συνιστά εγκληματική οργάνωση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια κίνηση θα υπερέβαινε τα όρια του Συντάγματος, εν τούτοις η εφημερίδα επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «στο στόχαστρο της ΕΥΠ δεν είναι μόνο στοχοποιημένος λόγω δημόσια διατυπωμένων απόψεών του βουλευτής της Μακεδονίας, αλλά και βουλευτές της Θεσσαλονίκης, τα τηλέφωνα και οι κινήσεις των οποίων παρακολουθούνται».

 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντησή του με την ομοσπονδία των βενζινοπωλών. Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Πολιτική κάνουμε ρωτώντας συγκεκριμένα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να δώσουν απαντήσεις, έχουμε ζητήσει συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την οποία αρνείται ο πρωθυπουργός».

 

Και επιχειρώντας να προσδώσει ευρύτατη διάσταση στο θέμα της προβοκάτσιας και της «θεωρίας των δύο άκρων» συνέχισε με νόημα: «Ελπίζω (ο πρωθυπουργός) να έρθει και να δώσει απαντήσεις, όχι στους βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και στους βουλευτές της συμπολίτευσης, που ορθότατα θέτουν ζητήματα τα οποία χρήζουν σημαντικών έγκαιρων και έγκυρων απαντήσεων».

 

Επί της ουσίας ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να οξύνει τις εσωκομματικές τριβές που έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η θεωρία των δύο άκρων με τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από «πρωτοκλασάτα» στελέχη της κυβέρνησης.

 

Οικονομία και καθημερινότητα

 

Βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβλέπουν ότι η «αντιτρομοκρατική»(!) δραστηριότητα της κυβέρνησης συναρτάται απόλυτα με το τέλος του success story. Kαι επιχειρούν να μεταφέρουν τη συζήτηση στα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνικής καθημερινότητας. Η αμφισβήτηση των κυβερνητικών εκτιμήσεων για την οικονομία από το ΔΝΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ουσιαστικά ακυρώνει τις όποιες προσπάθειές της να εμφανίσει εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος «επιτυχίες» στην οικονομία. Η εμμονή της να στηριχθεί σε επικοινωνιακού τύπου «πυροτεχνήματα» περί πρωτογενών πλεονασμάτων και επενδυτικών επιτυχιών συγκρούεται μετωπικά με την πραγματικότητα. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «η βιωσιμότητα του χρέους, η ψευδαίσθηση της επιστροφής στις αγορές το 2014, ο αναπόφευκτος-ατελέσφορος νέος δανεισμός, η παράταση της ύφεσης για δύο ακόμη χρόνια και η εκτίμηση για νέο πακέτο 6,5 δισ. δεν εξωραΐζεται με λογιστικές αλχημείες και ευχές».

 

Και όπως ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «κατανοούμε γιατί ο πρωθυπουργός δεν έρχεται στη Βουλή, τι να κάνει, να παραδεχτεί το αδιέξοδο του ίδιου και της κυβέρνησής του;».

 

Scroll to top