14/10/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Διαμαρτυρία ντοκιμενταριστών για χρέη από την ΕΡΤ

 

Το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ έφερε τα πάνω κάτω στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου κι έπληξε ιδιαίτερα τους ντοκιμαντερίστες, που σε ορισμένες περιπτώσεις, αν κι έχουν παραδώσει δουλειές τους, δεν μπορούν να εισπράξουν ευρώ τσακιστό. «Βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας» γράφουν στην επιστολή διαμαρτυρίας δύο δραστήριες και αξιόπιστες γυναίκες με σκηνοθετικό έργο. Η Αννέτα Παπαθανασίου και η Πέννυ Παναγιωτοπούλου υπογράφουν την επιστολή εκ μέρους της ΕΕΝ (Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) και της ΕΣΠΕΚ (Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου), αντίστοιχα, και ζητούν να δώσει λύση στο πρόβλημα το υπουργείο Οικονομικών.

 

«Το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Οι παραγωγές που βρίσκονταν σε εξέλιξη διεκόπησαν δίχως καμία προειδοποίηση αφήνοντας άνεργους εκατοντάδες εργαζόμενους. Τέσσερις μήνες μετά το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούμενο από την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, που ως ενδιάμεσος φορέας έχει αναλάβει τα χρέη της ΕΡΤ Α.Ε., δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ακόμη και για οπτικοακουστικά έργα που έχουν ήδη παραδοθεί, αλλά και προβληθεί από την ΕΡΤ Α.Ε. και οι παραγωγοί έχουν εκδώσει τιμολόγια» γράφουν. «Από τις αρχές Ιουλίου 2013 οι παραγωγοί και οι σκηνοθέτες υποχρεούνται να καταβάλουν τον ΦΠΑ για τιμολόγια που ουδέποτε εισέπραξαν. Στις 30 Ιουλίου 2013, εκπρόσωποι της ΕΕΝ και της ΕΣΠΕΚ σε συνάντηση με τον ειδικό διαχειριστή της ΕΡΤ κ. Γκίκα Μανάλη συμφώνησαν να προσκομίσουν επικυρωμένα αντίγραφα των τιμολογίων και των συμβάσεων παραγωγής, προκειμένου ο δεύτερος να εισηγηθεί την αποπληρωμή τους στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Οικονομικών. Με έκπληξη μαθαίνουμε σήμερα ότι κάποιοι φάκελοι χάθηκαν (!) και ότι η αποπληρωμή δεν πρόκειται να γίνει όσο το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα τελεί “υπό κατάληψιν”.

 

Στις 8 Αυγούστου 2013, σκηνοθέτες και παραγωγοί καταθέσαμε ομαδικό εξώδικο ζητώντας την αποπληρωμή των οφειλομένων. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση.

 

Με την πρόφαση ότι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των οφειλών της καταργηθείσης ΕΡΤ, τόσο ο διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης όσο και ο οικονομικός διευθυντής κ. Χρήστος Κουπελίδης αρνούνται να δώσουν λύση.

 

Το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εξοφλήσει τα χρέη του, συμβάλλοντας στη λύση του οικονομικού αδιεξόδου των δημιουργών οπτικοακουστικών παραγωγών, γιατί αλλιώς οδηγεί στη χρεοκοπία την ελληνική παραγωγή και ακυρώνει τελικώς την καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι τόσο αναγκαία για τον τόπο μας αυτή την εποχή» αναφέρουν στην επιστολή.

 

Με το «Μολύβι» της Αλκης Ζέη

 

Η Αλκη Ζέη, η αγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων, αφηγείται το παραμύθι της ζωής της και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή στο καινούργιο βιβλίο της «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Απόψε παρουσιάζεται η έκδοση (στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκέτε, Ομήρου 14-16). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αγγελική Βουλουμάνου, Χριστίνα Ντουνιά, Μαρία Στασινοπούλου και ο Παύλος Τσίμας. Αποσπάσματα θα διαβάζουν οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή και Σοφία Κόκκαλη.

