11/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΡΤ όπως έπρεπε να ήταν πάντα

Μετά το «μαύρο» στις οθόνες, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας απεγκλωβίστηκε από τον κρατισμό και έγινε πλουραλιστικός με εκατομμύρια «θεάσεις».
      Pin It

Μετά το «μαύρο» στις οθόνες, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας απεγκλωβίστηκε από τον κρατισμό και έγινε πλουραλιστικός με εκατομμύρια «θεάσεις»

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Επρεπε να προηγηθεί το λουκέτο της 11ης Ιουνίου για να γίνει η ΕΡΤ ό,τι έπρεπε να ήταν από πάντα: ένας ελεύθερος, αντικειμενικός, πλουραλιστικός, δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Αυτό είναι τώρα η ΕΡΤ, αυτό ακριβώς. Σήμερα, 11 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται τέσσερις μήνες μετά το λουκέτο των Σαμαρά-Κεδίκογλου. Και τι τραγική ειρωνεία, είναι το ίδιο ακριβώς που επιθυμεί για τη ΔΤ και ο υφυπουργός για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση Π. Καψής, όπως το ανέλυσε χθες στο 6ο Συνέδριο Νομικών και Δημοσίων Υποθέσεων που διοργάνωσε η EBU (Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Φορέων) στην Αθήνα: «Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα στηρίζεται στις ακόλουθες αρχές: την ανεξαρτησία από πολιτικές παρεμβάσεις, τον απεγκλωβισμό από συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος, την αντικειμενική πληροφόρηση, τη χρηστή διαχείριση, την έμφαση στην ποιότητα και τη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών».

 

Η ΕΡΤ δίνει τα ρέστα της πάντως τέσσερις μήνες τώρα. Οι εργαζόμενοι στην Αγία Παρασκευή, η ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη και οι πολλοί περιφερειακοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα βγάζουν πρόγραμμα, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, σε 24ωρη βάση. Σε τηλεοπτικούς δέκτες, ψηφιακούς κι αναλογικούς, και διαδίκτυο. Εντός του τετραμήνου μετρούν κάτι παραπάνω από 20 εκατομμύρια «θεάσεις», που αντιστοιχούν σε περίπου 5,3 εκατομμύρια θεάσεις ανά μήνα, ή περί τις 167.640 την ημέρα – με «αιχμή του δόρατος», προφανώς, τα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση και ανάλογες ενημερωτικές εκπομπές τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Χώρια το site της ERTOpen.com με τους περισσότερους από τρία εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες αυτούς τους τέσσερις μήνες. Και δεν ξεχνάμε και τους καλλιτέχνες που έδωσαν κατά δεκάδες το «παρών» στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής από την 11η Ιουνίου και μετά. Αυτά έλεγαν χθες στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην ΕΡΤ οι επικεφαλής της, συν αντιπρόσωποι από τα σωματεία Τύπου. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά βέβαια, είχε προηγηθεί από το προηγούμενο βράδυ η αυτοκτονία μιας απολυμένης εργαζόμενης της ΕΡΤ 3. (Διαβάστε στη διπλανή στήλη). Eν κατακλείδι να σημειώσουμε πως σε λίγες ημέρες λήγουν οι πρώτες δίμηνες συμβάσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης. Συμβάσεις, υπενθυμίζουμε, εκτός ΑΣΕΠ σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει για τα εποχικά επαγγέλματα, δασοπυροσβέστες κ.ο.κ. Αυτές οι συμβάσεις ούτε να παραταθούν επιτρέπεται ούτε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Να δούμε τι θα σκαρφιστεί πάλι η κυβέρνηση. Ενα «πραξικόπημα πάνω στο πραξικόπημα» μήπως, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Σαβίδης;

 

[email protected]

 

Scroll to top