13/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάμε για δουλειά στο Δίκτυο;

Καλό να σερφάρουμε για ενημέρωση, να ποστάρουμε στο facebook, να στέλνουμε ένα e-mail. Τι γίνεται, όμως, όταν ξαφνικά μας λένε ότι ο τρόπος δουλειάς μας αλλάζει εντελώς.
      Pin It

Καλό να σερφάρουμε για ενημέρωση, να ποστάρουμε στο facebook, να στέλνουμε ένα e-mail. Τι γίνεται, όμως, όταν ξαφνικά μας λένε ότι ο τρόπος δουλειάς μας αλλάζει εντελώς;

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

OK. Εχουμε και λέμε. Παίρνουμε μια ομάδα επαγγελματίες γραφιάδες και τους λέμε: το σύστημα που ξέρατε ξεχάστε το. Από σήμερα δουλεύετε σε CMS (Content Management System). Βαρύγδουπος ο τίτλος αλλά δεν είναι και κάτι μαγικό.

 

Αντί να γράφεις στο word ή στο σύστημα μιας εφημερίδας, γράφεις απευθείας (ή τέλος πάντων κάνεις αντιγραφή – επικόλληση) σ’ ένα δικτυακό σύστημα και στο τέλος πατάς ένα κουμπί και φσσσσσσσστ το κείμενό σου δημοσιεύεται στο Δίκτυο.

 

Για να μη φρικάρουν εντελώς, δε, τους έχεις ετοιμάσει κι ένα αρχείο με οδηγίες. Το οποίο το θέλουν τυπωμένο. Αλλά εκτυπωτής δεν υπάρχει.

 

Α! Να μην ξεχάσω να πω ότι η ομάδα των 15 περίπου ανθρώπων στους οποίους γίνεται το πείραμα είναι όλοι έμπειροι, τουτέστιν δεν χρειάζεται να τους μάθεις τη δουλειά τους. Απλώς πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται ένα καινούργιο σύστημα για να κάνουν τη δουλειά τους.

 

Στην πρόσφατη εμπειρία μου έπειτα από μια εβδομάδα διαπίστωσα έκπληκτη ότι δημιουργήθηκαν αμέσως τρεις ομάδες. Χωρίς συνεννόηση μεταξύ τους, αυθόρμητα εντελώς.

 

Η πρώτη ομάδα ήταν αυτοί που σε δύο μέρες το έπαιζαν στα δάχτυλα. Αλλοι είχαν υπολογιστή στο σπίτι, άλλοι όχι. Αλλοι είχαν μια πρώτη εμπειρία, άλλοι όχι. Αλλοι έκατσαν δίπλα στον εκπαιδευτή με τις ώρες, άλλοι πήραν τις οδηγίες και εξαφανίστηκαν. Τα κοινά τους γνωρίσματα; Α. Λατρεύουν τη δουλειά τους και άρπαξαν αμέσως την ευκαιρία να την αξιοποιήσουν και σ’ ένα καινούργιο μέσο. Β. Σκέφτηκαν ότι ένα ακόμα σημείο στο βιογραφικό τους, μια νέα δεξιότητα, μόνο κακό δεν θα τους κάνει για το μέλλον. (Χώρια που τώρα που το σκέφτομαι, αν αποδείξεις ότι εργαζόσουν στο τμήμα πολυμέσων ενός ΜΜΕ δεν χρειάζεται να τρέχεις να «αγοράζεις» ECDL για να αποδείξεις ότι ΕΙΣΑΙ ελέφαντας.)

 

Η δεύτερη ομάδα ήταν αυτοί που το πάλευαν σιγά σιγά. Ενα κείμενο την ημέρα και ουφ… αύριο πάλι. Με τον εκπαιδευτή αγκαλιά (συνήθως κάποιον της πρώτης ομάδας, θυμηθείτε ότι ο καλύτερος τρόπος να κατακτήσεις τη γνώση είναι να την μοιραστείς) σιγά σιγά, χωρίς να το πολυπιστεύουν, ίσα για να δείξουν ότι δεν είναι και πολύ βλάκες… αλλά έχουν άλλα πιο πιεστικά πράγματα να κάνουν. Αλλωστε καθένας το γνωρίζει: Ο πιο γρήγορος τρόπος να γράφεις είναι στο χαρτί. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι τη δουλειά τους τη βλέπουν βιοποριστικά. Αντε να βγάλουμε τη μέρα, να πάρουμε το μεροκάματο.

 

Η τρίτη ομάδα δεν έχει να κάνει ούτε με Δίκτυο, ούτε με CMS. Βρέθηκα δίπλα σε άνθρωπο, ο οποίος προσπαθούσε να με πείσει ότι δεν ξέρει πού βάζουν ακριβώς στο browser μια διεύθυνση τύπου www (έπρεπε να τα πάρω, ε;). Λουφαδόροι εκ πεποιθήσεως, άσοι τού να φορτώνουν τη δουλειά σε άλλους. Η στάση τους ήταν προβλέψιμη πριν καν ακουστούν τα αρχικά CMS. Κι όμως ζουν ανάμεσά μας.

 

Ποια ομάδα είναι η πολυπληθέστερη; Νομίζω η δεύτερη, η οποία εμφανίζει τάσεις μετακίνησης. Και προς την πρώτη και προς την τρίτη. Κυρίως προς την πρώτη όμως. Γιατί καλώς ή κακώς, την πρόοδο δεν τη σταματάει τίποτα. Κι αν κάτι είναι σέξι –και το Δίκτυο είναι πολύ σέξι– σε κερδίζει στο τέλος.

