11/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα νέα μέτρα αγχώνουν το ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ότι και μόνο η συζήτηση γι’ αυτά θα δημιουργούσε νέες δημοσκοπικές πιέσεις στο Κίνημα.
      Pin It

Στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν ότι και μόνο η συζήτηση γι’ αυτά θα δημιουργούσε νέες δημοσκοπικές πιέσεις στο Κίνημα

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρέλειψε να υπερτονίσει και χθες την πίστη του στις μνημονιακές δεσμεύσεις

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η έκθεση του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2016, καθώς από τη μια πλευρά η βασική κυβερνητική γραμμή κατά των νέων δημοσιονομικών περικοπών αμφισβητείται ευθέως και από την άλλη ενδεχόμενη αποδοχή τους θα ισοδυναμούσε με διπλή καταστροφή για τη Χαριλάου Τρικούπη.

 

Αφενός θα δημιουργούσε ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αφετέρου θα επέφερε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση και συνθήκες αποσταθεροποίησης.

 

«Να βρούνε βουλευτές να τα ψηφίσουν, αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα. Εμείς έχουμε πει ότι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις δεν θα υπάρξουν», δήλωσε χθες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης (Ρ/Σ Αθήνα 9,84), ο οποίος όμως στη συνέχεια, θέλοντας να υπογραμμίσει τη «συνεπή» και «υπεύθυνη» στάση του κόμματός του, υπέρ της πολιτικής σταθερότητας, υπενθύμισε το παράδειγμα της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές [...] κάναμε μια πολιτική συμφωνία την οποία υπηρετούμε ακόμη».

 

Η ηγεσία του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, στην προσπάθειά της να ξορκίσει κάθε πιθανότητα επιπλέον επώδυνων αποφάσεων, χρησιμοποίησε στην επιχειρηματολογία της μία ακόμη παράμετρο. Αυτή της διόγκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της ενίσχυσης των ποσοστών ακραίων και επικίνδυνων πολιτικών δυνάμεων όπως η Χρυσή Αυγή.

 

«Επρεπε να χυθεί αίμα αθώων, προκειμένου να γίνει κοινή συνείδηση ότι εδώ έχουμε μια Ελλάδα που δεν είναι μόνον δημοσιονομικό εργαστήριο, αλλά είναι και εργαστήριο για τη δοκιμασία των δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ερευνών με αφορμή την επερχόμενη ελληνική προεδρία και θέμα «Για να ξεπεράσει την κρίση, η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει».

 

Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη απηύθυναν προειδοποίηση ενόψει ευρωεκλογών για τον κίνδυνο επικράτησης των ευρωσκεπτικιστών, εξέλιξη που κρίνουν ως ιδιαιτέρως αρνητική για την προοπτική του συνολικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 

«Στην υπηρεσία της ανάπτυξης»

 

Πάντως, σε παράλληλο επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ διαμέσου του προέδρου του έσπευσε να υπερτονίσει την πίστη του στις μνημονιακές δεσμεύσεις, που σε μεγάλο βαθμό επιτείνουν την κρίση και το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι οι λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές» είναι ανάγκη να υλοποιηθούν «στην υπηρεσία της ανάπτυξης, του γενικού συμφέροντος και ενός νέου πραγματικά ευρωπαϊκού κράτους».

 

Ενδεικτική της προσήλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου στο άρμα του Μνημονίου, παρά τη θεωρητική απόρριψη των νέων μέτρων, είναι η επανάληψη της θέσης ότι «ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει Σχέδιο Β», ενώ επιπλέον συμπλήρωσε ότι μια καθαρή και έντιμη συζήτηση με τους εταίρους δεν σημαίνει «χάρη» και χαλάρωση των προσπαθειών.

 

Εξάλλου, αναφερόμενος στα σενάρια ενός νέου κουρέματος για την Ελλάδα εκτίμησε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αφού όπως δικαιολογήθηκε πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι αισιόδοξες πολιτικές παραδοχές και χαρακτήρισε “παντελώς ανεύθυνες” όλες τις σχετικές δημόσιες συζητήσεις για το επίμαχο θέμα.

 

[email protected]

 

Scroll to top