07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάνα Κουράγιο

      Pin It

OI ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Μητέρα μήνυσε τους δικαστές που αθώωσαν τους απαγωγείς και προαγωγούς της κόρης της, ενώ έχει σώσει 130 γυναίκες θύματα του τράφικινγκ

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Επειτα από δέκα μήνες και καταθέσεις εκατό μαρτύρων, ανάμεσά τους και 10 γυναικών που διασώθηκαν από τα κυκλώματα διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, οι δικαστές χρειάστηκαν μόνο 4 ώρες για να αποφασίσουν την αθώωση των 13 κατηγορουμένων στην πιο πολύκροτη υπόθεση απαγωγής και εξαναγκασμού σε πορνεία της Αργεντινής.

 

 

Η δίκη για την απαγωγή της Μαρία ντε λος Ανχελες «Μαρίτα» Βερόν, που το 2002 έπεσε στα χέρια κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και έως και σήμερα παραμένει αγνοούμενη, κατέδειξε για μια ακόμη φορά τη συνενοχή δικαστικών και αστυνομικών αρχών, που συχνά εμπλέκονται σε αυτά τα εγκλήματα, δήλωσε Φαμπιάνα Τούνιες, διευθύντρια της Casa del Encuentro, οργάνωσης που ασχολείται με τα ζητήματα βίας κατά των γυναικών και η οποία έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για 700 περιπτώσεις εφήβων και γυναικών θυμάτων απαγωγής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Αργεντινή.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης, οι καταθέσεις που καταδείκνυαν τη δράση της μαφίας, η οποία απάγει και διακινεί νέες γυναίκες στην περιοχή, αλλά και οι μαρτυρίες γυναικών, που σώθηκαν από τα δίκτυα του trafficking και βεβαίωσαν ότι είδαν και μίλησαν με τη Μαρίτα στα πορνεία της γειτονικής επαρχίας Λα Ριόχα, δεν ήταν πειστικές. Αλλά η Σουσάνα Τριμάρκο, μητέρα του θύματος, που προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των τριών δικαστών κατηγορώντας τους ότι δωροδοκήθηκαν, δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει τον αγώνα της, όπως δεν το έκανε όλα αυτά τα χρόνια, από τις 3 Απριλίου το 2002 όταν η Μαρίτα έφυγε από το σπίτι της για να επισκεφθεί έναν γιατρό και δεν επέστρεψε ποτέ.

 

Η Σουσάνα κατάφερε όχι μόνο να ξεδιπλώσει το νήμα της τραγωδίας, αποκαλύπτοντας πώς απήγαγαν την κόρη της, πώς τη βίασαν, πώς την ανάγκασαν να πάρει ναρκωτικά και να δουλεύει στα πορνεία της Λα Ριόχα, ή να εντοπίσει 13 από τα άτομα που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο δίκτυο διακίνησης γυναικών. Η Τριμάρκο μόνη της, μεταμφιεσμένη και αποκρύβοντας την ταυτότητά της, κατάφερε να διασώσει κάπου 130 γυναίκες που απήχθησαν από αυτά τα δίκτυα, ταξιδεύοντας ακόμη και στην Ευρώπη για να βρει τα ίχνη τους.

 

Με το Ιδρυμα Μαρία ντε λος Ανχελες, που ίδρυσε προς τιμήν της κόρης της, μάχεται για τον εντοπισμό και διάσωση των θυμάτων και χάρη στη δράση της υιοθετήθηκε το 2008 νέα νομοθεσία κατά της διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η Υπηρεσία Διάσωσης και Στήριξης Θυμάτων Trafficking που συστάθηκε με αυτόν τον νόμο έχει έκτοτε διασώσει από τα δίκτυα των διακινητών 3.875 γυναίκες και έφηβες.

 

Βραβευμένη τον περασμένο Δεκέμβριο με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ασουσένα Βιγιαφλόρ της Αργεντινής, η Σουσάνα Τριμάρκο απτόητη συνεχίζει το έργο της «Αν σε μια υπόθεση τόσο εμβληματική υπάρχει αυτή η δικαστική απόφαση, τι να περιμένουμε για όλες τις άλλες εκκρεμείς υποθέσεις; Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη κατά της βαρβαρότητας».

Scroll to top