 

Φαντάζομαι ότι σε κάθε επάγγελμα, η φυγή προς τα εμπρός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά, πάλι, δεν θα σε κάνουν οι νέες τεχνολογίες καλύτερο δημοσιογράφο, ούτε γιατρό ούτε δάσκαλο. Σε κάνουν όμως πιο αποτελεσματικό.

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΠΡΟΣΒΑΣΗ

 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διοργανώνει το Διεθνές Συνέδριο «Ανοικτή Πρόσβαση @ ΕΚΤ – Αναπτύσσοντας κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την καινοτόμο χρήση της δημόσιας και επιστημονικής πληροφορίας» (www.openaccess.gr/conference2013), το τρίτο κατά σειρά ενός κύκλου διεθνών συνεδρίων που διοργανώνει από το 2008 με αντικείμενο την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική γνώση. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48) από τις 16 έως τις 18 Οκτωβρίου 2013.

 

Τα Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα και ο ρόλος τους στην Ανοικτή Διακυβέρνηση και η Ανοικτή Πρόσβαση στα αποτελέσματα της δημόσια χρηματοδοτούμενης έρευνας αποτελούν τους δύο κύριους άξονες της φετινής διοργάνωσης.

 

Στους τομείς αυτούς έχουν συντελεστεί σημαντικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, και το Διεθνές Συνέδριο προσφέρει ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης σε επίπεδο πολιτικής και υλοποιούμενων έργων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου MedOANet, που συντονίζει το ΕΚΤ και προωθεί την εφαρμογή εθνικών πολιτικών στα κράτη της Μεσογείου για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία.

 

Η πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου (16 Οκτωβρίου) εστιάζει στις εγχώριες πολιτικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες γύρω από τα Ανοικτά Δεδομένα, την Ανοικτή Διακυβέρνηση και την Ανοικτή Πρόσβαση στην έρευνα. Η δεύτερη (17-18 Οκτωβρίου) εστιάζει στην ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών Ανοικτής Πρόσβασης στην έρευνα, σύμφωνα με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη, στις χώρες της Ε.Ε., από το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η διευρυμένη υιοθέτηση της Ανοικτής Πρόσβασης στην επιστημονική γνώση αναμένεται να αποφέρει 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Στο συνέδριο συμμετέχουν καταξιωμένες προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ανοικτής Πρόσβασης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ βιντεοσκοπημένο μήνυμα θα απευθύνει η επίτροπος της Ε.Ε. για την Ερευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, Máire Geoghegan-Quinn.

 

Το συνέδριο απευθύνεται τόσο σε εκπροσώπους φορέων χάραξης πολιτικής και διεξαγωγής έρευνας, ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, και σε επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες υπηρεσίες γύρω από την ανοικτή δημόσια και επιστημονική πληροφορία, όσο και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ανοικτή Πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα και την ανοικτή διακυβέρνηση.

 

Το συνέδριο θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/events/live.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Με στόχο να επεκτείνει σε ολόκληρη την Ελλάδα τον διαδικτυακό τρόπο παραγγελίας φαγητού (online food delivery), η Clickdelivery.gr προχώρησε στη σύναψη μιας σημαντικής συμφωνίας με την Yemeksepeti για άμεση επένδυση 3 εκατ. ευρώ. Επειτα από περίπου 3 χρόνια λειτουργίας στην ελληνική αγορά, με πάνω από 2.000 γεύματα την ημέρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ιωάννινα, η Clickdelivery.gr, που ήδη διαθέτει δίκτυο 650 επιχειρήσεων εστίασης στις 4 πόλεις, δηλώνει έτοιμη να επεκτείνει τη συνεργασία της με εκατοντάδες ακόμα εστιατόρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

 

• Μόνο στο Βέλγιο, στην έδρα της εταιρείας και τιμητικά στη χώρα μας, έγινε την περασμένη βδομάδα η παρουσίαση του THEROS, του 62ου πακέτου του Magic: The Gathering, στο Kaissa Cafe. Οσοι αγαπούν αυτού του είδους τα παιχνίδια, μπορούν να εξασκηθούν και ηλεκτρονικά, χάρη σ’ ένα εύκολο tutorial, το Magic 2014 – Duels of the Planeswalkers. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν το Magic: The Gathering, όσοι δεν το ξέρουν. Παίζεται σε Xbox, PlayStation, PC, iPad ή σε ταμπλέτες Android. Μόλις οι παίκτες έχουν εντρυφήσει στη στρατηγική του παιχνιδιού, παίζοντας με τον υπολογιστή, θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν και τους φίλους τους.

 

• Η ACE-Hellas ανακοίνωσε τη νέα βελτιωμένη έκδοση του λογισμικού στατικής και δυναμικής ανάλυσης των κατασκευών SCADA Pro 14. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας έκδοσης, διοργανώνεται εκδήλωση τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Ledra Mariott» (αίθουσα «Aegean», ώρα προσέλευσης 17.00), όπου θα παρουσιαστούν όλες οι νέες δυνατότητες της εφαρμογής, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ολοκληρωμένες λύσεις των συνεργατών της ACE-Hellas, HP Hellas, Fischer Hellas και Sika Hellas αλλά και να κερδίσουν πλούσια δώρα. Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση παρακαλούμε να εγγραφούν εντελώς δωρεάν, μέσα από το link: http://img.ace-hellas.gr/scada/scada14_event.html

 

 

 

 

Scroll to top