Pin It

Το νέο δελτίο για τα φάρμακα, που ισχύει από σήμερα, περιλαμβάνει 2.000 σκευάσματα με τιμές κατά λάθος χαμηλότερες από τις πραγματικές, με αποτέλεσμα να τα αποσύρουν οι εταιρείες και οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν σε θεραπείες που θα στοιχίζουν πολύ περισσότερο

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Επιλεκτικά διόρθωσε τις τιμές των φαρμάκων στο νέο δελτίο τιμών που εξέδωσε και ισχύει από σήμερα το υπουργείο Υγείας. Μόνο προς τα κάτω, όπου υπήρχε λάθος και τα φάρμακα είχαν ακριβότερη τιμή (1.300 φάρμακα), αφήνοντας 2.000 φάρμακα, οι τιμές των οποίων είναι κατά λάθος χαμηλότερες, στα ίδια. Οι τιμές δεν έχουν αποδοθεί σωστά, με αποτέλεσμα ο πολίτης να ωφεληθεί βραχυπρόθεσμα αλλά όταν εξαντληθούν τα αποθέματα να πρέπει να πάει σε ακριβότερο φαρμακευτικό σχήμα.

 

Αν τα φάρμακα φτηνύνουν και αποσυρθούν και πωλούνται μόνο τα ακριβά, κάναμε μια τρύπα στο νερό, λένε γνώστες του χώρου του φαρμάκου και προσθέτουν: Δεν είναι αυτοσκοπός η μείωση όταν δεν έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια.

 

Αν τη στιγμή που όλα τα αντίγραφα φάρμακα πρέπει να έχουν την ίδια τιμή –το 80% της τιμής του πρωτότυπου– και αυτό δεν συμβαίνει γιατί έχουν γίνει λάθη, οι εταιρείες θα αποσύρουν τα φάρμακα με την λάθος πολύ χαμηλή τιμή από την αγορά, γιατί θα είναι ασύμφορο. Οι πολυεθνικές πρώτες απ' όλες, αφού η χώρα μας είναι χώρα αναφοράς τιμολόγησής τους για 60 άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη.

 

Οταν ένα φάρμακο κοστίζει 3 ευρώ κι από λάθος τιμολογείται 1,5 ευρώ, η εταιρεία θα το αποσύρει. Η λύση για τον ασθενή θα είναι μετά ένα φάρμακο –άλλης σύστασης- που κοστίζει 12 ευρώ ή ένα άλλο φάρμακο που κοστίζει 28 ευρώ. Επομένως τι έχουμε καταφέρει; Να ρίξουμε κατά 1,5 ευρώ την τιμή του φαρμάκου ώστε να αποσυρθεί και να χρειάζεται ο άρρωστος να ξοδέψει το δεκαπλάσιο ποσό για να γίνει καλά.

 

Αυτό είναι το 7ο μέσα σε τρεις μήνες δελτίο τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας –έξι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ένα η υπηρεσία του ίδιου του υπουργείου με τον έλεγχο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

 

Τον Οκτώβριο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων, ακολούθησαν πέντε ορθές επαναλήψεις μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου του 2012 κι ένα διορθωτικό τώρα. Μόνο που το διορθωτικό δεν είναι ακριβώς διορθωτικό, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε μόνο τις προς τα κάτω διορθώσεις και όχι τις προς τα πάνω.

 

Οσα φάρμακα είχαν τιμολογηθεί εκ παραδρομής προς τα κάτω και έπρεπε να ανέβουν οι τιμές τους παρέμειναν στα ίδια. Ο αναπληρωτής υπουργός, φαίνεται, ζήτησε να μελετήσει μόνο τις προς τα πάνω αδικίες κι όχι τις προς τα κάτω.

 

Scroll to top