 

Ενα τραγούδι για τη Βικτώρια

 

Μια συναυλία για πολύ καλό σκοπό. Πέντε καλλιτέχνες ενώνουν δυνάμεις απόψε στο Fuzz, με σκοπό να βοηθήσουν στη συγκέντρωση χρημάτων για το κόστος ταξιδιού, παραμονής στις ΗΠΑ και του κλινικού θεραπευτικού προγράμματος που θα ακολουθήσει η Βικτώρια Μπόζικ, το κορίτσι αυτό στο οποίο διαγνώστηκε μια μορφή πολύ επιθετικού καρκίνου.

 

Τη Βικτώρια τη γνωρίσαμε οι περισσότεροι στη συναυλία της Λένας Πλάτωνος, στο Ηρώδειο το 2008, όταν και ερμήνευσε το «Gari – Gari». Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στη συνέχεια στο cd «Ημερολόγια» της Πλάτωνος. Εκτός από τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Θέμη Καραμουρατίδη, τη Νατάσσα Μποφίλιου (φωτ.), τον Γιάννη Παλαμίδα και τον Γιάννη Χαρούλη, συμμετέχουν οι Positive Red και οι Στέργιος Τσιρλιάγκος και Κωστής Χριστοδούλου στα πλήκτρα.

 

Η μετάβαση της Βικτώριας σε κλινική του Τέξας έχει κριθεί αναγκαία από τους θεράποντες ιατρούς τους κι εδώ και καιρό έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες προσπάθειες συλλογής των απαραίτητων χρημάτων. Η συναυλία είναι μία από αυτές και φυσικά όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οι μουσικοί, αλλά και ο χώρος του Fuzz συμπράττουν αφιλοκερδώς (FUZZ Live Music Club, Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, τηλ. 210 3450817, τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (για ορθίους) και 50 ευρώ (για 100 θέσεις καθήμενων).

 

Μια σκηνή για περφόρμανς η Θεσσαλονίκη

 

Ξεκινάει σήμερα το 3ο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης (διάρκεια 14-19 Οκτωβρίου 2013) στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης «Παλιές Διασταυρώσεις–Make it Νew ΙΙ». Τιμώμενο πρόσωπο ο Δημήτρης Αληθεινός, καλλιτέχνης που διακρίθηκε στην περφόρμανς και θα δώσει μια ειδική παράσταση (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 2.10 και στις 7.00). Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ το κέντρο της πόλης θα μετατραπεί σε μια τεράστια, υπαίθρια σκηνή την οποία θα καταλάβουν δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δράσεις τους, άλλοτε τολμηρές, άλλοτε αντισυμβατικές κι άλλοτε με πολιτικούς, κοινωνικούς ή οικολογικούς προβληματισμούς, πάντα όμως θεαματικές και απρόβλεπτες. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει επίσης master classes, workshop, ημερίδα, συναυλία, εκθέσεις και προβολές βίντεο περφόρμανς. Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Φεστιβάλ έχει η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, ιστορικός Τέχνης του ΚΜΣΤ (αναλυτικές πληροφορίες στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τηλ.: 2310 589152 και [email protected]).

 

«Φωτογραφίζοντας τα ελληνικά παραμύθια»

 

Το Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» και το Διαδικτυακό Περιοδικό Λόγου και Τέχνης «Λύκοs» συνεργάζονται σε μια έκθεση φωτογραφίας που ξεκίνησε από μια ιδέα της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη κι έχει στο επίκεντρό της το ελληνικό παραμύθι. Φράσεις από παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια, επιλεγμένες από τη Σάσα Βούλγαρη με αφορμή το νέο της πρόγραμμα, έγιναν η αφορμή και η έμπνευση να «εικονοποιηθούν» φωτογραφικά κάποιες θεατρικές σκηνές που ανεβάζουν παραμύθια. Φωτογραφίζουν οι: Δημήτρης Κεχρής, Λευτέρης Κρυσάλης, Γρηγόρης Δάλλης, Γιώργος Χαρίσης, Δημήτρης Δρυστέλλας, Ηλέκτρα Σίμου, Μαρία Θεοδοσίου, Μαρία Καππάτου, Ηλίας Λιατσόπουλος, Χριστίνα Κωβαίου, Γιάννης Καρπούζης, Κωνσταντίνος Kein. Η έκθεση διαρκεί έως τις 20 Οκτωβρίου στο φουαγέ του Ιδρύματος και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Scroll to top