Pin It

Λουκέτο βάζει από αύριο Τρίτη 8 Ιανουαρίου το εργοστάσιο ξυλείας της «Σέλμαν» στο Βασιλικό Χαλκίδας, καθώς ο όμιλος της Alfa Wood, στον οποίο ανήκει η εταιρεία, αποφάσισε να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της μονάδας, με πρόφαση το υψηλό εργατικό κόστος και τη μείωση των πωλήσεων, και να απολύσει τους 174 εργαζόμενους που είχαν απομείνει να δουλεύουν στο εργοστάσιο.

 

Η απόφαση για το κλείσιμο μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της Εύβοιας, η οποία μάλιστα έχει επιδοτηθεί με περισσότερο από 27 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο, πάρθηκε την περασμένη Πέμπτη και έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της αποβιομηχάνισης της περιοχής.

 

Συνδέεται δε με την άρνηση του σωματείου των εργαζομένων να συναινέσει στην πρόταση της διοίκησης για δραστικές περικοπές μισθών και την καθιέρωση εκ περιτροπής εργασίας στο εργοστάσιο Βασιλικού, ενώ έρχεται έπειτα από σειρά κινητοποιήσεων με αίτημα να καταβληθούν δεδουλευμένα αλλά και αποζημιώσεις εργατών που έχουν ήδη απολυθεί τους προηγούμενους μήνες.

 

Το εργοστάσιο στο Βασιλικό είναι σήμερα σκιά του παλιού του εαυτού μετά το μπαράζ των απολύσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την εξαγορά της «Σέλμαν» το 2009 από τον όμιλο Alfa Wood, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Αντώνη Αδαμόπουλου.

 

Αρκεί να σημειωθεί πως το 2007 η εταιρεία «Σέλμαν» απασχολούσε 935 εργαζόμενους και σήμερα μόλις 300, ενώ από αύριο θα μείνουν λιγότεροι από τους μισούς εφόσον η εταιρεία προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε, στην καταγγελία όλων των συμβάσεων.

 

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας επιμένει να φορτώνει την κρίση στις πλάτες του προσωπικού και είναι ενδεικτικό πως στην ανακοίνωση προς τους μετόχους αναφέρει ότι από τις απολύσεις και το λουκέτο στο εργοστάσιο «θα υπάρξει θετική επίδραση 5,5 εκατ. ευρώ ανά έτος λόγω του μειωμένου εργατικού κόστους».

 

Από την πλευρά του το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για επιχειρηματικά παιχνίδια των μετόχων και επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «αν κλείσει το εργοστάσιο θα είναι αποτελέσμα των γενικότερων σχεδιασμών του επιχειρηματία».

 

Το ισχυρότερο περιουσιακό στοιχείο της «Σέλμαν» είναι το ιδιόκτητο λιμάνι στο Βασιλικό, για την πιθανή αξιοποίηση του οποίου πολλά έχουν ακουστεί στο παρελθόν.

 

Β. Γεώργας

Scroll to top