Pin It

«Ούτε στο Πέραμα ούτε πουθενά. Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Ηταν το κεντρικό σύνθημα στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Πέραμα με αφορμή τη δολοφονία Φύσσα, στην επέτειο των 69 χρόνων μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί κατακτητές. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση της συγκέντρωσης πήραν τοπικές συνελεύσεις καθώς και ο αντιφασιστικός συντονισμός Περάματος-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

 

Μερικές εκατοντάδες ήταν οι συμμετέχοντες στην πορεία που ξεκίνησε στις 12.30 το μεσημέρι από την πλατεία Ηρώων, ενώ το «παρών» έδωσαν αντιφασιστικές οργανώσεις, κάτοικοι των γύρω περιοχών του Πειραιά, πρωτοβουλίες καθηγητών, η Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ενθαρρυντική αλλά όχι μαζική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων του Περάματος. Οι περισσότεροι παρακολουθούσαν άλλοτε αμήχανοι άλλοτε χαμογελαστοί από τα μπαλκόνια την πορεία να περνάει έξω από τα σπίτια τους. «Εσείς που τώρα κοιτάτε τη δουλειά σας αύριο μετανάστες θα είναι τα παιδιά σας», φώναζαν οι διαδηλωτές. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, δεν έλειψαν όμως τα… περίεργα βλέμματα από συγκεντρωμένους σε γνωστό καφέ της περιοχής.

 

Στις 2 το μεσημέρι η πορεία πέρασε από τα ερμητικά κλειστά πλέον γραφεία της Χρυσής Αυγής, που τα φύλαγαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Μέχρι πρότινος, πολλά μεσημέρια γύρω στις 4 σχηματίζονταν ουρές για το συσσίτιο έξω από τα γραφεία της. Εξω από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης των χρυσαυγιτών κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, διαβάστηκαν κείμενα κατά του φασισμού. «Θέλουμε τη Ζώνη ζωντανή και το Πέραμα περήφανο. Οι ναζί στη φυλακή», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι ζητώντας το κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

 

Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής 18/10 στις 18.00, στο μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνεται στο Κερατσίνι, έναν μήνα μετά τη δολοφονία Φύσσα.

 

Κ. Ζαφειρόπουλος

 

Scroll to top